Πρώτη φορά μπαμπάς; Έτσι, θα έρθει κοντά με το μωρό!

Η εγκυμοσύνη έφθασε στο τέλος της (ναι, το ταξίδι αυτό είχε και τις υπέροχες στιγμές του, αλλά και τις δυσκολίες του). Ο τοκετός πήγε μία χαρά. Το μαιευτήριο αποτελεί παρελθόν. Η νέα ζωή ως γονέας “ανοίγεται”, αυτή τη στιγμή, μπροστά σου. Είναι το παρόν και το μέλλον σου. Και, όπως κάθε συνθήκη που βιώνουμε για πρώτη φορά προκαλεί άγχος και θέλει ειδικό χειρισμό.

Όμως, σε αυτή τη δοκιμασία δεν είσαι μόνη σου, αφού στο πλευρό σου είναι ο σύντροφος σου. Ο πατέρας του παιδιού σου. Σε αυτό το σημείο, θέλω να αποθηκεύσεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί κάποιες φορές να “αναστατώσει” έναν νέο πατέρα και να τον δυσκολέψει ελαφρώς, μιας και η λοχεία απευθύνεται αποκλειστικά στις μητέρες. Όμως, και από το δικό του μετερίζι, κάθε νέος μπαμπάς οφείλει να παλέψει και να προσπαθήσει να χτίσει μία ουσιαστική σχέση με το παιδί του. Και, μπορεί αν είσαι μπαμπάς και αυτή τη στιγμή μας διαβάζεις, να έχεις λίγο τρομοκρατηθεί, όμως, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όσο δύσκολο και αν φαντάζει στην αρχή!

Για αυτό, σήμερα, σου έχω μερικές εύκολα tips, για να γίνουν μπαμπάς και μωρό, δεμένοι σαν μία γροθιά δυνατή

 

– Κράτα το μωρό στην αγκαλιά σου. Μπορεί η στάση αυτή να φαίνεται, εξ’ ορισμού, γυναικεία, όμως, μία ζεστή αγκαλιά με το μωρό μπορεί να του δημιουργήσει άκρως θετικά συναισθήματα αγάπης.

– Κάνε το να γελάσει με αστείες γκριμάτσες. Ένας μπαμπάς μπορεί σίγουρα να είναι αστείος! Οι χαρωπές κινήσεις του προσώπου του πατέρα θα κάνουν το παιδί να “σκάσει” τα πρώτα χαμόγελα του και το μειδίασμα του θα φέρει και στους δύο ευτυχία.

– Όλοι μαζί βόλτα στο πάρκο. Όχι μόνο η μαμά με το καρότσι! Άλλωστε, ποιος μπορεί να αντισταθεί στο λαμπερό ήλιο με ακτίνες που φωτίζουν ακόμα και την πιο σκοτεινή σχισμή της ψυχής;

– Αλλαγή πάνας; Ναι, μπαμπά εσύ! Η ώρα της αλλαγής και του μπάνιου μπορεί να γίνουν οι πιο ευχάριστες στιγμές για το μωρό. Άλλωστε, στο μυαλό του έχουν ταυτιστεί με την καθημερινή του ιεροτελεστία. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, μπαμπά ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία για παιχνίδι, απαλό μασαζάκι και… καθαριότητα (βεβαίως).

– Εναλλάξ οι βραδινές βάρδιες με τη μαμά. Ε, να πάρει και εκείνη μία ανάσα. Τις δύσκολες (και πιο συχνές) νύχτες που το μωρό ξυπνά, ο μπαμπάς μπορεί να δώσει το φιλί της ζωής στη μαμά και να φροντίζει εκείνος το μωρό. Και το δέσιμο που θα δημιουργήσετε; Ιερό.

– Βάλε εσύ την πιπίλα του. Εύκολο, γρήγορο, αλλά πολύ ουσιαστικό. Και μοναδική στιγμή στη ψυχή του μωρού.

– Μήπως να ετοιμάσεις και το μεσημεριανό; Μία κρέμα την ημέρα εσένα και το μωράκι σας κάνει παρέα. Σε καμία περίπτωση, πέρα. Μην τα παρατήσεις, όμως, επειδή κουράστηκες, πριν το ταΐσεις. Εκεί, κορυφώνεται η μαγεία.

Πάμε, μπαμπάδες!

 

 

 

Read More

And More