Και αυτήν την εβδομάδα, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης, λύνει όλες τις απορίες των γονιών

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Έχω ένα μωρό 3 μηνών. Πριν 10 μέρες περίπου είδα στα κακά του βλέννα με λίγο αιματάκι. Πήρα τηλέφωνο την παιδίατρο μας και μου είπε να κόψω όλα τα γαλακτοκομικά. Δεν είδα καμιά βελτίωση να πω την αλήθεια, αλλά σήμερα τα κακά του ήταν πρασινωπά και σαν αφρός. Αποφάσισα να δώσω 2 μέρες ξένο γάλα almiron pepti να δω μήπως είναι καλύτερα, γιατί κάνει πολύ συχνά κακά και ακόμη έχει βλέννα. Χωρίς αίμα βέβαια. Τι θα μπορούσατε να μου προτείνετε να κάνω καλύτερα;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα καταρχάς δεν σταματάμε έτσι εύκολα το μητρικό γάλα, πάρα μόνο αν πραγματικά έχουμε πολύ σοβαρές ενδείξεις και δεν έχει διορθωθεί το πρόβλημα μετά από συγκεκριμένες κινήσεις. Θα μπορούσε να είναι και μια αλλεργία σε κάτι που τρως , όμως σε πρώτη φάση το ψάχνουμε και αν δεν το βρούμε δεν κόβουμε τον θηλασμό πάρα μόνο αν το μωρό δεν παίρνει βάρος. Επίσης θα μπορούσε να είναι και μια λοίμωξη των ούρων η οποία εμφανίζεται χωρίς πυρετό και γι’ αυτό καλό θα ήταν να έκανες μια γενική ούρων και μια καλλιέργεια ούρων. Επίσης χρειάζεται και μια γενική αίματος για να δεις τον αιματοκρίτη και την αιμοσφαιρίνη.

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας γιατρέ. Έχω μια κόρη που είναι δυο ετών και έχει τώρα εδώ και δυο με τρεις μήνες κάτι κοκκινίλες σαν σπυράκια και στα δυο μάγουλα της, οι οποίες δεν δείχνουν να την φαγουρίζουν ούτε να την ενοχλούν. Της έχουμε δοκιμάσει παρά πολλές κρέμες, με την elocon μόνο βλέπουμε μια διαφορά. Όταν σταματάμε να της βάζουμε παρατηρούμε να ξαναφουντώνει, την έχουμε πάει και σε δερματολόγο χωρίς να μας πει κάτι ιδιαίτερο, ίσα ίσα που μας είπε να της ελαττώσουμε και την elocon. Δεν βλέπουμε να είναι από κάποιο φαγητό ή κάποια αλλεργική αντίδραση, απλά έρχονται και φεύγουν και μάλιστα προχθές εκεί που είχε ηρεμήσει ξαναφούντωσε πάλι και έκανε και κάποια δέκατα, μόνο για μερικές ώρες. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο γεγονός. Πειτε μου σας παρακαλώ τι άλλο να κάνω;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι γενικά δύσκολο να καταλάβει κάποιος τι μπορεί να είναι ένα εξάνθημα όταν δεν έχει εικόνα. Όπως ξέρεις, οι αιτίες μιας κοκκινίλας μπορεί να είναι πολλές. Γενικά όμως πιστεύω ότι κοκκινίλες που φεύγουν και ξανά έρχονται μάλλον είναι κάποια μορφή αλλεργίας ή τοπικού ερεθισμού. Αυτά μπορεί να προέρχονται και από τα ρούχα και τα σεντόνια ή γενικά εκεί που ακουμπάει όπως παιχνίδια που τα βάζει στο πρόσωπο , μολύβια, πλαστελίνες και τόσα άλλα που καθημερινά έρχονται σε επαφή με το δέρμα του παιδιού. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ψάξετε.

⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, είμαι νέα μανούλα και έχω ένα μωράκι 20 ημερών. Από το μαιευτήριο είχα στοχεύσει σε αποκλειστικό μητρικό θηλασμό. Παρά ταύτα το μωράκι παρουσίασε ίκτερο και δεν ήταν ενεργό στο θηλασμό, έχασε βάρος (γεννήθηκε 3200 και μετά έπεσε σταδιακά σε 2850). Οι παιδίατροι έδωσαν και ξένο γάλα όταν ήταν σε φωτοθεραπεία. Μετά την έξοδό μας από το μαιευτήριο θηλάζω, αλλά δίνω και γεύμα ξένο γάλα. Στην 1η μας επίσκεψη στην παιδίατρο μας είδαμε ότι ήταν 3000 και δεν είχε ανακτήσει το βάρος της γέννησής του, οπότε μου είπε να συνεχίσω να δίνω συμπλήρωμα γιατί ίσως το μητρικό γάλα δεν επαρκεί. Μια βδομάδα μετά τον ζύγισε πάλι και είναι πλέον 3440. Ωστόσο η συμπεριφορά του στο θηλασμό δεν είναι συνεργάσιμη απόλυτα και πάντα, με σκοπό κάθε φορά να πεινάει, να κλαίει και να δίνω λίγο συμπλήρωμα. Τον θηλάζω σχεδόν 30΄με 45′ και ξυπνάει κάθε 2,5 με 3 ώρες. Ειδικά το βράδυ ο θηλασμός είναι πολύ δύσκολος και για τους 2 μας. Ξυπνάει με κλάμα πείνας και όταν ξεκινάει το θηλασμό είναι ταραγμένος, δεν ηρεμεί και δεν πίνει σωστά γάλα και πάλι δίνω συμπλήρωμα με αποτέλεσμα να κοιμάται ευχαριστημένος . Είμαι πολύ προβληματισμένη αν κάνω κάτι λάθος με τον θηλασμό, σε σημείο που με έχει επηρεάσει πολύ στην ψυχολογία μου. Νιώθω ότι δεν τρώει σωστή ποσότητα από μένα. Ποια η γνώμη σας σχετικά; Να δίνω μετά από κάθε θηλασμό αμέσως και συμπλήρωμα; Όσο περνάνε οι μέρες θα δω βελτίωση σε διατροφή και ύπνο; Μήπως με τον συνδυασμό μητρικού και ξένου γάλακτος αυξηθεί απότομα το βάρος του, αλλά τι θα κάνω όταν συνεχίζει να πεινάει; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, να εστιάσεις περισσότερο στο θηλασμό. Αφού το μωρό σου έχει ανακτήσει το βάρος του προσπάθησε να του δίνεις δικό σου έστω και κάθε δυο ώρες. Επειδή τείνει να συνηθίσει το εύκολο που είναι το μπιμπερό, διαμαρτύρεται και όταν πεινάει ξαφνικά θέλει το εύκολο. Αυτό όμως είναι ρίσκο καθώς περνάει ο καιρός να ζητάει όλο και περισσότερο το ξένο. Επειδή οι πρώτες εβδομάδες είναι καθοριστικές για την εδραίωση του μητρικού θηλασμού, θα πρέπει να δίνεις όσο γίνεται λιγότερο το ξένο, ώστε να αδειάζει πολύ καλά ο μαστός σου διότι μόνο έτσι θα έρθει περισσότερο γάλα. Μην αγχώνεσαι. Προσπάθησε να το βάλεις στο στήθος πριν να κλάψει πολύ και εκνευριστεί και μην του δίνεις ξένο. Ο, τι πετύχεις θα το πετύχεις τώρα που είναι αρχή.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More