Και αυτήν την εβδομάδα ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις των γονιών

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ κ. Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 5μηνών .Γεννήθηκε στις 37 εβδομάδες, 3140 και 52cm. Πριν περίπου 3 εβδομάδες είχε μια ίωση, πήρε αντιβίωση και μάσκες. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχει όρεξη να φάει. Από 150 και 180 ml (φόρμουλα), που έτρωγε, τώρα τρώει από 90 μέχρι 150. Ακόμα και στο πρώτο πρωινό γεύμα τρώει μόνο 90ml. Έχω δοκιμάσει ακόμα και τα μικρά και συχνά γεύματα αλλά δεν βλέπω αποτέλεσμα και δεν παίρνει βάρος. Οι κενώσεις του είναι κανονικές ακόμα και 4 φορές την ημέρα. Κάναμε υπερηχογράφημα και δεν έδειξε κάτι το ίδιο και οι αιματολογικές. Προσπαθήσαμε να του δώσουμε ρυζάλευρο αλλά ούτε αυτό το τρώει. Μή[ωςς να του δώσω κατσικίσιο; Που πρέπει να στραφώ; Μήπως χρειάζεται να κάνω άλλου είδους εξετάσεις; Αν αρχίσει και χάνει βάρος δε θα ναι χειρότερα τα πράγματα; Υπάρχει περίπτωση αφυδάτωσης; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, πολλές φορές μετά από μια ίωση και την χορήγηση αντιβίωσης ο οργανισμός του παιδιού χρειάζεται λίγο χρόνο για να επανέλθει στην φυσιολογική καθημερινότητα του, όπως η όρεξη και η συμπεριφορά του. Αφού οι εξετάσεις του είναι καλές θα έλεγα να περιμένεις λίγο ακόμη και να μην το πιέζεις, διότι μάλλον θα επανέλθει. Μήπως είσαι πολύ αγχωμένη και το πιέζεις και το μωρό αντιδρά; Κάνε ένα πείραμα: άφησε το μόνο του να σου ζητήσει να φάει. Όταν λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, τότε θα ζητήσει από μόνο του να φάει. Είναι μια μέθοδος που “πιάνει”.

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, έχω μια κόρη 5 ετών, 1.05 ύψος και 19 κιλά. Η παιδίατρος μας θεωρεί ότι έχει μεγάλη κοιλιά και βρίσκεται στο όριο για παχυσαρκία. Της μιλάει άσχημα λέγοντας της να κόψει το φαγητό γιατί δεν θα την θέλει κανείς. Είναι όντως τόσο σοβαρή η κατάσταση ;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν ενα παιδί ειναι παχύσαρκο, θα μπορούσε να γίνει κάτι σοβαρό με την έννοια ότι η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται σαν μια πάθηση λόγω των δευτερογενών επιπλοκών που μπορεί να προκαλεσει όπως σάκχαρο, χοληστερίνη, ορθοπαιδικά προβλήματα και πολλά αλλα. Καταρχάς θα πρέπει να κάνετε ενα γενικό ορμονολογικο έλεγχο και εξετάσεις για σάκχαρο, χοληστερίνη κλπ, μήπως και ανακαλύψετε κάτι παθολογικό, ώστε να το διορθώσετε. Επιπλέον θα πρέπει να μπει σε μια διαιτητική εκπαίδευση χωρίς “μπούλινγκ”, ώστε να μάθει την σωστή διατροφή και σιγά-σιγά να μην παίρνει τόσο βάρος, διότι για την ηλικία της αντεδείκνυται οι δίαιτες και η στέρηση τροφής για να αδυνατίσει.

⇒ Ερώτηση:
Η κόρη μου γεννήθηκε την 32 εβδομάδα 1750 γρ και την κράτησαν στο τμήμα πρόωρων. Τώρα έχουμε φθάσει τα 2200 γρ και θα την πάρουμε σπίτι. Με ενημέρωσαν ότι κάνει άπνοια μόνο κατά το τάισμα με μπιμπερό. Είμαστε στην 37 εβδομάδα. Είναι ανησυχητικό; Μπορώ να κάνω κάτι ώστε να μειωθούν οι άπνοιες; Πως θα το καταλάβω; Πως πρέπει να αντιδράσω αν συμβεί στο παιδί;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, πριν βγει το μωρό σου από το νοσοκομείο, θα σου δώσουν πολλές οδηγίες, ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις μια πιθανή άπνοια και γενικά διάφορα μικροπροβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζουν τον πρώτο καιρό στο σπίτι τα πρόωρα. Να γράψεις σε ενα χαρτί τις απορίες σου και την στιγμή της εξόδου να τα ρωτήσεις όλα διότι κάθε παιδί ειναι διαφορετικό και ζει διαφορετική αντιμετώπιση.

⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα γιατρέ. Έχω δίδυμα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι 8 μηνών. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει διαφορά στην ανάπτυξή τους από ένα μωρό. Τι να κάνω με το θέμα του ύπνου που κοιμούνται μόνο αγκαλιά; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα φυσικά, και το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, αν και στα δίδυμα δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Αλλά και αν συνέβαινε σε πολλούς ταμείς προσπαθούμε να τα ανεξαρτοποίησουμε το ένα από το άλλο. Όσο αφορά την αγκαλιά είναι μια συνήθεια που με λίγη υπομονή και επιμονή θα αλλάξει , αλλά θα πρέπει να το δεχθείτε όλοι στο σπίτι ώστε να έχετε την ίδια συμπεριφορά.

⇒ Ερώτηση:
Έχω έναν γιο 11 μηνών και έχει αρκετές βρομίτσες στο αυτάκι του. Είναι φυσιολογικό;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, εξαρτάται τι είδους “βρομίτσες” είναι αυτές. Φυσικά δεν είναι καλό να υπάρχουν βρώμες και πρέπει να τις καθαρίζουμε. Αν εννοείς την κυψελίδα, σχεδόν όλα τα αυτάκια την έχουν καθώς είναι μια άμυνα του οργανισμού στα μικρόβια που προσπαθούν να εισχωρήσουν στον ακουστικό πόρο, αλλά οτι βγαίνει προς τα έξω το καθαρίζουμε.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More