H ψυχολόγος απαντά!

Μερικές φορές όλοι χρειαζόμαστε την άποψη ενός ειδικού. Για κάτι που προβληματιστήκαμε, για κάτι που αγχωθήκαμε, για κάτι που φοβηθήκαμε.

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη είναι στη διάθεσή σου. Δεν έχεις παρά να στείλεις e-mail στις ειδικές φόρμες του TLIFE…

Ερώτηση

Καλησπέρα. Σε 2 περίπου εβδομάδες θα ξεκινήσω να πηγαίνω την κορούλα μου, 12 μηνών, σε βρεφονηπιακό σταθμό. Θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να προετοιμάσω το έδαφος, αφού η μικρή δεν μιλάει ακόμη, αλλά και εμένα την ίδια, ώστε η προσαρμογή στις νέες συνθήκες να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολη.
Απάντηση
Βασικά έχετε να κάνετε δύο πράγματα. Το ένα είναι να καθησυχάσετε τον εαυτό σας ότι έχετε κάνει την σωστή επιλογή και το παιδί σας θα βρίσκετε σε σίγουρα χέρια και η έλλειψη άγχους από εσάς θα βοηθήσει εξαιρετικά την προσαρμογή του παιδιού.
Το δεύτερο είναι να συνεννοηθείτε με τον παιδικό σταθμό για τον τρόπο που το παιδί θα ενταχθεί πιο εύκολα και πιο ομαλά, δηλαδή με λιγότερες ώρες παρακολούθησης, με πιο ευέλικτο ωράριο, με την παραμονή σας στον χώρο ώρες που ακόμα και δεν λειτουργεί ο σταθμός και γνωριμία με την παιδαγωγό του παιδιού ενώπιόν σας έτσι ώστε όταν το παιδί θα μείνει μόνο του να μην αντιδράσει άσχημα.
Ερώτηση
Σε ποια ηλικία ξεκινάει η προεφηβεία για τα αγόρια; Πως πρέπει να την αντιμετωπίσουμε;
Απάντηση
Η προφηβεία μπορεί να αρχίζει στα 10-11 χρόνια και κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Ένα παιδί θα μπορούσε να μπει στην προεφηβεία ακόμα στα 9 του χρόνια. Χρειάζεται κατανόηση, σταθερότητα, ψυχραιμία και συζήτηση με το παιδί για την φάση που περνάει και για το πως είναι καλύτερα να την αντιμετωπίσει.

Ερώτηση
Είμαι παντρεμένη και έχω 2 παιδάκια 10 και 7 χρονών (κορίτσι και αγόρι αντίστοιχα). Ο σύζυγός μου έχει έναν αδερφό ο οποίος είναι καθηγητής 43 χρονών και είναι ομοφυλόφιλος. Μέχρι στιγμής τα παιδιά μου δεν με έχουν ρωτήσει τίποτα σχετικά με τον θείο τους, μόνο γιατί δεν παντρεύεται και πότε θα παντρευτεί. Πιστεύω πως η ώρα πλησιάζει. Τι θα τους πω αν με ρωτήσουν; Να τους μιλήσω εγώ ή ο σύζυγός μου;”
Απάντηση
Θα τους μιλήσετε και οι 2 αλλά θα τους πείτε ότι είναι δικαίωμα του καθενός μας να παντρευτεί ή να μην παντρευτεί ή να έχει μια ερωτική ζωή ανάλογη με αυτό που θέλει η ψυχή μας. Τα υπόλοιπα είναι αυστηρά προσωπικά του και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τα ακουμπήσετε.

Ερώτηση
Η μητέρα μου ενδιαφέρεται μόνο για τον αδελφό μου. Ακόμα και στο παρελθόν που αυτός έκανε κάποιες κλοπές, κατηγορούσε εμένα χωρίς να ξέρει ότι αυτός τις έκανε. Όταν περάσαν τα χρόνια και άρχισε αυτός να κλέβει και από την δουλειά του αυτή το μόνο που έκανε ήταν να τον υποστηρίζει αρκεί να μην πάθει κάτι αυτός. Ούτε ένα συγνώμη για το παρελθόν, ο γιος την να είναι καλά. Αυτό είναι ένα από τα πάρα πολλά που βιώνω. Αισθάνομαι κακία και απέχθεια όχι για τον αδερφό μου αλλά γι’ αυτήν. Δεν στάθηκε ποτέ δίπλα μου σαν μάνα αλλά γι’ αυτόν πάντα εκεί.”
Απάντηση
Μπορεί να είναι οδυνηρό το να σκεφτόμαστε ότι ένας γονιός δείχνει μία προτίμηση. Να ξέρετε όμως ότι ήσαστε πολύ τυχερή που είστε καλά και προχωράτε στην ζωή σας, ενώ αντίθετα ο αδερφός σας είναι δυστυχής και γι’ αυτό καταφεύγει σε άσχημες πράξεις.
Σκεφτείτε πάντως ότι οι γονείς στηρίζουν περισσότερο το αδύναμο παιδί και καμιά φορά αυτό μπορεί να είναι και εις βάρος του. Δεν είναι λοιπόν ότι τον αγαπά περισσότερο, είναι ότι νιώθει ότι είναι ο αδύναμος και γι’ αυτό προσπαθεί να τον στηρίξει, ενώ ξέρει ότι εσύ είσαι δυνατή και άξια και αυτό θα πρέπει να σου δίνει πολύ μεγάλη ικανοποίηση.

Ερώτηση
Πως γίνεται να αγαπάς ένα άτομο και να θες να τον φιλήσεις κι εκείνος να μην σου δίνει σημασία, αλλά όταν σε πειράξει κάποιος να πάει να σε προστατέψει; Τι να κάνω; Απαντήστε μου το συντομότερο. Έχω άγχος.”
Απάντηση
Η αγάπη έχει πολλές μορφές, μπορεί το συγκεκριμένο άτομα να σε αγαπά φιλικά και να νοιάζεται για σένα, αλλά μην έχει ξεκαθαρίσει μέσα του ότι υπάρχει ερωτικό στοιχείο. Δώστε του χρόνο.

Ερώτηση
Έχω μια σχέση εδώ και ένα χρόνο, (εγώ 33 και αυτός 43) αλλά τον πιάνει πανικός για τα οικονομικά και θέλει να φεύγει από την σχέση. Το έχει κάνει 3 φορές μέχρι τώρα και μετά από συζητήσεις και διάλογο, επανερχόμαστε μαζί αλλά φοβάμαι μέχρι την επόμενη φορά που θα συμβεί ξανά.”
Απάντηση
Σκέψου εάν ο άνθρωπος είναι πραγματικά κατάλληλος για σύντροφος αφού δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις εξωτερικές συνθήκες και προτιμά να θυσιάζει την σχέση του. Αυτό δεν σου λέει κάτι;

Read More

And More