After Birth: Γιατί αξίζει να… καθυστερήσεις το επισκεπτήριο τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό

Όταν ξεκινάει η διαδικασία του τοκετού, είτε “σπάνε τα νερά”, είτε φτάνεις στο μαιευτήριο για το προγραμματισμένο ραντεβού της καισαρικής τομής, τα συναισθήματά σου είναι πολλά και σίγουρα έντονα. Μερικές ώρες (κάποιες φορές και λεπτά) σε χωρίζουν από την πρώτη φορά που θα κρατήσεις το μωράκι στην αγκαλιά σου και σχεδόν τίποτα στην ζωή δεν σε έχει προετοιμάσει για αυτή την έντονη συγκίνηση. Όταν, όμως, επιστρέφεις στο δωμάτιο της κλινικής, μετά την γέννηση του μικρού σου, έχεις πλέον να αντιμετωπίσεις… τις ορδές συγγενών, φίλων και συναδέλφων που θα θελήσουν να σας επισκεφτούν για να δουν από κοντά το μωρό. Όπως έχουμε ξαναδεί εδώ, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι επισκέπτες στο μαιευτήριο, ενώ όπως είδαμε εδώ και εσύ μπορείς και πρέπει να θεσπίσεις κανόνες για το πρώτο διάστημα μετά τον ερχομό του μωρού -τόσο για εσένα, όσο και για τους γύρω σου. Σήμερα, λοιπόν, θα δούμε τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσες να “απαγορεύσεις” τους επισκέπτες των πρώτων ημερών και γιατί είναι καλύτερο να τους αποφύγεις!

Ναι, ναι, ο τοκετός, το μωρό και η λοχεία είναι όλα δικά σου! Και ναι, μπορείς να επιλέξεις εσύ τι θα κάνεις με όλα τα παραπάνω και πώς θα τα διαχειριστείς! Παρακάτω, λοιπόν, σου έχω τέσσερις λόγους για τους οποίους αξίζει να πεις “όχι” στο επισκεπτήριο του μαιευτηρίου!

Γιατί είναι οι πιο σημαντικές στιγμές της ζωής σου
Αυτές οι πρώτες ώρες με το μωρό είναι εκείνες που σηματοδοτούν την μεγαλύτερη μετάβαση στην ζωή κάθε γυναίκας, αλλά και κάθε άνδρα. Είναι οι στιγμές που καθιστούν και τους δύο γονείς και αυτό είναι ένα huge γεγονός. Έπειτα, έρχονται οι πρώτες και καθοριστικές επαφές με το παιδί, όπως η πρώτη αγκαλιά και ο πρώτος θηλασμός. Και όλα αυτά μπορούν να είναι τόσο καλύτερα, όταν τα βιώνουν και τα απολαμβάνουν οι δύο γονείς με ηρεμία και μακριά από τον “θόρυβο” που προκαλούν οι συγγενείς και οι φίλοι. Τώρα, λοιπόν, μπορείς να απολαύσεις με ηρεμία και ψυχραιμία τα πρώτα 24ωρα με το μωρό και τον σύντροφό σου, συνειδητοποιώντας πως πλέον είστε μια οικογένεια!

Γιατί θα χρειαστείς χώρο και χρόνο για τον θηλασμό
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μετά τον τοκετό είναι ο θηλασμός του μωρού. Αυτή η πρώτη επαφή του παιδιού με τον μαστό μπορεί να έχει διάφορες και διαφορετικές εκδοχές, ανάλογα με την περίπτωση της κάθε μητέρας, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία που πρέπει να συνηθιστεί. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ένα ήσυχο, χαλαρωτικό και προφυλαγμένο περιβάλλον, στο οποίο θα ξεκινήσει η διαδικασία του θηλασμού, χωρίς περιττό άγχος, ντροπή και εκνευρισμό. Και μάντεψε: όλα τα παραπάνω μπορούν να προκληθούν από τους δεκάδες επισκέπτες των πρώτων ημερών. Προσπάθησε, λοιπόν, να μειώσεις τον “θόρυβο” των τρίτων σε αυτή την σημαντική διαδικασία!

Γιατί οι ορμόνες σου θα χτυπούν… ταβάνι
Θυμάσαι το “πάρτι” ορμονών που γινόταν στον οργανισμό σου κατά την διάρκεια των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης; Μάλλον πρέπει να σε προειδοποιήσω πως θα συνεχιστεί και τον πρώτο καιρό μετά τον ερχομό του παιδιού. Άσε, που μιλάμε για μια τόσο συγκινησιακά φορτισμένη περίοδο από μόνη της, αφού σηματοδοτεί αυτή την μεγάλη αλλαγή στην ζωή σου που λέγαμε και παραπάνω… Ποιος, λοιπόν, θέλει να κλαίει από χαρά και συγκίνηση και στρες καθώς προσπαθεί να θηλάσει ή να αλλάξει πάνα στο τοσοδούλι βρέφος για πρώτη φορά και φορώντας μια τεράστια πάνα-βρακάκι ο ίδιος μετά τον τοκετό ή την καισαρική τομή, την στιγμή που το δωμάτιό του είναι γεμάτο συγγενείς και φίλους; Η απάντηση είναι κανείς!

Γιατί χρειάζεται να δημιουργήσεις μια ρουτίνα
Τα πάντα είναι πρωτόγνωρα αυτές τις πρώτες ημέρες, τόσο για τους γονείς, όσο και για το νεογέννητο μωρό. Και για να σταματήσουν να είναι πρωτόγνωρα, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια, ώστε να μετατραπούν σε ρουτίνα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, αξίζει να αντιμετωπίσεις τις νέες προκλήσεις με καθαρό μυαλό, ηρεμία και παρέα με τον σύντροφό σου, χωρίς την παρέμβαση του ευρύτερου κύκλου σου.

Read More

And More