Μέλι: Από πότε μπορείς να το εντάξεις στη διατροφή του παιδιού σου;

Μία από τις πιο αγαπημένες γλυκές τροφές των παιδιών είναι το μέλι. Είτε τους το προσφέρεις μόνο του, είτε το προσθέτεις ως βασικό συστατικό σε μερικές συνταγές που ετοιμάζεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μικροί μας φίλοι του έχουν αδυναμία. Πέρα από τη γλυκιά του γεύση, το μέλι φημίζεται και για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Από ποια ηλικία μπορείς να το δίνεις στο παιδί σου; Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στα ερωτήματα αυτά και όχι μόνο. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Το μέλι είναι μια άριστη τροφή για το παιδί. Στην Ελλάδα, μάλιστα, διαθέτουμε όχι μόνο τα πιο καλά μέλια και και σε πολλές και εύγευστες ποικιλίες. Οι θαυματουργές ιδιότητες, όμως, του μελιού θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες, αν το κατανάλωνε ένα μωρό πριν τους 12 μήνες της ζωής του. Για αυτό, χρειάζεται προσοχή.

Ακούγεται παράδοξο, όμως, αν ένα μωρό φάει μέλι κάτω από τους 12 μήνες διατρέχει κίνδυνο οξείας δηλητηρίασης μέχρι και τον θάνατο. Άρα, απαγορεύεται ένα παιδί πριν να χρονίσει να φάει μέλι με οποιοδήποτε τρόπο. Ακόμα, και ως δευτερεύον συστατικό σε κάποια συνταγή.

Δεν επιτρέπεται ούτε να το γευτεί, ούτε να το βάλουμε σαν συμπλήρωμα σε κάποιο άλλο τρόφιμο (γιαούρτι, σνακ κλπ). Ο λόγος είναι ότι το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρους απο ένα μικρόβιο που ονομάζεται κλοστρίντιουμ μποτουλίνουμ, το οποίο μέσω του εντέρου, καταλήγει στο νευρικό σύστημα και προκαλεί μια νόσο που ονομάζεται αλλαντίαση. Οφείλεται στη δράση μιας ουσίας που είναι τοξική για το νευρικό σύστημα του μωρού. Οι επιπτώσεις στο σώμα του μωρού μόνο καλές δεν μπορεί να είναι. Μπορεί να προκαλέσει γενική παράλυση και το μωρό να αδυνατεί να περπατήσει και να αναπνεύσει. Έτσι, απειλείται άμεσα η ζωή του. Η νευροτοξίνη της αλλαντίασης είναι τόσο ισχυρή που ακόμα και ένα μιλιγκράμ μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο έναν άνθρωπο.

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει το μωρό;

  • Αρχικά, το μωρό μπορεί εμφανίζει έντονη μυική ατονία και παράλυση.
  • Έχει πάρα πολλά σάλια και δεν μπορεί να θηλάσει ή να πιει το γάλα απο το μπιμπερό.
  • Τέλος, δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Αν έχετε την υποψία ότι το μωρό σας κατανάλωσε μέλι με οποιοδήποτε τρόπο, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο. Είναι ο μόνος που μπορεί να καταλάβει και να σας συμβουλεύσει για το τι πρέπει να κάνετε.

Συμπερασματικά:

  • Δεν δίνουμε μέλι σε κανένα μωρό κάτω των 12 μηνών.
  • Δεν βάζουμε μέλι στην πιπίλα του μωρού, για να την πιάσει.
  • Δεν βάζουμε μέλι στο γιαούρτι, τα κουλουράκια , το ψωμί και οτιδήποτε άλλο τρόφιμο αρέσει στο μωρό σου.
  • Δεν εμπιστευόμαστε κανένα μελι κάτω των 12 μηνών.
  • Ενημερώνουμε τον παππού, την γιαγιά, την οικιακό βοηθό και τον παιδικο σταθμό να κάνουν τα ίδια και να ακολουθούν τις ίδιες οδηγίες.

Ποια ποικιλία μελιού θεωρείται πιο κατάλληλη;

Όσον αφορά το είδος του μελιού που θεωρείται καταλληλότερο για την ποιότητα του είναι: Μέλι από κάστανο, σούσουρα, βελανίδι, κισσός, και μετά ακολουθούν οι υπόλοιπες ποικιλίες.

Υ.Γ. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μπορείς να στείλεις την ερώτηση σου εδώ: mazanis@tlife.gr και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!

Read More

And More