Σχολικά είδη και gadgets: Τι πρέπει να προσέξεις στην αγορά των νέων αντικειμένων για το σχολείο

Μπορεί αυτή να είναι μία από τις πιο “περίεργες” περιόδους του χρόνου, μιας και η επιστροφή στη δουλειά, τις καθημερινές υποχρεώσεις της οικογένειας και τους καταιγιστικούς ρυθμούς είναι για τους περισσότερους δύσκολη, ωστόσο για τα παιδιά μοιάζει να είναι ελαφρώς πιο πιεστική εποχή, μιας και η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες μπορεί να προκαλεί στρες και άγχος. Παρ’ όλα αυτά, η αγαπημένη διαδικασία των παιδιών, που μπορεί έστω και για λίγο να τους προσφέρει χαρά και ικανοποίηση, είναι όταν φτάνει η στιγμή που θα επιλέξουν και θα αγοράσουν τα νέα σχολικά είδη!

Ανάμεσα σε στοίβες πολύχρωμων τετραδίων, ράφια με ευφάνταστα backpacks και σάκες, απέραντους πάγκους με μολύβια και στυλό κάθε λογής, παράξενες γόμες και ιδιαίτερες ξύστρες, κασετίνες, μαρκαδόρους και νερομπογιές, τα παιδιά αισθάνονται πως βρίσκονται στη… Χώρα των Θαυμάτων! Υπάρχουν, όμως, και αρκετές παγίδες στην αγορά σχολικών ειδών, που συχνά παραβλέπουμε προκειμένου να ευχαριστήσουμε τα μικρά και να απαλύνουν έστω και λίγο το βάρος της επίσημης έναρξης του σχολείου! Από ακατάλληλα για παιδιά αντικείμενα και επικίνδυνα κατασκευαστικά λάθη, έως τα σχολικά που μοιάζουν σε παραπλανητικό βαθμό με παιχνίδια και εκείνα που κοστίζουν μια μικρή περιουσία για να τα αποκτήσουμε, τα στοιχεία που πρέπει να λάβει ένας γονιός υπόψιν του και να προσέξει είναι πολλά! Για αυτό και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών προειδοποιεί και προετοιμάζει τις οικογένειες για όσα οφείλουν να έχουν στο μυαλό τους κατά την αγορά των σχολικών ειδών:

Δυστυχώς, τα σχολικά είδη, ενώ είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από παιδιά, και ενώ πλέον κυκλοφορούν στην αγορά πάρα πολλά που μοιάζουν με παιχνίδια, δεν έχουν συμπεριληφθεί στη νομοθεσία για τα παιχνίδια. Η ασφάλειά τους καθορίζεται από τη νομοθεσία για τη γενική ασφάλεια προϊόντων, που θέτει προδιαγραφές ασφάλειας για ενήλικες. Όμως, τα σχολικά είδη τα δίνουμε στα χέρια των παιδιών και είναι πολύ σημαντικό να μην αγοράζουμε εκείνα που μοιάζουν με παιχνίδια. Έτσι, αντικείμενα όπως, στυλό που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, γόμες που μυρίζουν σαν φρούτα, σχολικά που μπορούν να κρεμαστούν στο λαιμό του παιδιού με κορδόνια και αντίστοιχης λογικής υλικά, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για την υγεία ή ακόμη και τη ζωή των παιδιών. Τα στυλό που ανάβουν, περιέχουν λαμπτήρα και μπαταρία, τα οποία ένα μικρό παιδί μπορεί να καταπιεί. Τα στυλό που μέσα τους “κολυμπούν” διάφορα καρτούν, ψαράκια κ.λ.π., περιέχουν υγρά που δεν γνωρίζουμε την προέλευσή τους και τι επιπτώσεις θα έχουν στο παιδί αν τα καταπιεί. Τα μακριά κορδόνια και οι κορδέλες, με τα οποία κρεμάμε τα σχολικά από το λαιμό του παιδιού, μπορεί να προκαλέσουν στραγγαλισμό. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να αγοράσουμε απλά σχολικά είδη.

