Η Σοφία Χρυσοχοΐδου ζωγραφίζει για τα παιδιά

Μετά από μια επιτυχημένη, διεθνή καριέρα στο modeling, η Σοφία Χρυσοχοΐδου αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη στροφή στη ζωή και στην καριέρα της και να ασχοληθεί με τη μεγάλη της αγάπη, τη ζωγραφική. Σήμερα δίνει χαρά στα παιδιά ζωγραφίζοντας παιδικά δωμάτια αλλά και προετοιμάζει τις προσωπικές της εκθέσεις με έργα εμπνευσμένα από τις εμπειρίες και τα ταξίδια της στον κόσμο!

Ασχολείσαι με τη ζωγραφική πια. Τι σε ώθησε εκεί; Ήταν κάτι που υπήρχε πάντα στη ζωή σου;
Η ζωγραφική υπήρχε πολύ πριν ξεκινήσω το modeling. Είχα κάνει διακόσμηση εσωτερικών χώρων και ετοιμαζόμουν να δώσω στη Σχολή Καλών Τεχνών όταν αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τις φωτογραφήσεις οπότε και το άφησα για λίγο αργότερα. Δεν σταμάτησα βέβαια ποτέ να ζωγραφίζω, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου, έστω και μικρά σκιτσάκια, σε καφέ που καθόμουν μετά από ώρες casting για να ξεκουραστώ.
Αποτύπωνα τις πρώτες εντυπώσεις που βλέπει κάποιος σε μια καινούρια πόλη, τα έντονα χρώματα, τα cafe, τους περαστικούς, ό,τι μπορεί να φαίνεται καινούριο στα μάτια ενός κοριτσιού που ταξιδεύει για πρώτη φορά και συναντάει διαφορετικές κουλτούρες. Πολλές φορές ζωγράφιζα τα backstage την ώρα που μου έφτιαχναν τα μαλλιά αλλά και τον κόσμο που μου φαινόταν να τρέχει για την επίδειξη, τα φώτα, τους ανθρώπους στο αεροπλάνο κ.ά. Αυτά και άλλα πολλά τα κράτησα στη σκέψη μου και βγήκαν στον καμβά στην πρώτη έκθεση που έκανα στη Σίφνο το 2010.

/

Από όσο γνωρίζω ζωγραφίζεις και παιδικά δωμάτια. Μίλησέ μας λίγο για αυτό. Τι κάνεις; Συνεννοείσαι με τους γονείς; Πως λειτουργεί;
Πηγαίνω στο χώρο του ενδιαφερόμενου γονέα (ή μου στέλνει τη φωτογραφία του δωματίου αν είναι στην επαρχία), βλέπουμε μαζί από το ίντερνετ και από βιβλιαράκια κάποια εικόνα που να αρέσει στο παιδί άλλα και στο… “μεγάλο” παιδί (γονέα), διαλέγουμε αγαπημένους κωμικούς ήρωες, αποφασίζουμε την τελική σύνθεση εφόσον μπορούμε να ενώσουμε δυο και παραπάνω εικόνες, του παρουσιάζω σε δεύτερο ραντεβού την τελική εικόνα και σε τρίτη φάση περνάμε στην υλοποίηση, η οποία ανάλογα με την πολυπλοκότητα του σχεδίου και το μέγεθος τις επιφάνειας διαρκεί από 2 έως 5 ημέρες.

/

Τι εικόνες φροντίζεις να φτιάξεις για τα παιδάκια;
Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Προσπαθώ να προτείνω στους γονείς να προτιμούν φυσικά περιβάλλοντα στα παιδικά δωμάτια των μικρών τους, όπως τροπικά δάση, βυθούς, παραλίες με ζωάκια, έτσι ώστε τα παιδιά να χαίρονται και να εξοικειώνονται με φυσικές εικόνες. Επιδιώκω να δίνω μια έντονη δόση χιούμορ έτσι ώστε το παιδί να ξυπνάει και να κοιμάται με χαρά. Όταν ζητούν τη γνώμη μου προσπαθώ να τους αποτρέψω από το να επιλέγουν άγριες φιγούρες, έντονους χαρακτήρες και σίγουρα προσπαθώ να κάνω το δωμάτιο πιο καλλιτεχνικό, παιχνιδιάρικο και να μην κουράζει το παιδί με πολλά σχέδια.

/

Σου αρέσουν, αγαπάς τα παιδιά και ασχολήθηκες με αυτό;
Ναι, αυτό είναι αλήθεια, αγαπώ πολύ τα παιδιά! Πιστεύω ότι είναι ο λευκός καμβάς της ζωής και είμαστε υπεύθυνοι για το τι “ζωγραφίζουμε” πάνω στις ψυχές τους. Πρέπει να τα γεμίζουμε με χαρά, αγάπη και ωραίες εικόνες, γιατί αυτά με τη σειρά τους θα δώσουν αυτά που πήραν.

Πώς νιώθεις που οι δημιουργίες σου είναι ο κόσμος ενός μικρού παιδιού;
Χαίρομαι! Προσπαθώ και γω να μπω στη θέση του έτσι ώστε να είναι η ζωγραφιά όσο πιο χαρούμενη γίνεται. Γίνομαι κάθε φορά ένα παιδί και δεν είναι τόσο δύσκολο για μένα, πίστεψέ με. Ιδιαίτερα όταν βλέπω την έκφραση του παιδιού να μου γελάει γεμάτο ευχαρίστηση και ευγνωμοσύνη δεν μπορώ πάρα να χαίρομαι που κάνω αυτή τη δουλειά.

