Κρούσμα κορονοϊού στην οικογένεια: Πόσο καιρό “κρατάει” και πόσο μπορεί να το μεταδώσει στα άλλα μέλη

Για πόσο διάστημα διαρκεί η μόλυνση από τον κορονοϊό; Από πότε αρχίζει να μεταδίδεται ο ιός στο περιβάλλον από κάποιο μέλος της οικογένειας που βρέθηκε θετικό και για πόσο διάστημα μπορεί να μεταδίδει το ιϊκό φορτίο; Είναι μια ερώτηση και μια απορία που ακούγεται πολύ συχνά όταν οι γονείς προβληματίζονται για το πως είναι το πιο σωστό να διαχειριστούν ένα άτομο της οικογένειας που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό. Σήμερα, ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά σε όλα αυτά τα συχνά ερωτήματα. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Από την αρχή της πανδημίας ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις για το πόσες μέρες θα πρέπει ένα άτομο να παραμείνει στο σπίτι σε αυτοπεριορισμό. Στην αρχή χρειάζονταν 14 μέρες, ύστερα 10 μέρες και τώρα μιλάμε για 5 μέρες.

Τι ακριβώς ισχύει;
Η αλήθεια είναι ότι καθώς ο κορονοϊός είναι μία νέα νόσος, βρίσκεται συνεχώς σε διερεύνηση. Επίσης, καθώς μεταλλάσσεται συνεχώς, αλλάζουν και τα δεδομένα. Βασικά, από ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει μια διαδρομή “στάνταρ” για όλους. Μερικές μελέτες υπογραμμίζουν ότι η μέση περίοδος της παρουσίας του γονιδιώματος του ιού στα τεστ είναι δεκαπέντε μέρες. Όμως, για πολλούς η θετικότητα μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Τι έχουν δείξει οι μελέτες;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μεταβάλλονται και πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν, όπως η βαρύτητα της ασθένειας σε κάθε άτομο, μέχρι και ο εμβολιασμός. Σε γενικές γραμμές, η θετικότητα διαρκεί συνήθως ανάλογα με την βαρύτητα νόσου σε κάθε άτομο διαφορετικά.

Μια μελέτη που έγινε σε Ισραηλινούς στρατιώτες έδειξε ότι ο μέσος χρόνος μέχρι να αρνητικοποιηθεί ο κορονοιός είναι τρεις εβδομάδες για τα νέα άτομα που έχουν ελαφριά συμπτώματα. Μια άλλη μελέτη που ανέλυσε τριάντα δυο επιστημονικά άρθρα, στα οποία παρακολούθησαν 69.093 άτομα, έδειξε πως η μέση διάρκεια της θετικότητας ήταν εννέα μέρες. Αυτά όσον αφορά την ανίχνευση του ιού στα τεστ.

Όμως για πόσο διάστημα ένα άτομο μπορεί να μεταδίδει και να μολύνει ένα άλλο άτομο, παιδί ή ενήλικα;
Μια μελέτη στις ΗΠΑ παρουσίασε ότι το άτομο που είναι θετικό στον κορονοϊό, μεταδίδει εντόνως στην αρχή των συμπτωμάτων και σιγά – σιγά μειώνει για να φτάσει στο μηδέν σε δέκα μέρες για αυτούς που έχουν ελαφριά συμπτώματα και σε δεκαπέντε μέρες γι’ αυτούς που νοσούν πιο βαριά ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Το μεγαλύτερο διάστημα που εχει καταγραφεί είναι είκοσι μέρες.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της Όμικρον; 
Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον βλάπτει το ανώτερο αναπνευστικό και όχι το πιο κάτω. Δηλαδή τα συμπτώματα προέρχονται από τον λαιμό με βήχα, πόνους στα οστά και τους μυς, πυρετό. Σε πιο βαριά περιστατικά παρατηρείται απώλεια της συγκέντρωσης, ίλιγγος, και αναπνευστικά προβλήματα με πνευμονία. Επειδή ο κορονοϊός θεωρείται ότι είναι μια νόσος συστημική, μπορεί να βλάψει οποιοδήποτε όργανο του οργανισμού, όπως καρδιά, εγκέφαλο, νεφρούς κλπ.

Όσον αφορά τα παιδιά, τα συμπτώματα είναι περίπου τα ίδια. Παρόλο που από ότι φαίνεται τα παιδιά έχουν μια πιο ήπια πορεία, εμφανίζουν και άλλες καταστάσεις σαν επιπλοκές της νόσου με μεγάλη σοβαρότητα, όπως το συστηματικό πολυφλεγμονώδες σύνδρομο, μυοκαρδίτιδα, σακχαρώδη διαβήτη και το λεγόμενο long – covid σύνδρομο.

Επομένως, αν και το σωστό είναι να ακολουθούμε τα πρωτόκολλα που ανακοινώνονται από τους αρμόδιους, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι για τον κάθε νοσούντα μπορεί να ισχύουν διαφορετικά δεδομένα. Αυτό για να μην παραξενευόμαστε αν για κάποιο λόγο τα τεστ εξακολουθούν να βγαίνουν θετικά ενώ εχει τελειώσει ο απαιτούμενος χρόνος απομόνωσης.

Read More

And More