Πέντε τρόποι να “αντιμετωπίσεις” τη φίλη με τις συνεχείς… υποδείξεις

Όταν είσαι νέα μητέρα είναι βέβαιο ότι το feedback, που παίρνεις από το περιβάλλον και τους οικείους σου σχετικά με τη φροντίδα και το μεγάλωμα του παιδιού σου, καλύπτει ένα πολύ ευρύ φάσμα! Ακούς γνώμες και συμβουλές από παντού, τη μαμά, την πεθερά, τη μακρινή θεία και την κολλητή σου! Και φυσικά, ενώ με όλους τους υπόλοιπους μπορείς να τα βγάλεις πέρα, εκείνο που μοιάζει πιο tricky από όλα είναι να βρεις έναν τρόπο να επικοινωνείς και να συζητάς με την καλύτερη φίλη σου, χωρίς να χρειάζεται να έρχεσαι συνεχώς σε… ρήξη, επειδή έχετε διαφορετικές οπτικές πάνω στον τρόπο που διαχειρίζεστε τα παιδιά σας!

Η διαπαιδαγώγηση και η ανατροφή ενός παιδιού ή ακόμη και η καθημερινή φροντίδα ενός μωρού είναι θέματα που δεν βρίσκουν έναν κοινό παρονομαστή για όλους τους ανθρώπους! Η κάθε μητέρα μπορεί να ακολουθεί εντελώς διαφορετικές πρακτικές και να βρίσκει άλλες λύσεις για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του παιδιού και της καθημερινότητάς της. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια το κάνει σωστά και κάποια άλλη λανθασμένα! Και όμως, αυτές οι διαφορές είναι που μπορούν να φέρουν και τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις ή στεναχώριες ανάμεσα σε δύο φίλες και μαμάδες που μπορεί να μην συμφωνούν στον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Αν ανήκεις και εσύ στην κατηγορία των μαμάδων που συχνά βρίσκονται σε ένα είδος “ανταγωνισμού” με τις φίλες τους για τα διαφορετικά στυλ μεγαλώματος των παιδιών τους και συχνά νιώθεις ότι αδικείσαι ή δέχεσαι κριτική, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις τον τρόπο που επικοινωνείς μαζί τους!

Ορίστε μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις και πρέπει να σκεφτείς, όταν νιώθεις ότι στριμώχνεσαι στη… γωνία από τη φίλη σου και δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς την κατάσταση!

Μην βγάζεις βεβιασμένα και άδικα συμπεράσματα
Όταν αισθάνεσαι ότι η φίλη σου διαφωνεί με τον τρόπο που βάζεις το μικρό σου για ύπνο ή ότι “κριτικάρει” τις μεθόδους θηλασμού που ακολουθείς, δεν πρέπει να νιώθεις ότι μειώνεσαι σαν άνθρωπος! Ένα σχόλιο για το πόσο διαφορετικά κάνετε τα καθημερινά πράγματα, δεν σημαίνει ότι σου ασκεί κριτική, αλλά μπορεί να κάνει απλά μια γενική παρατήρηση της πραγματικότητας!

Να λειτουργείς ως ακροατής και όχι ως σύμβουλος
Επειδή και εσύ η ίδια άθελά σου μπορεί να έχεις μπει στη διαδικασία να τονίσεις τις διαφορές σας στην ανατροφή των παιδιών σας, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως όταν η φίλη σου μοιράζεται μαζί σου τους προβληματισμούς της, δεν περιμένει απαραίτητα κάποια καθοδήγηση! Περισσότερο χρειάζεται μάλλον ένα δικό της άνθρωπο να την ακούσει και όχι να πάρει συμβουλές και προτροπές.

Μιλήστε για άλλα πράγματα, εκτός από τα παιδιά σας
Ευτυχώς, πέρα από μαμάδες είστε γυναίκες και κοινωνικά όντα! Έχετε ενδιαφέροντα και επιθυμίες, ανάγκη για επικοινωνία και συντροφικότητα! Μπορεί τον πρώτο καιρό η αλλαγή που φέρνει ένα παιδί στη ζωή σας να είναι έντονη και να μονοπωλεί τη σκέψη σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε και άλλες ασχολίες! Όταν, λοιπόν, τα πράγματα… σκουραίνουν, αλλάξτε θέμα, περιβάλλον και ασχολία και μην περιορίζεστε στη συνεχή συζήτηση για τα παιδιά σας!

Κάντε ένα διάλειμμα αν η πίεση είναι μεγάλη
Αν νιώθεις ότι η φιλία σας “κινδυνεύει” από τις… διαμάχες τέτοιου είδους ή όταν, κοινώς, φτάνει ο κόμπος στο χτένι, τότε μάλλον χρειάζεστε ένα διάλειμμα! Σκέψου ότι η φιλία σας κατά πάσα πιθανότητα κρατάει πολλά χρόνια και μια μικρή παύση δεν θα σας στοιχίσει τίποτα! Σε αντίθεση με τις συνεχείς απογοητεύσεις που μπορεί να φέρνει η μία στην άλλη, σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως είναι πολύ πιεσμένη από μόνη της!

Να θυμάσαι πως δεν υπάρχει “χρυσός κανόνας”
Ό,τι και να πεις, ό,τι και να ακούσεις, ό,τι και αν έχεις στο μυαλό σου, δεν υπάρχει ένας ενδεδειγμένος τρόπος ανατροφής και διαπαιδαγώγησης! Οι πρακτικές είναι πολλές, οι απόψεις ακόμη περισσότερες και ο καθένας ακολουθεί εκείνες που του ταιριάζουν και τον βολεύουν! Επομένως, οποιαδήποτε “διαμάχη” πάνω σε αυτά τα ζητήματα είναι απολύτως ανεδαφική!

Read More

And More