Site icon TLIFE

Σχολείο: 7 έξυπνες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στο δάσκαλο του παιδιού

Και έφτασε η μέρα που θα συναντήσεις από κοντά το δάσκαλο ή τη δασκάλα του παιδιού σου. Άλλωστε, η περίοδος μετά τις γιορτές είναι η κατάλληλη για να γνωριστείς με το άτομο, με το οποίο το παιδί σου περνά – μετά από εσένα και τον μπαμπά – το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και να δεις την πρόοδο του μέσα από τους βαθμούς. Σίγουρα έχεις σκεφτεί πάνω κάτω τι θα ρωτήσεις. Αν, πάλι, δεν αισθάνεσαι σίγουρη ότι δεν θα ξεχάσεις κάτι, σου έχουμε συγκεντρώσει τις ερωτήσεις που σίγουρα πρέπει να θέσεις διά ζώσης. Για δες…  

Με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό θεωρείται ότι το παιδί μου συνεισφέρει στο μάθημα;
Διαβάζει; Συμμετέχει; Σηκώνει το χέρι του, για να πει μάθημα; Να, μία ερώτηση που θα σε βοηθήσει να διαπιστώσεις αν το διάβασμα του αποδίδει και φέρει τους ανάλογους καρπούς: αυτούς που ξεκινούν από “άριστα”. Άσε που θα μάθεις αν η γλώσσα του τρέχει σαν το νερό και απασχολεί τον διπλανό του συμμαθητή, όσο ο δάσκαλος εξηγεί νέες θεωρίες και εισάγει καινούριες γνώσεις.

Σε ποιο μάθημα πιστεύετε ότι χρειάζεται βελτίωση;
Είναι πολύ πιθανό, σε ένα ή δύο μάθημα να χρειάζεται λίγη βοήθεια παραπάνω, αλλά καλό είναι να πάρεις τα πράγματα με τη σειρά και να εστιάσεις σε ένα πεδίο κάθε φορά. Ζήτησε, λοιπόν, κάτι συγκεκριμένο στο οποίο “χωρούν” διορθώσεις, ώστε να καταφέρεις να του δώσεις σημασία και εκτός σχολείου. Έτσι, το διάβασμα του παιδιού σου θα γίνει ακόμα πιο αποδοτικό.

Τηρεί τα μέτρα υγιεινής;
Μία από τις πολλές αλλαγές που έφερε στη ζωή μας ο Κορονοϊός είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας στους κλειστούς χώρους γενικότερα και στο σχολείο ειδικότερα. Μία πολύ στοχευμένη ερώτηση που μπορείς να κάνεις στο δάσκαλο του είναι αν το παιδί σου φοράει τη μάσκα του καθόλη τη διάρκεια του μαθήματος, καθώς και αν γκρινιάζει και θέλει να την αφαιρέσει.

Έρχεται στην ώρα του;
Το διάλειμμα είναι υπέροχο και ευεργετικό. Το μικρό σου περνάει χρόνο με τους φίλους του, γελάει, λέει τα νέα του. Όλα αυτά μέχρι το κουδούνι να χτυπήσει και η επιστροφή στην τάξη αρχίσει. Έρχεται πρώτος ή τελευταίος στο μάθημα; Ευκαιρία να το μάθεις. 

Έχετε δει κάτι ασυνήθιστο στο διάλειμμα;
Στη δική του συμπεριφορά ή μήπως στην στάση των άλλων απέναντι του; Έχει έρθει κάποια στιγμή να σας διαμαρτυρηθεί για κάτι ή έχετε διαπιστώσει ότι αρκετές φορές είναι στεναχωρημένο; Έτσι, θα καταλάβεις αν το μικρό σου έχει μία πιο αγενή στάση απέναντι σε άλλα μικρά ή αν αντιστρόφως κάποιο άλλο παιδάκι ταλαιπωρεί περισσότερο το δικό σου. Ακόμα και από τον τρόπο που θα σου απαντήσει, τη διάθεση που θα χρωματίσει τη φωνή του θα καταλάβεις πολλά…

Με ποιο συμμαθητή του “δουλεύει” καλύτερα το παιδί μου;
Αυτή η ερώτηση συνδυάζει το ακαδημαϊκό πεδίο με την κοινωνικότητα του παιδιού και είναι ιδιαιτέρως βοηθητική, αφού θα έχεις μια εικόνα για τις σχολικές επιδόσεις του σε συνδυασμό με άλλους, αλλά και για τις ικανότητες συνεργασίας που επιδεικνύει.

Γενικότερα, έχετε κάποια ανησυχία για το παιδί μου;
Last But Not Least, μην παραλείψεις να ολοκληρώσεις τη συζήτηση με αυτήν την ερώτηση. Θα ανακαλύψεις αν υπάρχει κάποιο στοιχείο της προσωπικότητάς του που μπορεί να μην είχες αντιληφθεί, τόσο σε μαθησιακό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

© 2024 tlife.gr