H ψυχολόγος λύνει τις απορίες σας!

Θέλω να φύγω με τον σύζυγό μου για ένα ταξίδι, πως θα αφήσω την κορούλα μου; Η μικρή μου 16 μηνών δεν θέλει να κοιμηθεί στο κρεβάτι της, τι να κάνω; Δεν θέλει ο άντρας μου να κάνουμε τόσο συχνά σεξ, τι φταίει;
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη λύνει όλες τις απορίες σας…
Ερώτηση
Απέβαλα χθες και είμαι συντετριμμένη. Ο άντρας μου είναι και αυτός απαρηγόρητος. Τι μας συμβουλεύετε; Έχουμε ένα αγοράκι 1 χρόνου και θέλαμε να είναι κοντά ηλικιακά. Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Λυπάμαι για την απώλεια. Είστε νέοι άνθρωποι, έχετε ήδη ευνουχιστεί και έχετε γίνει γονείς. Μην απογοητεύεστε, δώστε λίγο χρόνο ώστε να αναλάβετε και σωματικά και ψυχικά και ξαναδοκιμάστε. Δεν υπάρχει άλλωστε σίγουρη συνταγή, μπορεί το να έχουν διαφορά να είναι καλύτερο και ξεκούραστο από το να είναι τα παιδιά πολύ κοντά ηλικιακά.
Ερώτηση
Καλησπέρα. Είμαι 27 ετών και ο σύντροφος μου 29. Είμαστε μαζί 2 χρόνια. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο λόγω κάποιων προβλημάτων στο σπίτι μου, μένουμε στο δικό του μαζί με τους γονείς του και τον αδερφό του. Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν κάνουμε σεξ. Για την ακρίβεια κάνουμε μία φορά το μήνα, στα μουλωχτά, όταν το σπίτι ησυχάσει τελείως. Πριν έρθουμε να μείνουμε εδώ, οι συνθήκες ευνοούσαν και κάναμε πολύ συχνά, αλλά τώρα πιστεύω πως έχουμε πρόβλημα. Το έχω συζητήσει μαζί του και με διαβεβαιώνει ότι δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, πέραν του χώρου που δε διαθέτουμε. Ότι με θέλει μεν πάρα πολύ αλλά δε μπορεί να μπαίνει στο “τρυπάκι” να κλείνουμε ραντεβού στις 2 τα ξημερώματα. Τώρα ετοιμαζόμαστε να μείνουμε μαζί, αλλά έχω αρχίσει να σκέφτομαι τι θα κάνω αν ο σύντροφος μου, δεν είναι τόσο σεξουαλικός όσο θα ήθελα. Πιο πολύ έχω προβληματιστεί γιατί ξέρω πως αν οι άντρες θέλουν να κάνουν σεξ, κάνουν και γιατί εγώ έχω αρχίσει και νιώθω ντροπή που του το τονίζω διαρκώς ενώ αισθάνομαι και λιγότερο γυναίκα;”
Απάντηση
Πιστεύω ότι δεν έχετε σοβαρούς λόγους να ανησυχείτε και ότι όλα θα γυρίσουν στο απόλυτα φυσιολογικό μόλις μείνετε μόνοι σας. Θεωρώ ότι ο σύντροφός σας είναι απόλυτα δικαιολογημένος να ντρέπεται να έρθει σε επαφή μαζί σας ενώ οι γονείς του και ο αδερφός του κοιμούνται λίγα μέτρα πιο πέρα. Καταλαβαίνω όμως και εσάς που θεωρείτε ότι αν δεν έχετε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σας και νιώθετε ότι εκείνος δεν σας αγαπάει και δεν σας επιθυμεί όπως παλιά. Ξεπεράστε την ανασφάλειά σας, δεν έχετε λόγο ανησυχίας, η στάση του συντρόφου σας είναι δικαιολογημένη και είμαι σίγουρη ότι όταν βρεθείτε στο νέο χώρο μόνοι σας όλα θα είναι μια χαρά.
Ερώτηση
Κυρία Μαυράκη καλησπέρα! Είμαι νηπιαγωγός και κατά την διάρκεια της χαλάρωσης στο σχολειό τα παιδάκια είχαν ξαπλώσει. Εκείνη την περίοδο ένα αγοράκι προνήπιο και ένα κοριτσάκι νήπιο αυνανίζονταν. Ειδικά το αγοράκι είχε κατεβάσει και το εσώρουχό του ενώ το κοριτσάκι αυνανιζόταν κάτω από το σεντόνι. Τα πλησίασα ένα ένα και ήρεμα τους είπα ότι δεν είναι ευγενικό να δείχνουν ή να πειράζουν τα γεννητικά τους όργανα μπροστά σε όλα τα παιδιά. Έκανα σωστά; Πώς να το χειριστώ αν συνεχιστεί και πως να μιλήσω στους γονείς;”
