Ιδέες για να παίξεις με το μικρό σου στην εξοχή!

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη μας δίνει πολλές ιδέες για να παίξουμε με τα παιδιά μας και να πάμε εκδρομές αφού ο καιρός το επιτρέπει!
Τώρα που είναι άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν είναι η καταλληλότερη εποχή για να κάνουμε με τα παιδιά μας πολύ ωραία πράγματα τα οποία αξίζουν χωρίς απαραίτητα να κοστίζουν.
Στόχος είναι να βρεθούμε πιο κοντά με τα παιδιά μας, να απολαύσουμε όμορφες στιγμές μαζί τους που κάνουν καλό σε εμάς όσο και σε εκείνα και επίσης μέσα από το παιχνίδι να τους δώσουμε την ευκαιρία να μάθουν πράγματα ή να βελτιώσουν δεξιότητες και ικανότητες.
Πάρε ιδέες…
Εκδρομές στην κοντινή ύπαιθρο όπου θα στρώσουμε το τραπεζομάντηλο το καρό και θα ανοίξουμε το καλάθι του πικ νικ με πραγματάκια που φτιάξαμε από το σπίτι, απλά και εύκολα και θα τα μοιραστούμε. Είτε η εκδρομή είναι στο κοντινό βουνό ή στην κοντινή θάλασσα είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να περάσουμε πρωινά ή απογεύματα Σαββατοκύριακου.
Εκμεταλλευτείτε τα πάρκα!
Τα κοντινά πάρκα και οι κοντινές παιδικές χαρές είναι ένας πολύ ωραίος τόπος προορισμού στα απογεύματα των καθημερινών, ειδικά τώρα που η μέρα έχει μεγαλώσει και ο καιρός έχει βελτιωθεί. Παιχνίδια στα οποία θα συμμετέχουμε και εμείς οι γονείς και δεν θα αφήνουμε απλά τα παιδιά να ανεβοκατεβαίνουν στις τσουλήθρες ή να τα σπρώχνουμε και μόνο στην κούνια.
Δημιουργήστε δικά σας παιχνίδια!
Τόσο στους περιπάτους στα κοντινά σημεία όσο και στις εκδρομούλες στις γύρω εξοχές, θα φτιάχνουμε παιχνίδια τα οποία γίνονται στο ύπαιθρο όπως σκοινάκι, κουτσό, κρυφτό και κυνηγητό, κρυμμένους θησαυρούς όπου θα κρύβουμε πραγματάκια και με διάφορες δοκιμασίες ή αινιγματάκια. Τα παιδιά θα προσπαθούν να τα βρουν και βέβαια να τα καταναλώνουν -που θα είναι τα γνωστά αυγουλάκια έκπληξη ή ένα γλειφιτζούρι- που θα είναι και μια ευκαιρία για να φάνε τα παιδιά γλυκό που το έχουν κατά κάποιο τρόπο κερδίσει. Μαθαίνουν έτσι να μην είναι εξαρτημένα από τα γλυκά και τα ζαχαρωτά!
Μαζέψτε διάφορα πραγματάκια από την εκδρομή για να τα αξιοποιήσετε!
Μαζεύουμε πράγματα στις βόλτες και στις εκδρομές, μικρούς θησαυρούς για να κάνουμε συλλογές μαζί με τα παιδιά και τα βοηθάμε να τα ταξινομούν, να τα χαρακτηρίζουν και να τα αποθηκεύουν με τον κατάλληλο τρόπο. Είναι επίσης μια ωραία εργασία που τους μαθαίνει επίσης και τις σειρές, τις ακολουθίες, τις ενότητες, τα σύνολα και τα υποσύνολα, δηλαδή ασκεί την μαθηματική τους σκέψη.
Με πράγματα τα οποία μαζεύουμε στους περιπάτους μας αυτούς μπορεί να κάνουν τα παιδιά και θαυμάσιες κατασκευές πάνω σε άδεια χαρτοκούτια από γλυκά ή από παπούτσια, πάνω σε μπουκάλια που έχουν αδειάσει από το περιεχόμενό τους και ένα σωρό άλλα αντικείμενα που θα πάρουν μια άλλη μορφή μετά από την εικαστική παρέμβαση των παιδιών. Μετά θα μπορούν τα παιδιά να τα προσφέρουν σε ανθρώπους που αγαπούν, στην δασκάλα, στους συμμαθητές, στην γιαγιά και στον παππού, στον νονό, στην θεία και θα είναι από τα χέρια τους.
Επισκεφθείτε αρχαιολογικούς χώρους!
Οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι είναι επίσης ένας καταπληκτικός προορισμός τώρα που ο καιρός είναι καλός και που θα γεμίσει όμορφα τα ανοιξιάτικα Σαββατοκύριακα. Ο κεραμικός στην Αθήνα, τα διάφορα υπαίθρια μουσεία, κοντινοί αρχαιολογικοί χώροι όπως η Βραυρώνα ή το Σούνιο, είναι τόποι προορισμού που θα διδάξουν τα παιδιά την ιστορία και που θα μπορούν να παίξουν τους μικρούς αρχαιολόγους βρίσκοντας πράγματα που θα τους έχουμε δείξει εμείς εκ των προτέρων σε εικόνα, Θα μπορούν να πάρουν φωτογραφίες και να φτιάχνουν μικρά βιβλία ιστορίας ή τουριστικούς οδηγούς και ένα σωρό άλλα πράγματα που μπορούμε να σκεφτούμε πριν και μετά την επίσκεψή μας σε ένα αρχαιολογικό χώρο.
Το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία και η Πεντέλη ή το καταφύγιο στην Πάρνηθα είναι επίσης πολύ ωραίοι προορισμοί για να επισκεφθούμε με τα παιδιά μας και να κάνουμε παιχνίδια αλλά και μαθήματα οικολογίας και αγάπης για την φύση.
Μικροί κηπουροί!
Χρειάζεται βασικά καλή διάθεση και ευρηματικότητα! Τα παιδιά αυτό τον καιρό μπορεί να γίνουν μικροί κηπουροί και να φυτέψουν βολβούς και πόρους σε γλαστράκια τα οποία θα παρακολουθούν και έτσι θα μάθουν και τα μυστικά της φύσης και του μεγαλώματος των φυτών.
Μπορούν επίσης να φροντίζουν τα πουλάκια της περιοχής βάζοντας μικρά μπολάκια με νερό και σποράκια στο μπαλκόνι και να παρακολουθούν αθέατα μέσα από την κουρτίνα τα πουλιά που έρχονται και τις συνήθειές του.
Τέλος το μπαλκόνι μπορεί να γίνει και ένας τόπος για να κάνουν τα παιδιά παιχνίδια με νερό και με χώμα και με λάσπη, πηλό που τους είναι τόσο απαραίτητα.
Καλή διασκέδαση!

 

Read More

And More