Baby Food: Η εισαγωγή των στερεών τροφών και χρήσιμα διατροφικά tips για την μετάβαση

Baby Food: Η εισαγωγή των στερεών τροφών και χρήσιμα διατροφικά tips για την μετάβαση | tlife.gr

Ως νέα μητέρα, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί πολύ συχνά ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να εισάγεις τις στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του μικρού σου, πότε είναι η σωστή ηλικία για να γίνει αυτό, καθώς και ποιες είναι οι ωφέλιμες πρώτες τροφές που πρέπει να προσφέρεις στο μωρό σου. Και παρ’ ό,τι οι στερεές τροφές είναι απαραίτητες για την σωστή και φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού, συχνά η μετάβαση αποδεικνύεται μεγάλη πρόκληση τόσο για το βρέφος, όσο και για την μαμά. Γι’ αυτό και σήμερα η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Νάντια Αναγνωστή, δίνει μερικές βασικές συμβουλές γύρω από την βρεφική διατροφή και αυτή την απαιτητική περίοδο στην ζωή του μωρού:

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για όλους και σε όλα τα στάδια της ζωής. Ωστόσο, ο ρόλος της υγιεινής διατροφής είναι σημαντικότερος στα πρώτα χρόνια της ζωής, καθώς αποτελεί θεμέλιο λίθο για την σωστή και υγιή ανάπτυξη και ωρίμανση του παιδιού. Θα επικεντρωθούμε, λοιπόν, στα πρώτα χρόνια της ζωής, τα οποία θεωρούνται πολύ κρίσιμα, καθώς ο ρυθμός της σωματικής ανάπτυξης είναι ταχύτερος από οποιαδήποτε άλλη περίοδο και το ανοσολογικό σύστημα είναι ακόμη ανώριμο, με αποτέλεσμα το βρέφος να είναι επιρρεπές σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και λοιμώξεις. Κατά την περίοδο αυτή, οι ποσοτικές ή ποιοτικές εκτροπές της διατροφής έχουν άμεσες επιπτώσεις στην σωματική ανάπτυξη και την ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού, ενώ οι σχετικές διαταραχές που εμφανίζονται σε αυτό το διάστημα παραμένουν και είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφούν στην συνέχεια.

Αναμφισβήτητα, η ιδανική τροφή για το βρέφος τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του είναι το μητρικό γάλα, αφού περιέχει μεγάλο αριθμό προστατευτικών παραγόντων που δεν περιέχονται στο ξένο γάλα. Οι παράγοντες αυτοί μεταφέρονται από την μητέρα στο μωρό και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού του, αυξάνοντας σημαντικά την αντοχή σε ασθένειες. Επίσης, διαθέτει την ιδανική ποσότητα, ποιότητα και σύσταση θρεπτικών συστατικών. Ακόμη κι αν δοθεί βρεφικό γάλα ειδικής φόρμουλας, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε στερεή τροφή πριν από τους έξι μήνες, σύμφωνα με τις επίσημες διατροφικές οδηγίες.

Καθώς το μωρό μεγαλώνει, το γάλα δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Για τον λόγο αυτό, η μετάβαση από το μητρικό γάλα στην στερεή τροφή αποτελεί μία καθοριστική χρονική στιγμή, που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Με την συμπλήρωση του έκτου μήνα ζωής, τα περισσότερα υγιή βρέφη είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την κατανάλωση στερεών τροφών. Η ετοιμότητα του βρέφους καθορίζεται από την ικανότητά του να καθίσει με υποστήριξη, να στηρίζει καλά το κεφάλι του στην καθιστή θέση, να αναγνωρίζει το κουτάλι και να δείχνει ενδιαφέρον για άλλες τροφές, εκτός από το γάλα. Ιδανικά, η εισαγωγή των συμπληρωματικών τροφών θα πρέπει να γίνεται ενώ το μωρό συνεχίζει να θηλάζει, γιατί έτσι μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών.

Δημητριακά και τα προϊόντα τους
Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους είναι η βασική πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό. Η εισαγωγή των δημητριακών με την μορφή κρέμας συνιστάται να ξεκινήσει με την συμπλήρωση του έκτου μήνα. Η κρέμα δημητριακών χρησιμοποιείται για την εξοικείωση του βρέφους με τις συμπληρωματικές τροφές και για μικρό χρονικό διάστημα. Μην προσθέτετε ζάχαρη και επιλέξτε προϊόντα με την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε προστιθέμενα σάκχαρα.

Συνήθως, δίνεται ρυζάλευρο με γάλα (γαλακτούχο), ψωμί, χυλός βρώμης, καθώς και τα παιδικά μπισκότα, τα οποία εφοδιάζουν τον οργανισμό των βρεφών με τα ακόλουθες βιταμίνες:

◊ Θειαμίνη (Β1): Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, την λειτουργία του εγκεφάλου και την ενίσχυση της μνήμης.

◊ Ριβοφλαβίνη (Β2): Ενισχύει την όραση και βοηθά στην ανάπτυξη υγιούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών.

◊ Νιασίνη (Β3) & Παντοθενικό οξύ (Β5): Διευκολύνουν την πέψη, διατηρούν υγιή τα κύτταρα του δέρματος και επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία των νεύρων.

◊ Βιταμίνη Β6: Εμπλέκεται στον μεταβολισμό πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων και στην φυσιολογική ανάπτυξη των νεύρων και των μυών.

Τα παιδικά μπισκότα είναι ειδικά σχεδιασμένα να ενταχθούν στην βρεφική διατροφή. Είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και σίδηρο, που συμβάλλουν στην δόμηση γερών οστών και δοντιών και στην πρόληψη της αναιμίας. Επίσης, η μαλακή υφή τους προστατεύουν το μωρό από τον πνιγμό και είναι εύκολο να μάθει το βρέφος να τα κρατάει μόνο του στο βρεφικό χεράκι του.

Εν κατακλείδι, η υγιεινή διατροφή κατά την παιδική ηλικία έχει και απώτερες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Συγκεκριμένα, συμβάλλει όχι μόνον στην σωστή ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά έχει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.

READ more