Με αυτούς τους έξυπνους τρόπους θα κάνεις το παιδί σου να ενδιαφερθεί για την στοματική του υγιεινή

Είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν από μικρά την σημασία της στοματικής υγιεινής και να ξέρουν πως να φροντίζουν τα δόντια τους, χωρίς το βούρτσισμα των δοντιών να καταλήγει να είναι μια καταναγκαστική πράξη. Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις το παιδί σου να έχει ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο. Αν κάνεις το βούρτσισμα και τις επισκέψεις στον οδοντίατρο διασκεδαστικές, τα παιδιά σου θα δείχνουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό για την υγιεινή των δοντιών τους και αυτό είναι μια συνήθεια που θα το συνοδεύει σε όλη τους την ζωή.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί τρόποι που θα κάνουν την φροντίδα των δοντιών πιο εύκολη υπόθεση για εσένα και το παιδί σου…

Να πλένετε τα δόντια σας και να κάνετε οδοντικό νήμα μαζί
Τα παιδιά μιμούνται όσα κάνουν οι γονείς τους. Δείξε στον γιο ή την κόρη σου πως πλένεις τα δόντια και την γλώσσα σου και θα κάνουν το ίδιο. Μετά το βούρτσισμα βοήθησε το παιδί σου να κάνει οδοντικό νήμα ή αν δεν είναι ακόμα σε ηλικία να το κάνει μόνο του, κάν’ το εσύ στα δοντάκια του. Αν θες να κάνεις αυτή τη συνήθειά σας, ακόμα πιο διασκεδαστική μπορείτε να φτιάξετε ένα τραγουδάκι που θα το λέτε μαζί κάθε φορά που πλένετε τα δόντια σας.

Αγόρασέ του μια ξεχωριστή οδοντόβουρτσα
Άλλος ένας έξυπνος τρόπος για να μην χάσει το παιδί σου του ενδιαφέρον του για την υγιεινή των δοντιών του, είναι να το αγοράσεις μια νέα, ξεχωριστή οδοντόβουρτσα. Προτίμησε να αντικαταστήσεις την παλιά του οδοντόβουρτσα με μια νέα, πολύχρωμη, με μαλακές τρίχες ή μια που να έχει πάνω της τον αγαπημένο χαρακτήρα από τα κινούμενα σχέδια που παρακολουθεί το μικρό σου.

Να κρατάς χρόνο
Η Αμερικανή Ένωση Οδοντιάτρων συστήνει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας για 2 λεπτά, δυο φορές την ημέρα. Πώς θα ξέρεις όμως, ότι το παιδί σου βουρτσίζει επαρκώς τα δόντια του; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια κλεψύδρα με άμμο και να την δώσεις να την γυρνάει το παιδί κάθε φορά που ξεκινά να βουρτσίζει τα δοντάκια του.

Αγόρασέ του μια ξεχωριστή οδοντόκρεμα
Ακόμα και η οδοντόκρεμα ενός παιδιού μπορεί να είναι διασκεδαστική. Είναι πολύ λογικό σε ένα παιδί 5 χρονών να μην αρέσει να χρησιμοποιεί την οδοντόκρεμα με γεύση μέντα που χρησιμοποιεί και η μαμά του, αλλά μια με γεύση φράουλα ή καρπούζι, θα το κάνει να βουρτσίζει τα δόντια του με μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Κάνε σύμμαχό σου τα βιβλία και τις ταινίες
Βρες ένα βιβλίο που να δείχνει με ευχάριστο τρόπο στο παιδί σου πως να πλένει και να φροντίζει τα δόντια του. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις και με ένα διασκεδαστικό βίντεο που μπορείς να βρεις πολύ εύκολα στο ίντερνετ. Τα βιβλία και τα βίντεο που έχουν σχεδιαστεί για παιδιά είναι ιδανικά για να τα μάθουν πώς να φροντίζουν τα δόντια τους και για να κάνουν την στοματική υγεία κάτι που δεν θα τους φαίνεται βαρετό.

Δημιούργησε ένα σύστημα ανταμοιβής
Για να κάνεις το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και το οδοντικό νήμα πιο ευχάριστο, δημιούργησε το δικό σου σύστημα ανταμοιβής. Εσύ και το παιδί σου μπορείτε να διακοσμήσετε μια αφίσα με δόντια, οδοντόβουρτσες, υγιεινά σνακ και άλλα θέματα στοματικής υγείας που αντιπροσωπεύουν τις ημέρες του μήνα. Δώσε στο παιδί σου ένα αυτοκόλλητο που να τοποθετεί στην αφίσα κάθε φορά που βουρτσίζει τα δόντια του.

Μετά τον οδοντίατρο έχε έτοιμη μια έκπληξη
Οι τακτικοί έλεγχοι είναι ένα άλλο σημαντικό μέρος της σωστής υγιεινής για τα παιδιά. Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες συμβάλλουν στη διατήρηση του υγιούς χαμόγελου του παιδιού σου. Μετά τον οδοντίατρο κανόνισε μια δραστηριότητα που θα είναι έκπληξη για το παιδί. Πήγαινέ το στο πάρκο και κάντε πικ νικ με τρόφιμα που δεν θα βλάπτουν τα δόντια του.

Read More

And More