Συχνά, αποσύρονται από την κυκλοφορία σχολικά είδη που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Βρίσκουμε, για παράδειγμα, στην αγορά γόμες που μοιάζουν με φράουλες και απαγορεύεται να κυκλοφορούν γιατί είναι επικίνδυνες απομιμήσεις. Τα προϊόντα που αποσύρονται, καταγράφονται στο σύστημα RAPEX, που είναι προσβάσιμο από τους καταναλωτές στην ιστοσελίδα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (www.kepka.org στην κατηγορία “Άλλα προϊόντα”).

Η αγορά σχολικών ειδών μπορεί να είναι μια εμπειρία συμμετοχής και μάθησης, τόσο για το γονέα, όσο και για το μαθητή. Είναι μια ευκαιρία να περάσετε μαζί ένα όμορφο απόγευμα και να μάθουν τα παιδιά με ποιο τρόπο να κάνουν χρήσιμες και ευχάριστες αγορές.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, με αυτούς τους τρόπους μπορείς να κάνεις την αγορά σχολικών ειδών μια ευχάριστη και ασφαλή εμπειρία:

  • Πρέπει να συζητήσεις με το παιδί και να του εξηγήσεις τις παγίδες των διαφημίσεων για τα σχολικά είδη, καθώς και τους τρόπους που διάφορες εταιρείες μπορεί να οδηγούν στην υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί πως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβει ότι η “ομορφιά” των σχολικών ειδών δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τη μόδα της εποχής, αλλά σίγουρα επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας. Αυτή η χρονική περίοδος προσφέρει μια από τις καλύτερες ευκαιρίες να εξηγήσεις στο παιδί τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής που πρέπει να έχει απέναντι στην κατανάλωση.
  • Όταν βεβαιωθείς ότι το παιδί κατάλαβε τους κινδύνους, ετοίμασε έναν κατάλογο με τα είδη που θεωρείς απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή, το παιδί πρέπει να συμμετέχει. Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε μαζί σου για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγετε τριβές κατά τη διάρκεια των αγορών σας.
  • Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά, το παιδί κάποιες στιγμές να παρασυρθεί από την ποικιλία της αγοράς και να ζητήσει να αγοράσει κάποια πράγματα τα οποία δεν είχατε συμπεριλάβει στον κατάλογο. Αν θεωρείς πως είναι περιττά, πρέπει να αρνηθείς, έστω και αν στεναχωρήσεις το μικρό καταναλωτή.
  • Μελέτησε με προσοχή τη σήμανση των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να παρασυρθείτε από τα χρώματα και τα σχέδια των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να υποχωρήσεις στην πίεση του παιδιού και να του κάνεις το χατίρι.
  • Πρέπει να εξηγήσεις στο παιδί ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.
  • Τηρείστε αυστηρά τον κατάλογο που σας συστήνει το σχολείο. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει από έρευνες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, οι αποκλίσεις τιμών από κατάστημα σε κατάστημα είναι σημαντικές.
  • Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι πολλές φορές πιο οικονομικό να αγοράζεις συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω από ένα τεμάχιο, αρκεί να είσαι σίγουρη ότι θα τα χρησιμοποιήσει το παιδί.
  • Δεν πρέπει να αγοράζεις σχολικά είδη που μοιάζουν με τρόφιμα. Υπό κανονικές συνθήκες, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν στην αγορά. Επειδή, όμως, συχνά “ξεφεύγουν” από τους ελέγχους της Πολιτείας, δώσε περισσότερη προσοχή.
  • Δεν πρέπει να αγοράζεις σχολικά είδη που μυρίζουν σαν τρόφιμα. Οι μυρωδιές προέρχονται από χημικές αρωματικές ουσίες, που ίσως αποδειχθούν αργότερα, ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει τα παιδιά να τα βάλουν στο στόμα τους.
  • Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζεις ότι τα σχολικά που μοιάζουν με παιχνίδια δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα ή γόμες που μυρίζουν σαν φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη για την υγεία ή ακόμη και τη ζωή των παιδιών.
  • Τα παιδιά δεν πρέπει να φορτώνονται με σχολικά είδη που ζυγίζουν πάνω από το 1/10 του βάρους τους.

Πηγή: kepka.org

Read More

And More