Και αυτή την εβδομάδα, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχεις όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

 

 

Ερώτηση no.1:

Κύριε Μαζάνη, γεια σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης. Πρέπει πλέον και τα μικρά παιδιά 3 χρονών να κάνουν το εμβόλιο ακόμα κι αν δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Αν η κόρη μου τρέφεται υγιεινά με φρούτα, λαχανικά σε συνδυασμό ίσως με κάποιες βιταμίνες ή μουρουνέλαιο είναι προστατευμένη από την εποχιακή γρίπη και τις επιπλοκές της; Διάβασα τις παρενέργειες του εμβολίου και αγχώθηκα. Πρέπει να επιλέξω: ή ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου ή επιπλοκές της γρίπης;

Απάντηση no.1:

Αγαπητή φίλη, το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουν όλα τα υγιή παιδιά απο 6 μηνών και πάνω και οπωσδήποτε όλα τα παιδιά που ανήκουν στις λεγόμενες κατηγορίες υψηλού κινδύνου. Το εμβόλιο γίνεται για προληπτικούς λόγους, ώστε στην περίπτωση που το παιδί κολλήσει τον ιό της γρίπης να μην αρρωστήσει καθόλου ή εν “πασει περίπτωση” να την περάσει πιο ελαφριά. Η σωστή διατροφή, βεβαίως, και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιου, αλλά δεν εξασφαλίζει εκατό τοις εκατό ότι δεν θα κολλήσει την γρίπη, ούτε αν την κολλήσει πόσο βαριά ή ελαφριά θα την περάσει. Βεβαίως και υπάρχουν περιπτώσεις που μια γρίπη μπορεί να την περάσει πολύ – πολύ ελαφριά, αλλά πως μπορείς να το ρισκάρεις; Κάθε χρόνο αρρωσταίνουν απο γρίπη χιλιάδες παιδιά και πολλά απο αυτά νοσηλεύονται και στα νοσοκομεία. Και βεβαίως καθε χρόνο έχουμε και αρκετούς θανάτους απο γρίπη. Όσο αφορά τις παρενέργειες είναι ελάχιστες του τύπου κάποιο πυρετό ή πόνο στο σημείο της ένεσης.

Ερώτηση no.2:

Καλησπέρα κύριε Μαζανη, σας ευχαριστούμε πολύ για τις απαντήσεις σας. Εγώ έχω ένα αγοράκι 8,5 μηνών και ακόμα δεν έχει μπαμπαλίσει. Κάνει μου – μου,πολλές φωνούλες και του ξεφεύγουν πολλές φορές σύμφωνα, αλλά όχι επαναλαμβανόμενα.

Απάντηση no.2:

Αγαπητή μανούλα, για την ηλικία του μωρού σου αυτά που κάνει είναι αρκετά και μην ανησυχείς. Σημασία έχει να ακούει, διότι παιδί που δεν ακούει, δεν θα μπορέσει να μιλήσει. Άρα, να ελέγξεις αν ανταποκρίνεται στους ήχους.

Ερώτηση no.3:

Καλησπέρα κ. Μαζάνη. Έχω ένα αγοράκι σχεδόν 11μηνων. 76cm και βάρους 12300. Θα θελα να ρωτήσω, εάν μπορώ να ξεκινήσω φρέσκο γάλα ή κάποιο εβαπορέ τύπου noulac.

Απάντηση no.3:

Αγαπητή μανούλα, εδώ και δέκα χρόνια η σύγχρονη παιδιατρική διατροφή ορίζει ότι τα παιδιά απο 12 μηνών έως 3 χρονών είναι καλύτερα να πίνουν τα λεγόμενα γάλατα νούμερο 3. Είναι πιο σωστά μελετημένα για τις ανάγκες αυτής της ηλικιακής περιόδου. Μετά τα 3 χρόνια θα μπορούσε να πίνει εκείνα τα γάλατα που λέγονται παστεριωμένα ή εβαπορέ.

