Μαριγώ: Μια δραματική ιστορία από τη Μάνη του προηγούμενου αιώνα που έγινε βιβλίο

Μαριγώ… Μια δραματική, πραγματική ιστορία από τη Μάνη του προηγούμενου αιώνα, έγινε βιβλίο. Η Μαρία Μουγιακάκου παρουσιάζει το αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς προσωπικής της έρευνας, δοσμένο με αριστοτεχνικό λογοτεχνικό λόγο σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και ήδη έχει κλέψει το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Μαριγώς θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου, στις 19:00, στο Μουσείο Αλιείας Δήμου Περάματος. Το βιβλίο θα προλογίσουν ο αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας. Κείμενα θα διαβάσει η εικαστικός και συγγραφέας Φρόσω Χατζηαγγελάκη, ενώ θα τραγουδήσει η Θεοδώρα Μουγιακάκου με συνοδεία στο πιάνο από την Μαρία Ξενίδου

Μαριγώ – Η ιστορία

Μια κραυγή πόνου ακούγεται σε όλη τη Μάνη… «Κορώνα μου, πού πας; Εγώ θα πάρω εκδίκηση… εγώ κορώνα μου, εγώ… Με τα ίδια μου τα χέρια!

Μάνη 1936.

Δύσκολος τόπος και οι άνθρωποί της απαιτητικοί και σκληροί. Ο ηθικός και άγραφος νόμος είναι ο μόνος νόμος που σέβονται. Η τιμή και η υπόληψη της οικογένειας είναι πάνω από όλα. Είναι ο τόπος της βεντέτας και γδικιωμού.

Τι θα συμβεί όταν η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μιας κόρης γίνει γνωστή και ο φταίχτης –μέλος μιας ισχυρής οικογένειας–αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του;

Η βεντέτα που θα ξεσπάσει αρκεί για να ξεπλυθεί η ντροπή; Τι θα συμβεί αν κάποιος διαφωνήσει και διαχωρίσει τη θέση του από τη φαμίλια όταν αυτή βρίσκεται σε βεντέτα με τον εχθρό; Η εκδίκηση ή η συγχώρεση μπορεί να φέρει τη λύτρωση και να ημερέψει την ψυχή του ανθρώπου; Ποιος μπορεί να βρει τη δύναμη να συγχωρέσει τους φονιάδες;

Μία πραγματική ιστορία που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της Μάνης και όχι μόνο.

Ένα χρονικό με τα πρακτικά της δίκης του Κακουργιοδικείου Ναυπλίου στις 15 Φεβρουαρίου 1937 και αποσπάσματα του Τύπου της εποχής μαρτυρούν τα πάντα για το έγκλημα.

Ποια είναι η Μαρία Μουγιακάκου;

Η Μαρία Μουγιακάκου γεννήθηκε στη Μάνη και μεγάλωσε στο Πέραμα. Τα καλοκαίρια της παιδικής της ηλικίας τα περνούσε με τη γιαγιά στο χωριό. Η έντονη παρουσία της γιαγιάς της ήταν καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της.

Εργάστηκε ως ιπταμένη συνοδός στην Ολυμπιακή Αεροπορία για 25 χρόνια. Χάρις στο επάγγελμά της αυτό είχε τη δυνατότητα να ταξιδέψει και να γνωρίσει τόπους και ανθρώπους ξεχωριστούς. Συγχρόνως σπούδασε φωτογραφία. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία, σχολιάζοντας την επικαιρότητα σε κυριακάτικη εφημερίδα σε δική της στήλη, Το ημερολόγιο της κυρίας Μ.

Γράφει στίχους τραγουδιών και έχει συνεργαστεί με γνωστούς συνθέτες και τραγουδιστές της ελληνικής μουσικής.

Έχει αποκτήσει έναν γιο, τον Τηλέμαχο, που είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο στη ζωή της.

Τον περισσότερο χρόνο ζει στη Μάνη απολαμβάνοντας τη μεγαλοπρέπεια και την ηρεμία του τόπου της.

 

 

 

 

Read More

And More