Η ψυχολόγος απαντά στις ερωτήσεις σας

Μανούλες που χρειάζονται μια συμβουλή ή μια απάντηση στους προβληματισμούς τους και έστειλαν e-mail στο TLIFE.
H ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντά…

Ερώτηση

Καλησπέρα, θα ήθελα την συμβουλή σας, σχετικά με το φαινόμενο να μην θέλουν οι άλλοι (φίλοι ή συγγενείς) το σχετικά ήσυχο παιδί σου, γιατί προφανώς τους χαλάει την ησυχία ή δεν ξέρω εγώ τι. Πρόκειται για “ρατσισμό”, για πρόβλημα που πιθανότατα έχω εγώ και το παιδί μου ή αυτοί; Το παιδί μου δεν πειράζει πράγματα στα σπίτια, δεν δημιουργεί φασαρίες, δεν γκρινιάζει….απλά κάποιες φορές θέλει να ασχολείσαι μαζί του, ρόλο που έχω αναλάβει εγώ (και το θεωρώ ευθύνη μου) για να μην ενοχλεί τους άλλους. Ευχαριστώ. Δανάη”

Απάντηση
Καλή μου φίλη, πιθανά τα σχόλια να στρέφονται γύρω από την εξάρτηση που δείχνει το παιδί από εσάς και την αποκλειστική σας ενασχόληση μαζί του. Να θυμάστε το «μέτρον άριστον» και να ενθαρρύνετε το παιδί να παίζει και να ασχολείται και μόνο του.
Ερώτηση
Γεια σας, έχω μια κόρη 5 χρονών και ένα γιο 3χρονών. Θα ήθελα να μου πείτε μέχρι ποια ηλικία μπορούν αδελφάκια διαφορετικού φύλου να κάνουν μαζί μπάνιο και να μοιράζονται το ίδιο υπνοδωμάτιο.”
Απάντηση
Μέχρι την ηλικία αυτή που βρίσκονται τώρα τα παιδιά σας είναι ασφαλές.
Ερώτηση
Καλησπέρα. Έχω 3 κοριτσάκια ηλικίας 6, 4 και 2. Γιατί τα παιδιά ό, τι θελήσουν απευθύνονται πάντα στη μαμά και όχι στο μπαμπά;”
Απάντηση
Πολλοί μπαμπάδες έχουν το πρότυπο του δικού τους πατέρα, ο οποίος είχε αφήσει τη φροντίδα των παιδιών αποκλειστικά στη μητέρα. Ζητήστε του βοήθεια και ενθαρρύνετε τα παιδιά ή προτρέψτε τα να ζητούν πράγματα και από το μπαμπά τους.
Ερώτηση
Κυρία Μαυράκη, καλημέρα! Έχω δίδυμα αγοράκια 3 μηνών. Ενώ είμαι πολύ χαρούμενη υπάρχουν στιγμές που με πιάνει κρίση πανικού μην πάθουν κάτι κακό. Πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται τα χειρότερα και δεν μπορώ να συνέλθω. Πώς θα το ξεπεράσω; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Είστε ακόμη υπό την επήρεια των ορμονών της κύησης και η ψυχική σας διάθεση είναι άνω-κάτω. Συζητήστε το και με το γυναικολόγο σας αλλά είναι βέβαιο ότι σε λίγο όλα θα είναι μια χαρά κι εσείς θα απολαμβάνετε τη διπλή χαρά της δίδυμης γέννας σας.
Ερώτηση
Γεια σας κυρία Μαυράκη. Έχω ένα γιο 5 1/2 χρόνων. Τελευταία θέλει όλο να χαρίζει τα παιχνίδια του στους συμμαθητές του. Την πρώτη φορά με ρώτησε “Μαμά με αφήνεις να χαρίσω το αυτοκινητάκι μου στον Κωστή;” και εγώ του απάντησα “Κάντο αν αυτό θέλεις!” Τώρα όμως που συνεχίζει δεν ξέρω πια τι να του πω! Σας ευχαριστώ”
Απάντηση
Ο γιος σας μάλλον έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και προσπαθεί να «εξαγοράσει φιλίες», πιστεύοντας ότι δεν είναι άξιος να τις κρατήσει. Ανεβάστε το ηθικό του με ενθάρρυνση, εμπιστοσύνη, έπαινο και ανάθεση καθηκόντων, ανάλογα με την ηλικία του. Εξηγήστε του ότι οι αληθινοί φίλοι δε ζητούν ούτε χρειάζονται δώρα αλλά αγάπη και συντροφιά.

Read More

And More