Αυτή η έρευνα βρήκε (μάλλον) ένα… μαγικό τρόπο για να κοιμούνται τα μωρά

Όλες οι μαμάδες που θηλάζουν τα μωρά τους ξέρουν πόσο δύσκολος μπορεί να αποδειχθεί ο ύπνος κατά τους πρώτους μήνες ζωής του μικρού τους. Γι’ αυτό και μάλλον πολλές θα ενθουσιαστούν πως νέα έρευνα υποστηρίζει ότι έχει βρει τον τρόπο που βοηθάει τα μωρά να κοιμούνται πιο εύκολα και κυρίως για περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ποια είναι, όμως, η συνταγή της επιτυχίας, σύμφωνα με τους ερευνητές; Η εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του παιδιού, ακόμη και από τους τρεις μήνες!

Η κλινική έρευνα που διενεργήθηκε από φορείς του Λονδίνου και του Σιάτλ, μελέτησε συνολικά 1303 μωρά ηλικίας τριών μηνών, μεταξύ του 2008 και του 2015. Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι επιστήμονες ζήτησαν από τις μητέρες είτε να θηλάζουν αποκλειστικά το παιδί τους, είτε να εισάγουν νωρίτερα τις στερεές τροφές στα τριών μηνών μωρά τους, παράλληλα με τον θηλασμό. Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα μωρά στα οποία είχε συστηθεί πρόωρα η στερεά τροφή, είχαν καλύτερο μοτίβο ύπνου σε σχέση με εκείνα που τρέφονταν μόνο με μητρικό γάλα.

Όπως εξηγεί και ο καθηγητής παιδο-αλλεργιολογίας του King’s College στο Λονδίνο και ένας εκ των συντελεστών της έρευνας, Gideon Lack, η ειδοποιός διαφορά που εντοπίστηκε ανάμεσα στις δύο ομάδες βρεφών ήταν οι συνήθεις ύπνου: “Ένα όφελος της πρόωρης εισαγωγή στερεών, είναι πως προσφέρει καλύτερο ύπνο στα παιδιά. Πιστεύουμε πως η πιο πιθανή αιτία για αυτό είναι το γεγονός πως τα μωρά είναι λιγότερο πεινασμένα και κοιμούνται περισσότερο”.

Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που συμβουλεύει τους γονείς να εισάγουν στη διατροφή των παιδιών τους τα στερεά τρόφιμα μετά τους έξι μήνες ζωής τους.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, οι οδηγίες του παιδιάτρου είναι εκείνες που πρέπει να ακολουθούν οι νέοι γονείς, μέχρι την πιστοποίηση της έρευνας.

Read More

And More