Χρόνια πολλά, Μπαμπά!

Πολλοί αγνοούν την ύπαρξη της, ωστόσο η Ημέρα του Πατέρα υπάρχει και γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Σήμερα λοιπόν, ο μπαμπάς έχει και επισήμως την τιμητική του! Ας μην τον ξεχάσουμε!

Πως καθιερώθηκε;
-Η Γιορτή του Πατέρα ξεκίνησε από την Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου 1910, χωρίς ωστόσο να έχει την αίγλη και τις τιμές της γιορτής της Μητέρας.
-Τη γιορτή εμπνεύστηκε η Sonora Smart Dodd προς τιμήν του πατέρα της William Smart, ο οποίος εκείνη την ημέρα είχε τα γενέθλιά του. Ο William Smart, βετεράνος του αμερικανικού εμφυλίου, έχασε τη σύζυγό του κατά τη διάρκεια του τοκετού του έκτου παιδιού τους. Έτσι, μεγάλωσε μόνος τα έξι παιδιά του σ’ ένα αγρόκτημα ανατολικά της Ουάσινγκτον.
-Η κόρη του, θέλοντας να τον τιμήσει για όσα προσέφερε στη οικογένειά του, ξεκίνησε αυτή τη γιορτή η οποία χρόνο με χρόνο άρχισε να εξαπλώνεται στις Η.Π.Α.
-Θερμός υποστηρικτής της ιδέας υπήρξε ο πρόεδρος Calvin Coolidge. Ο πρόεδρος όμως, εκείνος που έμελλε να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, βάσει του οποίου ανακηρύχθηκε η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως η Ημέρα του Πατέρα για τις Η.Π.Α, ήταν ο Lyndon Johnson το 1966. Το 1972 ο Richard Nixon την καθιέρωσε ως ετήσιο θεσμό.
-Το παράδειγμα ακολούθησαν αρκετές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και σταδιακά η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου κατέληξε να είναι αφιερωμένη στους απανταχού μπαμπάδες!

READ more