Παντρεμένη με παιδιά: Γίνε η “βασίλισσα” του multitasking χωρίς να χάνεις χρόνο

Παντρεμένη με παιδιά: Γίνε η “βασίλισσα” του multitasking χωρίς να χάνεις χρόνο | tlife.gr

Ξεκινώντας τη φθινοπωρινή περίοδο, κατά την οποία σε απασχολούν όλες οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες που θααντιμετωπίζεις για τους επόμενους μήνες, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεσαι πως είτε δεν προλαβαίνεις, είτε δεν αντέχεις να τα φέρεις όλα εις πέρας. Είναι μια πολύ φυσιολογική αντίδραση σε μια αντικειμενικά υπερφορτωμένη καθημερινότητα. Γιατί, ποιος είπε πως το να είσαι εργαζόμενος, σύζυγος και γονέας δεν είναι δύσκολη δουλειά; Οι περισσότεροι γονείς, άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό, θα έχουν βιώσει στη ζωή τους αυτή τη στιγμή, που όλα φαίνονται… βουνό και μοιάζει σαν οι ώρες της ημέρας να μην είναι αρκετές για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες, τόσο τις δικές τους, όσο και των παιδιών τους και της οικογένειας ως σύνολο. Ωστόσο, η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση!

Η πραγματικότητα είναι πως και οι υποχρεώσεις είναι πολλές και οι ευθύνες αυξημένες, και κατ’ επέκταση η κάθε ημέρα γεμίζει ασφυκτικά με to-do lists και προγράμματα που πολύ συχνά αδυνατείς να ακολουθήσεις! Πράγματα που φαντάζουν “μικρά” και απλά, όπως το να πιεις τον καφέ σου το πρωί, μπορεί να εξελιχθούν σε μεγάλου βαθμού δυσκολίας tasks, ειδικά όταν η πρωινή ρουτίνα των παιδιών και ο χρόνος είναι οι μεγαλύτεροι… εχθροί σου! Πόσο μάλλον, όταν πρέπει να προλάβεις να γυρίσεις εγκαίρως από τη δουλειά για να πάρεις τα παιδιά από το σχολείο, να μαγειρέψεις, να καταφέρετε να φτάσετε στην ώρα σας για τις εξωσχολικές δραστηριότητες των μικρών, να μαζέψεις τα… ασυμμάζευτα, να πεις μια κουβέντα με το σύντροφό σου, να ξαναβγείς από το σπίτι για ψώνια, να, να, να… Μην φοβάσαι, όμως, γιατί δεν είσαι η μόνη γυναίκα που ζει αυτή την κατάσταση και σίγουρα δεν είσαι μόνη σου σε όλο αυτό! Η καθημερινότητα είναι δύσκολη από μόνη της και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση όταν στο πλάνο περιλαμβάνονται και παιδιά!

Για να καταφέρεις, λοιπόν, να βρεις τη “χρυσή τομή” και να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις σε όσα σε… κυνηγούν, ρίξε μια ματιά παρακάτω!

Να θυμάσαι πως κανείς δεν τα καταφέρνει τέλεια
Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι πως όλοι οι γονείς γύρω σου ζουν πάνω-κάτω τις ίδιες καταστάσεις και πως το μεγάλωμα των παιδιών δεν είναι πρωταθλητισμός! Οι συνθήκες είναι δυσμενείς και η καθημερινότητα δεν είναι σε καμία περίπτωση τέλεια. Σταμάτα, λοιπόν, να κατηγορείς τον εαυτό σου!

Δημιούργησε ένα δίκτυο ανθρώπων
Πάνω από όλα χρειάζεσαι την επικοινωνία και ειδικά με ανθρώπους που είναι στην ίδια φάση ζωής με εσένα και μπορούν να σε κατανοήσουν. Πέρα όμως από αυτό, είναι απαραίτητο να δημιουργήσεις το κατάλληλο δίκτυο στο σχολείο του παιδιού, ώστε να βοηθηθείς σε πρακτικά ζητήματα, είτε παίρνοντας συμβουλές και καθοδήγηση, είτε βρίσκοντας λύσεις σε δύσκολες στιγμές, όπως όταν αργήσεις να φύγεις από τη δουλειά και κάποιος πρέπει να πάρει το παιδί από το μάθημα αντί για εσένα!

Αναζήτησε ενδιαφέρουσες εξωσχολικές δραστηριότητες
Είναι αναγκαίο να βρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, αλλά και να βρεις εποικοδομητικούς τρόπους απασχόλησης των παιδιών, με παιδαγωγικό χαρακτήρα! Για αυτό το λόγο, αναζήτησε μια ασχολία για τα μικρά, ώστε να “γεμίσουν” τα απογεύματά τους με κάτι δημιουργικό, που θα δώσει και σε εσένα τη δυνατότητα να ασχοληθείς με κάτι άλλο πέρα από το παιχνίδι και τον (χαμένο) ελεύθερο χρόνο τους!

Θέσε όρια σε όλους τους τομείς
Όσο και αν προσπαθείς να καταφέρεις τα πάντα και να ευχαριστήσεις τους πάντες, η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς. Για αυτό χρειάζεται να κάνεις… ένα βήμα πίσω και να αντιληφθείς πως έχεις και εσύ τα όριά σου! Βάλε, λοιπόν, όρια και στα υπόλοιπα, ξεκινώντας από τις απαιτήσεις της δουλειάς, των παιδιών και του συντρόφου σου. Ζήτησε βοήθεια και στήριξη, φτιάξε ένα πλάνο και μην φοβάσαι να πεις όχι. Τις καταστάσεις τις ορίζουμε εμείς!

Μοίρασε τις δουλειές του σπιτιού
Όλα είναι θέμα προγραμματισμού και ανάληψης ευθύνης, φυσικά. Αρχικά θα πρέπει να σκεφτείς πως όλες οι καθημερινές ανάγκες του σπιτιού δεν μπορούν να είναι αποκλειστικά δική σου υπόθεση. Είναι απαραίτητο να χαμηλώσεις τον υψηλό βαθμό δυσκολίας που χαρακτηρίζει την καθημερινότητά σου και ο σύντροφός σου είναι ο πρώτος που θα σε βοηθήσει σε αυτό. Μοιράστε τις δουλειές και τις υποχρεώσεις, ώστε να μοιραστεί η κούραση και το φορτωμένο πρόγραμμα με πιο ομαλό τρόπο!

Προγραμμάτισε το μαγείρεμα και τα ψώνια από το super market
Κανόνας 1ος: Όρισε μία ημέρα, ίσως το Σάββατο, κατά την οποία θα γίνονται τα ψώνια όλης της εβδομάδας. Αυτό θα σε γλιτώσει από ανάγκες της τελευταίας στιγμής, ενώ θα σώσεις και πολύτιμο χρόνο.
Κανόνας 2ος: Φτιάξε ένα πλάνο για τα γεύματα της εβδομάδας. Κάθε Σαββατοκύριακο, μαζί με τη λίστα του super market, φτιάξε και μια λίστα με το φαγητό που θα χρειαστεί να ετοιμάσεις για την οικογένεια. Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως καταφέρεις να ετοιμάσεις τα περισσότερα από την Κυριακή!

READ more