Απάντηση
Φοβάμαι ότι κάνετε λάθος. Είναι δικαίωμα του παιδιού να χαϊδεύεται εξερευνώντας το σώμα του και τις ερωτογόνες ζώνες και δεν πρέπει να ενοχοποιείται σε κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι να απασχολήσετε εκείνη την ώρα τα παιδιά μιλώντας τους, χαϊδεύοντας τα και λέγοντάς τους αν θέλουν κάποιο παραμύθι. Να κάνετε ότι δεν βλέπετε κάτι περίεργο. Αν το αγοράκι κατεβάζει τα εσώρουχά του, αυτό που θα πρέπει να του πείτε είναι ότι “το σώμα μας και το μυαλό μας είναι μόνο δικό μας, γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεντυνόμαστε γιατί μπορεί να κρυώσουμε ή να υπάρχουν μικρόβια και ότι δεν αφήνουμε τους άλλους να ξεντύνονται μπροστά μας όπως ούτε και εμείς.” Δεν αναφερόμαστε καθόλου στον αυνανισμό παρά μόνο στο να μην γυμνώνονται.
Ερώτηση
Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τη στήλη σας! Έχω μια κορούλα 15 μηνών και σε μια βδομάδα θα φύγουμε με το σύζυγο μου για ένα ταξίδι, 3 ημέρες, για πρώτη φορά χωρίς το μωρό μας. Είμαστε και οι δυο ιδιαίτερα αγχωμένοι, ποτέ δεν έχει μείνει βράδυ με τους παππούδες της ή με κάποιον άλλο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο το παιδί έχει το αίσθημα του χρόνου, αν θα νιώθει την απουσία μας και εάν θα επηρεαστεί η ψυχολογία του; Ευχαριστώ!”
Απάντηση
Για όλα υπάρχει μια αρχή και πιστεύω ότι έχετε καθυστερήσει να κάνετε εξόδους ή ταξίδια με τον σύζυγό σας αφήνοντας για λίγο το παιδί στους δικούς σας ανθρώπους. Μην αγχώνεστε και μην ενοχοποιήστε. Δεν θα πάθει το παιδάκι σας το παραμικρό γιατί θα είναι κοντά σε ανθρώπους που το αγαπούν και το νοιάζονται όπως εσείς. Θα του κάνει καλό και όχι κακό να μάθει ότι μπορεί και τα καταφέρνει και χωρίς την δική σας υπερπροστατευτική παρουσία.
Αν θέλετε να δώσετε στο παιδί να καταλάβει πόσο σύντομα θα επιστρέψετε επειδή βεβαίως δεν έχει αίσθηση του χρόνου και μάλιστα ίδια με την δική μας, βρείτε κάποιο τρόπο ή τρικ. Όπως για παράδειγμα ένα δώρο για κάθε πρωινό, οπότε το παιδί ανοίγει το δώρο και ξέρει ότι έχουν μείνει άλλα 2 μέρες και κάθε φορά που ανοίγει ότι έρχεστε πιο κοντά του ή ένα γλύκισμα ή οτιδήποτε άλλο που ξέρετε ότι θα μπορέσει να δώσει στο παιδάκι να καταλάβει ότι είναι μετρημένες οι ώρες και οι μέρες που θα λείψετε και θα είστε πάλι κοντά του.
Ερώτηση
Έχω μια κόρη 16 μηνών. Κοιμάται μαζί μας την νύχτα έκανα πολλές προσπάθειες αλλά το μωρό δεν θέλει να πάει στο δωμάτιό του. Εκτός από αυτό ξυπνάει την νύχτα 10 φορές και θέλει αγκαλιά. Άλλες φορές ξυπνάει και θέλει παιχνίδια για 4 ώρες τα ξημερώματα. Οι αντοχές μου αρχίζουν να εξαντλούνται. Σας παρακαλώ βοηθήστε με!”
Απάντηση
Πιστεύω ότι υπάρχει θέμα ύπνου, αλλά επίσης υπάρχει θέμα στην αγωγή που δίνετε στο παιδί. Θα πρέπει να είστε πιο σταθεροί και αποφασιστικοί μαζί του, να μην του αφήνετε περιθώριο να σας χειρίζεται. Με σταθερό τρόπο να την βάζετε στο κρεβάτι της και να μένετε κοντά της μέχρι να κοιμηθεί, να μην την ενθαρρύνετε στα παιχνίδια και να της δώσετε να καταλάβει ότι ο καθένας έχει το κρεβάτι του.

Read More

And More