Τι παραστάσεις, τι εικόνες φτιάχνεις συνήθως για τα παιδάκια;
Συνηθίζουν να θέλουν γνωστούς κωμικούς ήρωες, όπως τα λιονταράκια ή τις μαϊμουδίτσες της ταινίας “Μαδαγασκάρη”, μαγικούς βυθούς, νεράιδες και πριγκίπισες για τα μικρά κοριτσάκια.
Αυτό που προσπαθώ είναι να επιτυγχάνεται μια πιο καλλιτεχνική και μοντέρνα διάσταση στο χώρο.

/

Ποιο είναι το αγαπημένο σου έργο; Ποια εικόνα παιδικού δωματίου σου έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό σου και χαμογελάς κάθε φορά που τη σκέφτεσαι;
Χαμογελάω όταν σκέφτομαι τον χαρακτήρα του Αριστοτέλη, ενός μικρού παιδιού που ενώ ήθελε αρχικά να κάνω τον ninjako στο τέλος αποφάσισε τον garfield να του λέει “καλωσήρθατε στο δωμάτιο του Αριστοτέλη”. Τον σκέφτομαι να υποδέχεται τους φίλους του γεμάτος χαρά.

Έχεις ζωγραφίσει το δικό σου δωμάτιο;
Για μένα κάνω πίνακες, έργα βγαλμένα από παραστάσεις της ζωής μου, ανθρώπους δικούς μου.

Ζωγραφίζεις μόνο παιδικά δωμάτια ή μπορεί και κάποιος άλλος να απευθυνθεί σε σένα;
Έχω δεχτεί παραγγελίες και για άλλα θέματα σε τοίχους και τα αναλαμβάνω, ασφαλώς, κατόπιν συνεννόησης με τον ενδιαφερόμενο.

Πιστεύεις ότι οι εικόνες, τα χρώματα επηρεάζουν τα παιδάκια;
Ασφαλώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μικρών και μεγάλων παιδιών. Το γαλαζοπράσινο, για παράδειγμα, ενδείκνυται για ηρεμία και χαλάρωση. Το κόκκινο αντίθετα σε μεγάλες επιφάνειες δίνει ένταση, το κίτρινο αισιοδοξία και το πορτοκαλί ενεργητικότητα. Όλα μαζί, σωστά συνδυασμένα δίνουν ένα αρμονικό αποτέλεσμα που κάνει τη ζωή του παιδιού πιο γαλήνια, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την προσωπικότητά του.

Ασχολείσαι επαγγελματικά και με τη ζωγραφική; Κάνεις κάποιες εκθέσεις; Πουλάς τα έργα σου;
Ναι. Όπως προανέφερα, έκανα μια έκθεση στη Σίφνο με θέμα τα ταξίδια, κυρίως αστικό τοπίο με στιγμιότυπα από πόλεις που είχα επισκεφτεί (Τόκιο, Νέα Υόρκη, Παρίσι). Η αλήθεια είναι ότι πήγε πολύ καλά, πούλησα όλα τα έργα μου, πράγμα που μου έδωσε χαρά και τη δύναμη να συνεχίσω, γιατί όπως καταλαβαίνεις είναι κάτι καινούριο. Ευχαριστώ πολύ τους ανθρώπους που με στήριξαν και με βοήθησαν στην αρχή και συνεχίζω με το να ετοιμάζομαι για την επόμενη έκθεση που θέλω να κάνω στην Αθήνα αυτή τη φορά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Είσαι ένα διεθνούς φήμης μοντέλο, πολύ επιτυχημένο. Και τώρα ασχολείσαι με κάτι εντελώς διαφορετικό. Πώς είναι η ζωή σου τώρα;
Είναι διαφορετική. Πιο ήρεμη. Είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να αλλάζω, να μαθαίνω νέα πράγματα και μέσα από αυτά να ανακαλύπτω άλλες πτυχές του εαυτού μου. Δεν θα μπορούσα να μένω στα ίδια, άλλωστε δεν φοβάμαι να αλλάξω επάγγελμα και τρόπο ζωής.

Κοστίζει ακριβά να ζωγραφίσει κανείς το δωμάτιο του παιδιού του;
Δεν κοστίζει ακριβά! Η όρεξη του γονιού να δώσει χαρά στο μικρό του μετράει πάνω απ’ όλα. Σίγουρα παίζει ρόλο η πολυπλοκότητα άλλα και η επιφάνεια που θέλουμε να καλύψει η ζωγραφιά. Αυτό που προτείνω στους γονείς είναι να κάνουν ένα μέρος του δωματίου, π.χ. έναν τοίχο, έτσι ώστε να δίνει βάθος στο χώρο χωρίς να κουράζει το μάτι και τη διάθεση, άλλα και να έρχεται πιο οικονομικά.

Αν κάποιος θέλει να το κάνει σε ένα παιδικό δωμάτιο, πού μπορεί να σε βρει, πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου;
Μπορεί να δει τη δουλειά μου στο http://www.babyartroom.gr/, στο facebook: baby art room, να στείλει email στο hrisofia@hotmail.com ή info@babyartroom.gr ή να καλέσει στο 6944915657.

Read More

And More