H ψυχολόγος απαντά!

H ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντάει κάθε εβδομάδα στα email που στέλνετε -πάντα όμως με σειρά προτεραιότητας…

Αν και σένα σε απασχολεί κάτι δεν έχεις παρά να στείλεις την ερώτησή σου στις ειδικές φόρμες του TLIFE και να πάρεις την απάντησή σου μέσα από τα άρθρα.

Ερώτηση

Το παιδί μου είναι 13 χρονών άλλα έχοντας την κάλυψη του πατέρα του είναι αντιδραστικός και κάνει πράγματα χωρίς να με ρωτάει.”
Απάντηση
Θα πρέπει να μιλήσετε με τον σύζυγο πάση θυσία. Όσο έχει κάλυψη από τον ένα γονέα, το παιδί δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον άλλον που δεν του κάνει τα χατίρια. Το θέμα βρίσκεται ανάμεσα σε εσάς και τον σύζυγο και εκεί προσπαθήστε να βρείτε την λύση.
Ερώτηση
Το παιδί μου είναι 8 χρονών και θέλει να κερδίζει πάντα σε όλους τους τομείς. Ακόμα και στο σχολείο αν δεν γράφει πιο γρήγορα από τα άλλα παιδιά, βάζει τα κλάματα. Τι μπορώ να κάνω;”
Απάντηση
Προσπαθήστε να μην του δείχνετε ότι χαίρεστε επειδή είναι καλός μαθητής, αλλά ότι τον αγαπάτε επειδή είναι το παιδί σας έτσι κι αλλιώς. Προσπαθήστε να του τονώσετε την αυτοεκτίμησή του γιαυτό που είναι και όχι για τις επιδόσεις του.
Αν ένα παιδί πιστεύει ότι είναι αγαπητό και αποδεκτό μόνο εφόσον είναι ο πρώτος, τότε αυτό θα τον κάνει να αγχώνεται και να στεναχωριέται κάθε φορά που δεν θα τα καταφέρνει.
Ερώτηση
Ο γιος μου έκλεισε τα 17 τον Μάρτιο και μετά από την πρώτη ερωτική απογοήτευση κλείστηκε στο σπίτι, δεν κάνει φίλους και συνεχώς παίζει play station και νομίζει πως δεν αξίζει γενικά. Τι να κάνω; Πως να τον ανεβάσω και να τον κάνω να πιστέψει στον εαυτό του; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση
Είναι λίγο δύσκολο να τον βοηθήσετε σε αυτή την φάση ηλικίας που διανύει. Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση χτίζονται πολύ νωρίτερα.
Δείξτε κατανόηση, μην φανερώνετε άγχος, χαλαρώστε και αφήστε τον να βρει μόνος τον ρυθμό και την ισορροπία του. Όσο εσείς ανησυχείτε τόσο εκείνος περισσότερο θα αντιδρά με τον κλείσιμο και την απομόνωση. Είναι δική του υπόθεση και θα την ξεπεράσει μόνος του.
Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι μια μητέρα 3 παιδιών, και με τη μία μου κόρη αντιμετωπίζω το εξής: Φέτος ξεκίνησε την πρώτη γυμνασίου, αλλά θέλει να σταματήσει και δεν ξέρω πως να την πείσω να μην το κάνει. Σας παρακαλώ πείτε μου, πως να το χειριστώ;”
Απάντηση
Δεν μας γράφετε ποια σειρά έχει ανάμεσα στα 3 παιδιά η κόρη σας. Παρόλα αυτά θα επιμείνετε ότι το γυμνάσιο είναι υποχρεωτική εκπαίδευση και υπάρχουν συνέπειες σε όσους δεν σέβονται τον νόμο και θα ψάξετε να βρείτε τι είναι εκείνο που κάνει το παιδί να μην θέλει να πάει στο σχολείο, αλλά να παραμένει στο σπίτι.
Είτε μπορεί να φταίει η ανασφάλεια και η χαμηλή της αυτοεκτίμηση για να φεύγει από το σπίτι, είτε η ανασφάλειά της για το τι γίνεται στο σπίτι όταν εκείνη λείπει και να θέλει να βρίσκεται κοντά σας από φόβο και ανησυχία μήπως κάτι χάνει ή κάτι δεν παίρνει εξίσου με τα αδέρφια της.
Ερώτηση
O γιος μου έχει κάποιες φορές εμμονές με κάποια θέματα και αγχώνεται και κλαίει. Είναι 17 ετών και του παρουσιάστηκε αυτό σε ηλικία 13 ετών. Διαλέξαμε κατεύθυνση στο σχολείο, τώρα θέλει να αλλάξει γιατί νομίζει πως δεν θα τα καταφέρει. Πιστεύετε ότι χρειάζεται υποστήριξη;”
Απάντηση
Είναι σίγουρο ότι έχετε ένα ευαίσθητο παιδί το οποίο μαζί με την εφηβεία του, αντιμετωπίζει τα πράγματα ακόμα πιο φοβισμένα και με λιγότερο θάρρος. Συνεργασία με έναν ειδικό θα του κάνει πολύ καλό.

Read More

And More