Τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού τους. Εσύ;

Η πρώτη φορά ως μαμά είναι γεμάτη εκπλήξεις και αρκετό άγχος. Το φανερώνουν και οι λέξεις. Πρώτη φορά. Η καθημερινότητα σου αλλάζει, οι προτεραιότητες σου ιεραρχούνται πολύ διαφορετικά και μία νέα περιπέτεια ξεκινά. Αυτή του μεγαλώσεις ένα μωρό. Έχουν τα λάθη θέση σε αυτή την περιπέτεια; Φυσικά! Μάλιστα, υπάρχουν μερικά που όλοι οι γονείς επαναλαμβάνουν μέχρι το παιδί να σβήσει το πρώτο κεράκι στην τούρτα. Ξέρεις ποια είναι; Αν όχι, κάνε scroll-down για να τα προλάβεις, πριν σε προλάβουν αυτά!

Το ξυπνάς για να το θηλάσεις
Αν και γνωρίζεις ότι μετά θα κοιμηθεί πολύ δύσκολα. Εντάξει, μαμά είσαι και έχεις την αγωνία σου, μήπως, όμως, να εμπιστευτείς τον παιδίατρο που σου έχει αναφέρει αρκετές φορές ότι τις πρώτες ημέρες ζωής πρέπει να κοιμούνται πολλές ώρες τη νύχτα; Σκέψου ότι αυτή η συμβουλή θα σώσει έμμεσα και εσένα, καθώς, όπως και να το κάνουμε, θα ξυπνάς λιγότερες φορές, κατά τη διάρκεια της νύχτας και άρα θα ξεκουράζεσαι κάπως καλύτερα.

Άλλο η μέρα και άλλο η νύχτα
Μία από τις συνήθειες που έχουν οι νέες μαμάδες είναι να κρατούν το μωράκι τους περισσότερες ώρες ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα κοιμηθεί ευκολότερα το βράδυ. Oops! Μέγα λάθος. Έρευνες έχουν δείξει ότι άμα το αφήσεις να τρέχει όλη την ημέρα, το μωρό σου θα βρίσκεται σε κλίμα υπερέντασης. Και δεν θα κλείνει εύκολα τα μάτια του…

Αγχώνεσαι πολύ όταν κλαίει
Λογικό, γιατί η πρώτη σου σκέψη είναι ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Μήπως τα φαινόμενα απατούν; Ναι, κανένα μωράκι δεν κλαίει χωρίς λόγο, όμως, μερικές φορές η αιτία δεν είναι απαραίτητα αρνητική. Πριν στεναχωρηθείς, κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι το κλάμα είναι ο μοναδικός τρόπος έκφρασης για ένα μωρό που ακόμα δεν έχει αναπτύξει την ομιλία του και επομένως δεν ξέρει να μιλάει. Μπορεί απλά να είδε κάτι στο δωμάτιο του και να τρόμαξε ή να θέλει να σου εκφράσει κάτι που το προβληματίζει – ακόμα και να σου τραβήξει την προσοχή.

Το κάνεις μπάνιο αρκετές φορές μέσα στην ημέρα
Ναι, είναι ό,τι πιο χαλαρωτικό μπορείς να προσφέρεις σε ένα μικρό παιδάκι, όμως, την υπερβολή δεν αγάπησε κανείς. Πόσω μάλλον, η βρεφική επιδερμίδα του μωρού σου, η οποία, από τα πολλά συνεχή λουσίματα, έχει αρχίσει να γίνεται πιο ξηρή και από τη… ξηρασία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα μπανάκι την ημέρα είναι υπεραρκετό.

Βιάζεσαι με την εισαγωγή στερεών τροφών
Δεν χρειάζεται! Μπορεί να αισθάνεσαι αγχωμένη ότι το μωρό σου δεν παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Φυσικά, το πότε πρέπει να γίνει η εισαγωγή στερεών τροφών δεν το κρίνεις εσύ, αλλά ο παιδίατρος σας. Ρώτησε τον, λοιπόν. 

Read More

And More