Ποια αιθέρια έλαια είναι κατάλληλα για το μικρό σου και πότε επιτρέπονται;

Ποια αιθέρια έλαια είναι κατάλληλα για το μικρό σου και πότε επιτρέπονται; | tlife.gr

Μπορεί (ευτυχώς!) να μην ανήκεις σε εκείνη τη “μερίδα” των μαμάδων που ασχολούνται με τις εναλλακτικές πρακτικές, καταδικάζοντας τη σύγχρονη ιατρική, και αντιθέτως να φροντίζεις να ακολουθείς κατά γράμμα τις συμβουλές του παιδιάτρου! Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία οι δύο κατευθύνσεις ενδέχεται και έως ένα βαθμό να συγκλίνουν και ένα από αυτά μπορεί να είναι τα αιθέρια έλαια. Η φυσική προέλευση των ελαίων σε συνδυασμό με τις ευεργετικές και χαλαρωτικές ιδιότητές τους, τα καθιστούν υλικά που και η σύγχρονη επιστήμη κάποιες φορές “αγκαλιάζει”! Την ίδια στιγμή, όμως, όπως θα ξέρεις και από την εγκυμοσύνη σου, υπάρχουν ορισμένα που επιτρέπεται και άλλα που απαγορεύεται να χρησιμοποιήσεις κατά τη διάρκεια της κύησης. Και ακριβώς το ίδιο ισχύει στην περίπτωση των μωρών, αφού καταρχάς οποιοδήποτε σκεύασμα μπορεί να εισαχθεί αυστηρά και μόνο μετά τη συμπλήρωση των πρώτων τριών μηνών του παιδιού, ενώ απαιτείται η καθοδήγηση του παιδιάτρου και οι απαραίτητοι έλεγχοι για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ερεθισμού ή αλλεργίας!

Ξέρεις, όμως, ποια από αυτά είναι κατάλληλα για το μικρό σου και για ποιους λόγους μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις; Πριν, όμως, από αυτά θα πρέπει αρχικά να συμβουλευτείς τον παιδίατρο και, αν δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, να γίνει το ενδεδειγμένο τεστ, για να εξακριβώσετε εάν το μωρό εμφανίζει ευαισθησία ή όχι στο αιθέριο έλαιο. Ακόμη και αν το έλαιο αποδειχθεί κατάλληλο για το μωρό, θα πρέπει να θυμάσαι πως σύμφωνα με τον Εθνικό Συνεταιρισμό Ολιστικής Αρωματοθεραπείας της Αμερικής, το αιθέριο έλαιο που θα επιλέξεις θα πρέπει να έχει περιεκτικότητα διάλυσης 0,5% έως 1%, μιας και η βρεφική επιδερμίδα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη!

Παρακάτω μπορείς να δεις ποια αιθέρια έλαια επιτρέπονται (υπό προϋποθέσεις) στα μωρά και για ποιες χρήσεις προορίζονται, καθώς και ποια είναι εκείνα που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις για κανένα λόγο στο μικρό σου! Πάντοτε, φυσικά, ακολουθώντας την καθοδήγηση του παιδιάτρου της οικογένειας!

◊ Χαμομήλι
Ένα από τα πιο κατάλληλα έλαια για τα μωρά είναι φυσικά το χαμομήλι, χάρη στις χαλαρωτικές ιδιότητές του. Αν το μικρό σου εμφανίζει δυσκολίες στον ύπνο, αυτό το έλαιο ίσως να βοηθήσει. Αν επιπλέον το ανακατέψεις με λεβάντα, τότε θεωρείται αποτελεσματικό και για τους κολικούς.

◊ Απόσταγμα λεμονιού
Το λεμόνι με τη φρεσκάδα και το έντονο άρωμά του μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση και να μας δώσει ενέργεια. Και αυτό το αποτέλεσμα δείχνει να έχει και στα μωρά. Χρησιμοποίησέ το όταν θέλεις να ξυπνήσεις το μικρό σου και να του φτιάξεις το κέφι, είτε το πρωί ή και μετά από οποιοδήποτε υπνάκο στη διάρκεια της ημέρας.

◊ Άνηθος
Το έλαιο άνηθου προέρχεται είτε από το φυτό, είτε από τους σπόρους του και η χρήση του ενδείκνυται για την ανακούφιση από τους πόνους του στομάχου. Πρόσθεσε μία σταγόνα ελαίου σε ένα κουταλάκι νερό ή λάδι και τρίψε το σκεύασμα απευθείας στο δερματάκι του μωρού.

◊ Λεβάντα
Γνωστή για τη χαλάρωση που προσφέρει το άρωμά της, η λεβάντα θεωρείται ιδανική για να ηρεμήσει ένα μωρό και να το βοηθήσει να κοιμηθεί. Επίσης, θεωρείται “βάλσαμο” για δερματικούς ερεθισμούς, όπως για παράδειγμα τα τσιμπήματα εντόμων.

Ποια είναι τα αιθέρια έλαια που πρέπει να κρατήσεις μακριά από το μικρό σου;
Κάποια έλαια είναι πολύ δυνατά για την ευαίσθητη επιδερμίδα των μωρών και οι ειδικοί συχνά συνιστούν να μην χρησιμοποιούνται τα: ευκάλυπτος, πυραλίς, φασκόμηλο, θηρανθεμίς και ύσσωπος.

♦ ♦ ΠΡΟΣΟΧΗ ♦ ♦ 
Πριν από οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να συζητήσεις με τον παιδίατρο αν, πότε και για ποιο λόγο θέλεις να χρησιμοποιήσεις το εκάστοτε αιθέριο έλαιο και να ακολουθήσεις τη συμβουλή και την καθοδήγησή του. Όλα τα αιθέρια έλαια είναι δυνητικά επιβλαβή και η επικινδυνότητά τους εξαρτάται πάντοτε από τη δοσολογία και τη συχνότητα χρήσης τους.

READ more