Let's Play

Άφησε το μωρό σου να παίζει λίγο παραπάνω! Θα του κάνει τόσο καλό…

Πριν από λίγες ημέρες, το είχες αποκλειστικά στην αγκαλιά σου. Και στο μικρό πρώτο του κρεβατάκι. Πλέον, όμως, μιας και ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα από κάθε φαντασία, το μωρό σου ασχολείται και με τα πρώτα του παιχνίδια. Εκείνα τα πολύχρωμα αντικείμενα που επέλεξες και του προσφέρεις με αγάπη. Πλέον, περνάει μαζί τους ένα μεγάλο διάστημα της ημέρας, αφού μαζί τους γελάει, αναπτύσσει τη σκέψη του και μαθαίνει. Αλήθεια, ποια άλλα οφέλη προσφέρει το παιχνίδι στο μωρό σου;

 

 

Μαθαίνει να συντονίζει τα χέρια και τα πόδια του. Ουσιαστικά, κάνει το πρώτο βήμα, μέχρι να φτάσει στο επόμενο που δεν είναι άλλο από το περπάτημα. Μήπως ξαφνικά ένα τουβλάκι χρειάζεται να μπει πάνω σε κάποιο άλλο ή βρέθηκε λίγο πιο μακριά από τα υπόλοιπα; Και τώρα; Μην ανησυχείς. Το μικρό σου μωράκι ενστικτωδώς θα χρησιμοποιήσει και τα δύο του χεράκια, για να τα ενώσει ή θα ζητήσει τη βοήθεια του δικού του μικρού ποδιού, για να τα φέρει κοντά. Έτσι, θα καταλάβει έμπρακτα πώς μπορούν να συνεργαστούν σωστά και αποδοτικά τα άκρα στο μικροσκοπικό του σώμα.

 

Καλλιεργεί την περιέργεια του. Όχι, η βασική της ιδιότητα δεν είναι ότι σκότωσε τη γάτα. Απλά, σκέψου ότι στα μάτια του μωρού σου όλα είναι καινούργια. Ακόμα και τα ίδια τα παιχνίδια, αφού τους προηγούμενους μήνες εν ζωή δεν τα είχε αντικρίσει. Τα μαθαίνει τώρα. Η εσωτερική του φωνή, λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, κινητοποιεί την περιέργεια του και η τελευταία με τη σειρά της το κίνητρο να έρθει σε επαφή με πλαστικά αντικείμενα, πολύχρωμα παιχνίδια και με εκείνο το μικρό τόπι που μην σου κάνει εντύπωση αν καταλήξει κάπου κοντά στο στόμα του.

 

Θα μιλήσει γρηγορότερα; Μπορεί οι ειδικοί να μην δίνουν σαφή απάντηση στο ερώτημα αυτό, όμως, είναι σίγουροι ότι το παιχνίδι που γίνεται με τη δική σου συντροφιά και περιλαμβάνει κινήσεις του στόματος αναπτύσσει την ικανότητα ομιλίας του μικρού σου. Ακόμα, και όταν απλά του μιλάς τραγουδιστά ή κουνάς τα χεράκια του – με τα δικά σου χέρια – στο ρυθμό της αγαπημένης του μελωδίας, εκείνο ακούει και αποθηκεύει στο μυαλό του μερικές λέξεις, που μην σου κάνουν εντύπωση αν είναι οι πρώτες που θα πει μόλις οι μήνες περάσουν.

 

 

Βλέπει τον κόσμο σε πολλές αποχρώσεις και μαθαίνει ευκολότερα τα χρώματα. Η παλέτα παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια του, αφού κάθε βρεφικό παιχνίδι που σέβεται τον εαυτό του είναι πολύχρωμο ή έχει μικρά αντικείμενα σε διαφορετικά χρώματα. Άσε που έτσι το μικρό σου θα βρει ευκολότερα το αγαπημένο του, αφού σίγουρα θα μπουσουλήσει προς τη μεριά εκείνου που έχει την απόχρωση που έχει ξεχωρίσει.

 

Εξασκεί τα συναισθήματα του και… χαμογελάει. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Παιδιάτρων, το πρώτο παιχνίδι ενός παιδιού γεννά στο πρόσωπο του και το πρώτο του χαμόγελο. Σκέψου το! Το μικρό σου αντιλαμβάνεται τι το κάνει χαρούμενο και ταυτίζει στο μυαλό την ώρα του παιχνιδιού με κάτι πολύ ευχάριστο. Στη συνέχεια, εκφράζει την ευχαρίστηση του (σ.σ. και κάθε του συναίσθημα) μέσα από το μειδίαμα του.

 

Δυναμώνει το δεσμό και τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ σας. Η συνεργασία που απαιτεί ένα παιχνίδι, ακόμα και όταν το μωρό σου δεν έχει γίνει ενός, είναι μαγική. Και ευεργετική. Εκμεταλλεύσου την, λοιπόν!

And More