Τα γλυκά των Χριστουγέννων: Μέχρι πόσα επιτρέπεται να φάει ένα παιδί;

Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με την παρουσία δυο πολύ παραδοσιακών γλυκισμάτων: τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Βρίσκονται εκτεθειμένα σε όλα τα σπίτια και είναι δύσκολο να βάλεις ένα όριο στην κατανάλωση τους ειδικά όταν πρόκειται για τα παιδιά. Πόσα τέτοια γλυκά θα μπορούσε να φάει ένα παιδί; Ποια παιδιά πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα;

Επειδή και τα δυο γλυκά περιέχουν πολλά διαφορετικά υλικά και επειδή υπάρχουν διαφορετικές συνταγές είναι καλό να γνωρίζουμε λίγο πολύ την περιεκτικότητα τους. Ειδικά όταν είναι του εμπορίου και όχι του σπιτιού. Για παράδειγμα επειδή και τα δυο περιέχουν ξηρούς καρπούς, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργίες στα παιδιά που έχουν αυτή την ευαισθησία. Τα μελομακάρονα περιέχουν καρύδια και οι κουραμπιέδες αμύγδαλα. Και τα δυο θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνιγμό αν τα κομμάτια είναι μεγάλα, ειδικά σε παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών. Τα μελομακάρονα μειονεκτούν διότι περιέχουν μέλι.

Απαγορεύεται να καταναλωθούν από παιδιά κάτω των δώδεκα μηνών για τον κίνδυνο πρόκλησης αλλαντίασης. Οι κουραμπιέδες περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και ανάλογα με το μέγεθος τους αυξάνονται οι θερμίδες και ο γλυκαιμικός δείκτης. Σε γενικές γραμμές ένα μέτριο κομμάτι περιέχει από 110-150 θερμίδες. Επομένως θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι πρόκειται για γλυκά υψηλής θερμιδικής παροχής.

Το πλεονέκτημα του μελομακάρονου είναι ότι περιέχει λάδι ενώ ο κουραμπιές βούτυρο. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και καλα λίπη. Επίσης τα μελομακάρονα περιέχουν μέλι το οποίο και αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες. Και τα δυο γλυκά περιέχουν ξηρούς καρπούς οι οποίοι προσφέρουν πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Επομένως για την περίοδο των Χριστουγέννων, τα δυο αυτά γλυκά θα μπορούσαν να προσφέρουν την ευχαρίστηση στα παιδιά έναντι άλλων γλυκισμάτων, αλλα πάντοτε με μέτρο. Μια καλή πρόταση είναι να φτιάχνονται μικρά κομμάτια σε μέγεθος ώστε μειώνεται η κατανάλωση τους. 

And More