Ερώτηση no.4:

Καλησπέρα κ. Μαζάνη. Είμαι μητέρα ενός αγοριού 5 μηνών. Από 3 μηνών περίπου και έως τότε κοιμόταν το βράδυ ήσυχα, πλέον κάνει ανήσυχο ύπνο,στριφογυρίζει μέσα στο λίκνο αρκετές φορές μέσα στο βράδυ με κλειστά μάτια χωρίς ωστόσο πάντα να ξυπνάει. Υπάρχουν φορές που απο την ένταση του, ανοίγει τα μάτια και τότε μπαμπαλιζει, παρότι δεν του δίνω σημασία , πάντα καταλήγω να τον χαϊδεύω στη πλατούλα να ηρεμήσει, για να κοιμηθεί. Στο δωμάτιο είναι ακόμη δίπλα μου με αποτέλεσμα εγώ να μένω άγρυπνη και καθε τόσο να τον κοιτάζω για το τι έχει. Τις περισσότερες φορές απλά καταλήγω να μένω άυπνη,αφού κάθε τόσο πετάγομαι να τον δω. Αυτή η συνήθεια ύπνου μήπως έχει να κάνει με το ότι μεγαλώνει και ορίζει καλύτερα το σώμα του; Δεν θεωρώ ότι πεινάει, διότι τρώει σχεδόν 23.00 και ξυπνάει μετά τις 9.30 -10.00 ,όπου πίνει τότε το γάλα του. Δεν θα σταματήσει αυτή τη έντονη κινητικότητα ύπνου όσο μεγαλώνει κ αρχίσει να τρώει κρέμες; Τελευταία επίσης είναι σε υπερένταση. Μόλις πιει το γάλα το βράδυ, με δυσκολία κοιμάται, γιατί στριγγλίζει και αντιστέκεται στον ύπνο  με προσπάθεια μας βάζοντας λευκούς ήχους ηρεμεί και μετά από λίγη ώρα αποκοιμιέται. Είναι φυσιολογικό όλο αυτό για την ηλικία του; Σας ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση no.4:

Αγαπητή φίλη, είναι πολλές οι αιτίες που θα μπορούσαν να κάνουν το μωρό σου να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι μπορεί να έχει ξεκινήσει η οδοντοφυΐα του και τα δόντια να του δημιουργούν πόνο και ανήσυχο ύπνο. Επίσης, κάτι άλλο θα ήταν να κάνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και να έχει καούρες και τσουξίματα. Θα σε συμβούλευα να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου στομάχου μετά απο 3 ώρες νηστεία. Επίσης, δοκίμασε να του δώσεις δοκιμαστικά ένα-δυο βράδια λίγο ντεπόν καμία ώρα πριν κοιμηθεί, για να διαπιστώσουμε αν είναι πόνος στα ούλα. Μια μακρινή σκέψη είναι να είναι μια μορφή υπνοβασίας που εκδηλώνεται με αυτό τον τρόπο.

Ερώτηση no.5:

Καλησπέρα σας. Ο τετράχρονος γιος μου είναι γενικά λίγο δυσκοίλιος και τώρα τελευταία έχει φοβία με την τουαλέτα με αποτέλεσμα να τα κρατάει και τελικά πονάει και κλαίει. Εδώ και λίγες μέρες αρχίσαμε effecol 1 φακελάκι τη μέρα, αλλά λερώνει συνέχεια το εσώρουχο του. Έχουμε πρόβλημα και με το πως θα πηγαίνει σχολείο. Τι μπορώ να κάνω; Επίσης πόσο συχνά μπορώ να βάζω υπόθετο γλυκερίνης; Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση no.5:

Aγαπητή φίλη, σε πρώτη φάση θα δώσεις σημασία στην διατροφή του παιδιου. Δηλαδή να μην τρώει μπανάνα, μήλο, ρύζι, καρότο. Κάθε μέρα να τρώει τροφές που αυξάνουν την ποσότητα των κοπράνων και τα κάνουν πιο μαλακά, όπως κουάκερ, ακτινίδια, δαμάσκηνα,σπανάκι, χουρμάδες και άλλα. Να πηγαίνει καθε μέρα την ίδια ώρα στην τουαλέτα έστω και αν δεν αισθάνεται να κάνει τα κακά του και να πίνει πολύ νερό.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

 

Read More

And More