Μαμά, πάμε για σχολικά! Τι πρέπει να ξέρεις…

Επιστροφή στο σχολείο και ήρθε η ώρα για την αγορά των σχολικών ειδών της νέας χρονιάς. Τι πρέπει να προσέξεις;
Εκείνο τα θέλει όλα! Πως θα το πείσεις να μείνετε πιστοί στη λίστα και πως θα μάθεις να αναγνωρίζεις τα επικίνδυνα προϊόντα;
Η αδυναμία που έχουμε στα παιδιά πολλές φορές μας παρασύρει να ικανοποιούμε όλες τους τις επιθυμίες. Ωστόσο οφείλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να υιοθετήσουν μια υπεύθυνη καταναλωτική συμπεριφορά.
Είναι σημαντικό
Να αποκτήσουν τα παιδιά αίσθηση των οικονομικών δυνατοτήτων μας.
Να μάθουν να χρησιμοποιούν περσινά είδη εφόσον αυτά διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
Να εξηγήσουμε πως οι διαφημίσεις, έμμεσες και άμεσες, συχνά, δημιουργούν στρεβλά καταναλωτικά πρότυπα.
Να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν στη λίστα αγορών μας και στις τελικές μας αποφάσεις, ώστε να έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν εμπράκτως τις πραγματικές τους ανάγκες.
Τι να προσέξετε
Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ):
Πριν την αγορά των σχολικών ειδών εξηγούμε στο παιδί ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.
Τηρούμε αυστηρά, τον κατάλογο, που μας συστήνει το σχολείο.
Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα σε κατάστημα, είναι σημαντικές.
Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στιλό, γόμες, κ.ά. είναι πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράσετε συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω από ένα τεμάχιο, αρκεί να είστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.
Μην αγοράζετε σχολικά είδη, που μοιάζουν ή μυρίζουν σαν τρόφιμα. Οι μυρωδιές προέρχονται, από χημικές αρωματικές ουσίες, που ίσως, αποδειχθούν αργότερα ακατάλληλες. Η μυρωδιά και το σχήμα ενδέχεται να παρασύρει τα παιδιά να τα βάλουν στο στόμα.
Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους.
Τα σχολικά, που μοιάζουν με παιχνίδια δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια. Στιλό που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα κ.α μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία των παιδιών.
Μην παραλείψετε να…
– επιβεβαιώσετε ότι τα σχολικά είδη φέρουν τη σήμανση CE και ότι αναγράφεται η χώρα προέλευσης τους.
– ελέγξετε αν το προϊόν είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού.
– τσεκάρετε πως στα προϊόντα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του κατασκευαστή και τα υλικά σύστασης τους.
Η σχολική τσάντα
-Η επιλογή της τσάντας πρέπει να γίνεται με κριτήρια βάρους και κατασκευής. Η τσάντα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά και να διαθέτει ρόδες για την εύκολη μεταφορά της.
– Επισημαίνουμε στα παιδιά πως για λόγους υγείας, η τσάντα τους πρέπει να περιέχει τα απολύτως αναγκαία ώστε να μην κουβαλούν περιττό βάρος.
Για οποιοδήποτε πρόβλημα επικοινωνήστε με το γραφείο καταγγελιών του ΚΕ.Π.ΚΑ., στο τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών: τηλ. 2310-233.333, ώρες 9:00 π.μ. – 14:30

Read More

And More