Καφές και εγκυμοσύνη

Το θέμα της κατανάλωσης καφέ στην διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει απασχολήσει πολλές φορές τους επιστημονικούς κύκλους. Πριν αρχίσεις να αισθάνεσαι την έλλειψη καφέ να σε κυριεύει, πρέπει να μάθεις ότι δεν είναι ανάγκη να κόψεις μαχαίρι τον καφέ. Η συνετή και με μέτρο κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μέτρον άριστον

Εκείνο στο οποίο είναι μάλλον δύσκολο να καταλήξουν οι ειδικοί είναι ποιο είναι αυτό το μέτρο. Ποια είναι δηλαδή η διαχωριστική γραμμή που καθιστά την δόση καφεΐνης στον οργανισμό επικίνδυνη για το έμβρυο. Πολλές μελέτες προσπάθησαν να συνδέσουν την καφεΐνη με την τερατογένεση. Παρόλα αυτά οι ισχυρισμοί των εν λόγω ερευνών θα μπορούσαν να έχουν κάποια ρεαλιστική βάση, μόνο στην περίπτωση που μια γυναίκα των 60 κιλών κατανάλωνε 50 με 70 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Αντίθετα σε πρόσφατες προγεννητικές έρευνες σε εγκύους στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, δεν φάνηκε καμία σύνδεση μεταξύ του καφέ και κάποιας γενετικής ανωμαλίας. Η μόνη παρενέργεια από την υπερβολική κατανάλωση καφέ, είναι η γέννηση ελλιποβαρών μωρών. Συγκεκριμένα γυναίκες που συνήθιζαν να πίνουν 4 με 7 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχα περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν το μωρό τους με βάρος μικρότερο από το κανονικό.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164