Ποιο είναι το πιο κοινό λάθος που κάνουν οι γονείς όταν βάζουν το παιδί στο αυτοκίνητο;

Πολλά μπορεί να είναι τα λάθη που γίνονται, όταν οι γονείς τοποθετούν τα παιδιά τους στο αυτοκίνητο. Χωρίς καν να αναλύσουμε το πιο εγκληματικό σφάλμα, που είναι η μεταφορά παιδιών χωρίς ειδικό παιδικό κάθισμα, στην αγκαλιά του γονέα ή στο κάθισμα του συνοδηγού, μπορούμε να δούμε μια σειρά από άλλα λάθη κατά την παρουσία των παιδιών στο αυτοκίνητο. Περίπου το 40% των γονέων γυρίζει το κάθισμα από την οπίσθια σε πρόσθια θέση νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε (συνίσταται να γίνεται μετά τη συμπλήρωση δύο ετών του παιδιού), ενώ το 64% ξεχνά να δέσει τη ζώνη του καθίσματος. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες το 77% εγκαθιστά το κάθισμα με λάθος τρόπο εξαρχής! Υπάρχει, όμως, και ένας ακόμη λανθασμένος χειρισμός, που σχεδόν κανένας δεν αντιλαμβάνεται και αφορά το χοντρό μπουφάν του παιδιού!

Οι ζώνες ασφαλείας και γενικά τα παιδικά καθίσματα είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να εφάπτονται πλήρως και στενά στο σώμα του παιδιού. Αυτό σημαίνει, πως όταν το μικρό φορά το χειμωνιάτικο, fluffy μπουφάν του, δημιουργείται μια πολύ συγκεκριμένη απόσταση ανάμεσα στο κορμί του και τις ζώνες, καθιστώντας τες οπωσδήποτε λιγότερο αποτελεσματικές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό Car Seat Lady, που ειδικεύεται σε θέματα παιδικής ασφάλειας, ένα τυπικό παιδικό μπουφάν μπορεί να δημιουργήσει κενό 10 cm!

Αυτή η χαλάρωση των ζωνών όχι μόνο τους επιτρέπει να πέφτουν από τους ώμους του παιδιού, αλλά επιπλέον το παιδί κινδυνεύει να γλιστρήσει τελείως από το κάθισμά του σε περίπτωση απότομης κίνησης του αυτοκινήτου ή πρόσκρουσης. Για να εξακριβωθεί ακριβώς ο τρόπος που τα χοντρά μπουφάν επηρεάζουν τη λειτουργία των καθισμάτων, ένα τεστ προσομοίωσης με κούκλες έδειξε πως σε πρόσκρουση, το μπουφάν έμενε στη θέση του, ενώ η κούκλα όχι.

Όπως γίνεται λοιπόν προφανές, τα παιδιά δεν πρέπει να τοποθετούνται ποτέ στο καθισματάκι τους ενώ φορούν το μπουφάν τους και οι ζώνες ασφαλείας θα πρέπει να εφάπτονται στο σώμα τους για να λειτουργούν σωστά και να τα προστατεύουν. Πώς θα ξεπεράσεις, όμως, το ζήτημα της χαμηλής θερμοκρασίας στο αυτοκίνητο; Μπορείς να σκεπάσεις το μικρό σου με ένα κουβερτάκι, με το ίδιο το μπουφάν ή με το ειδικό κάλυμμα που συνδέεται στο κάθισμα.

Read More

And More