Τα πιο συχνά λάθη που κάθε καινούρια μαμά κάνει…

Μαμά για πρώτη φορά. Τέσσερις λέξεις υπεραρκετές, για να σου δημιουργήσουν από το πρώτο δευτερόλεπτο δύο έντονα συναισθήματα: άγχος και άγνοια. Γιατί, όσες συμβουλές και αν σου έχει δώσει η μαμά σου, η γιαγιά σου, οι μακρινές θείες και συγγενείς που καιρό πολύ έχεις να δει, η μητρότητα είναι μία διαδικασία που πρέπει πρώτα να τη βιώσεις, για να τη μάθεις. Να καταλάβεις πώς πρέπει να κινείσαι, τι πρέπει να κάνεις και τι να διορθώσεις, αν υπάρξει και επόμενη φορά. Δεν χρειάζεται, όμως, να απογοητευτείς αν κάτι πάει στραβά ή δεν είναι απόλυτα σωστό. Λάθη όλες οι καινούριες μαμάδες κάνουν. Αν πάντως, ακούσεις, το ένστικτο σου, να είσαι βέβαιη ότι αυτά θα είναι αμελητέα.

 

Ποια είναι, λοιπόν, τα πιο συχνά μικρά λάθη, που κάθε νέα μαμά κάνει;

– Πανικοβάλλεσαι με το κλάμα του. Βλέπεις τις μικρές σταγονίτσες να τρέχουν από τα μάτια του και αγχώνεσαι. Πολύ. Δε χρειάζεται, όμως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κλάμα αποτελεί για το μωρό έναν ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας. Έτσι, μπορεί να δεις τα ματάκια του να τρέχουν ακόμα και όταν θέλει να το σφίξεις στην αγκαλιά σου.

– Το ξυπνάς πολύ συχνά, για να το θηλάσεις. Δε θες να στερηθεί το γαλατάκι του, μήπως, όμως και ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός; Σύμφωνα με Αμερικανούς παιδίατρους, αν το μωρό σου δείχνει αρκετά ικανοποιημένο, τότε αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι ότι δε θέλει άλλο γάλα. Δοκίμασε να του το προσφέρεις κάθε τέσσερις ώρες και όλα καλά θα πάνε.

– Παραλείπεις μερικά γεύματα. Ναι, το να το βλέπεις να κοιμάται ήσυχο για πολλές ώρες έχει άρωμα παράδεισου. Όμως, μπροστά στην ιδανική αυτή θέα, μη του στερήσεις το φαγητό του. Ειδικά, τον πρώτο μήνα εν ζωή, αυτό είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο.

– Κοιμάσαι συνέχεια μαζί με το μωρό σου. Το να θες να βρίσκεσαι δίπλα του συνέχεια είναι απόλυτα φυσιολογικό. Συχνά, λοιπόν, μετά το θηλασμό, αρκετές μαμάδες κοιμούνται στο κρεβατάκι τους με το μωρό τους δίπλα. Πόσο ασφαλές είναι αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο ασφαλές μέρος για τον ύπνο του μωρού είναι μόνο η κούνια του. Για αυτό, πάρ’το αγκαλιά και πήγαινε το στην κούνια του, που τον πρώτο χρόνο, πρέπει να είναι στο ίδιο δωμάτιο με εσένα.

– Περιορίζεις την πιπίλα. Μήπως την πρώτη φορά που το μικρό σου έκανε τα πάντα για να την αφαιρέσει από το στόμα του, πήρες την απόφαση να μην το ζορίζεις και να περιορίσεις τη χρήση της; Μέγα λάθος!

– Δέχεσαι υπερβολικές συμβουλές και δεν ακούς το ένστικτο σου. Αποτέλεσμα; Στο μυαλό σου να δημιουργείται ένα χάος. Και όταν το χάος και ο πανικός κυριαρχεί, το λάθος είναι πιο πιθανόν να εμφανιστεί. Ζήτα τη βοήθεια από λίγα άτομα που εμπιστεύεσαι, αφουγκράσου όσα σου λένε, άκου την εσωτερική σου φωνή και δράσε!

– Δημιουργείς ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα. Και μία παρέκκλιση κακό δεν κάνει. Αρκεί το παραθυράκι να μη γίνει συνήθεια και ξαφνικά έρθουν τα πάνω – κάτω. Μία ανάσα όλοι τη χρειαζόμαστε. Ακόμα, και το μικρό σου.

– Ξεχνάς το σύζυγο σου. Όμως, και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή. Και εσύ πολλούς ρόλους ξαφνικά, θα μου πεις και δίκιο έχεις. Ζήτα κατανόηση, ιεράρχησε τους ρόλους και τα καθήκοντα τους και βρες λίγο χρόνο για όλα. Θα τα καταφέρεις!

And More