Και αυτήν την εβδομάδα, ο παιδίατρος, Δρ. Μαζάνης λύνει όλες τις απορίες των γονιών

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ κ. Μαζάνη καλησπέρα. Έχω ένα γιο που πριν ένα μήνα έκλεισε τα έξι και μια κόρη τεσσεράμισι χρόνων. Ο γιος μου στις 20/6/19 ξύπνησε το πρωί με κατακόκκινο λαιμό και μια κοκκινίλα από τον λαιμό ως τις πατούσες με έντονη φαγούρα. Κάναμε το στρεπ τεστ και βγήκε θετικό. Πήρε procefil για 10 ημέρες σε συνεννόηση με τον παιδίατρο. Στις 7/7/19 έγινε ακριβώς το ίδιο μόνο που το εξάνθημα περιοριζόταν σε λαιμό στήθος και κλειδώσεις χεριών και ποδιών. Ξανά κάναμε στρεπ τεστ και βγήκε θετικό. Ξεκίνησε πάλι αντιβίωση, augmentin αυτή την φορά για 7 ημέρες. Θέλω να ρωτήσω γιατί συνέβη το ίδιο πράγμα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ενώ δεν πάει σχολείο, στο σπίτι είμαστε όλοι υγιής και παίζει σε πλατεία όχι σε παιδότοπους. Είναι πάλι οστρακιά; Μήπως δεν τον έπιασε η αντιβίωση; Δώστε μου σας παρακαλώ μια εξήγηση γιατί έχω αγχωθεί αρκετά. Να σημειωθεί ότι έχει και σωληνάκια στα αυτιά και έχει κάνει 3 μπάνια στην θάλασσα. Σας ευχαριστώ κ περιμένω με αγωνία την απάντηση σας.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν μπορώ να ειμαι σίγουρος ότι και τις δυο φορές επρόκειτο για λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, παρόλο το θετικό τεστ και παρόλο που μια λοίμωξη απο στρεπτόκοκκο μπορεί και να επαναληφθεί. Η εύκολη απάντηση είναι ότι: ναι μπορεί μια στρεπροκοκκική λοίμωξη να επαναληφθεί διότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη, αλλά μπορεί και να μην ήταν αυτό που νομίζεις. Μπορεί να ήταν μια αλλεργία ή κάποιο μεγάλοιμωδες εξάνθημα.

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ γεια σας. Έχω ένα αγοράκι 3 ετών 20 κιλά. Εδώ και τρεις εβδομάδες βήχει με βρόγχο και έχει πολλά φλέματα. Κάνουμε νεφελοποιητή αερολίν, ατροβέντ, πουλμικόλτ ολόκληρη αμπούλα και αντιβίωση σεκλόρ 5 ml, αλλά δίχως αποτέλεσμα. Τρεις εβδομάδες τα ίδια. Τώρα έχει και πυρετό 2 μέρες. Τί να κάνω; Δεν έχω δυνατότητα άλλης γνώμης γιατί δεν έχουμε παιδίατρο μόνο έναν. Τί να κάνω; Τί μπορεί να συμβαίνει;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταλαβαίνω ότι έχεις λίγες δυνατότητες για υγειονομική πρόσβαση, αλλά αφού παίρνει όλα αυτά θα χρειασθεί να κάνει τουλάχιστον μια ακτινογραφία θώρακος, γενική αίματος , CRP, Mantoux test και να σκεφτείτε μήπως πρόκειται και για κάποια αλλεργία. Η ακτινογραφία θα μας ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για πνευμονία ή ξένο σώμα ή κάτι άλλο και οι εξετάσεις αίματος θα δείξουν αν υπάρχει λοίμωξη.

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κ. Μαζάνη. Έχω ένα κοριτσάκι 27 μηνών, το οποίο μόλις σταμάτησα να θηλάζω. Χτες έκανε ανοσολογικές εξετάσεις και βρέθηκαν ανοσοσφαιρίνες Ige 207.20 ΙU/mL. Το παιδί δεν είχε ποτέ κοκκινίλες μετά από τη λήψη οποιουδήποτε φαγητού και τρώει Γενικά τα πάντα(αλλά από λίγο.) Επίσης δε βάζει κιλά αλλά ψηλώνει (Είναι 96 εκ και 12 κ.). Ο παιδίατρος μας είπε να αποφεύγουμε γενικά τις φουλ αλλεργιογόνες τροφές, αλλά τι θεωρείτε εσείς ότι πρέπει να κάνουμε επιπλέον; Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει δυσανεξία σε λακτόζη ή στη γλουτένη από τη στιγμή που δεν είχε συμπτώματα, μπορεί να την ενοχλεί το οτιδήποτε; Τι μας συμβουλεύετε; Ευχαριστούμε πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αυτή η εξέταση δεν είναι απόδειξη ότι πραγματικά έχει κάποια αλλεργία, αλλά απλώς μια ένδειξη ότι μπορεί και να είναι αλλεργία. Αφού δεν υπάρχουν κλινικά ευρήματα όπως λέμα, θα πρότεινα να επαναληφθεί μετά από τρεις μήνες σε κάποιο εργαστήριο που να είναι πολύ αξιόπιστο για αυτές τις εξετάσεις (εννοείται ότι δεν γνωρίζω το τωρινό εργαστήριο και φυσικά δεν το κατηγορώ) και να γίνουν και κάποιες συμπληρωματικές όπως ορμονολογικές , ηωσινόφυλα κλπ.

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας γιατρέ. Σας είχα συμβουλευτεί και πριν κάποιους μήνες σχετικά με την κόρη μου που τώρα είναι δυο ετών και σας είχα πει ότι από 19 μηνών την έχουμε παρατηρήσει να αυνανίζεται. Έχουμε ακολουθήσει πίστα τις οδηγίες σας, απλά βλέπουμε δυστυχώς ότι δεν το έχει σταματήσει σχεδόν καθόλου, ίσα ίσα βάζει και κάποια από τα παιχνίδια της για να το κάνει. Προσπαθούμε πάντα να της αποσπάμε την προσοχή και συνήθως πιάνει, μια μέρα μόνο δεν μπορούσαμε να την καταφέρουμε να της το βγάλουμε από το μυαλό. Να σας πω την αλήθεια ότι έχω αρχίσει να ανησυχώ. Είναι δυνατόν να έχει ξεκινήσει από τόσο μικρή ηλικία; Μήπως πρέπει να το ψάξουμε από κάποια άλλη σκοπιά, πχ ψυχολογικής κατεύθυνσης; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, θα ήταν πολύ θετικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχολόγο. Συζητώντας μαζί του μπορεί να σας βοηθήσει και να εντοπίσει καταστάσεις που βιώνει το παιδί μέσα στην οικογένεια ή σε άλλους χώρους που συχνάζει που το αγχώνουν και με σωστές συμβουλές να σας βοηθήσει να απαλλαγεί από το πρόβλημα.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More