Baby food: Πέντε tips για την εισαγωγή υγιεινών στερεών τροφών στην διατροφή του μωρού

Καθώς οι μήνες με το μωρό περνούν, όλο και πιο μεγάλες και διευρυμένες είναι οι ανάγκες που θα προκύπτουν. Μία από αυτές είναι φυσικά και η διατροφή του, μιας και μετά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής των μωρών, εισάγονται οι στερεές τροφές στο καθημερινό διαιτολόγιό τους. Παρ’ όλα αυτά, το μητρικό γάλα ή το γάλα φόρμουλα παραμένει η βασική πηγή θρεπτικών συστατικών για την ισορροπημένη ανάπτυξή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και οι πρόσθετες τροφές δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή τους. Άλλωστε, όπως έχει επισημάνει και ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης: “Όλες οι μελέτες και οι έρευνες συμφωνούν ότι η διατροφή των παιδιών, ακόμη και από την πρώτη ημέρα της ζωής τους, είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της υγείας τους στην ενήλικη ζωή” (διάβασε εδώ όλο το άρθρο του). Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πως οι στερεές τροφές που παρέχεις στο μικρό σου πρέπει να είναι ελεγμένες, υγιεινές και να προάγουν την καλή υγεία του.

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις μερικά εύκολα tips για την ενίσχυση της υγείας και της ανάπτυξης του μικρού σου, μέσα από τις τροφές που του προσφέρεις!

Τα… homemade γεύματα είναι πάντα ανώτερα
Κατά μέσο όρο, μία συσκευασία έτοιμης βρεφικής κρέμας μπορεί να περιέχει περισσότερο από 50% ζάχαρη. Επιπλέον, σκευάσματα του εμπορίου, όπως οι κρέμες ρυζιού (ρυζάλευρο), που πολλοί γονείς προτιμούν, ενδέχεται να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα στα μωρά, ενώ δεν περιέχουν ιδιαιτέρως πολλά θρεπτικά συστατικά. Επομένως, η προετοιμασία των γευμάτων στο σπίτι παραμένει η καλύτερη επιλογή! Με αυτό τον τρόπο είσαι σε θέση να ελέγξεις τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιείς για τις κρέμες του μικρού σου, ενώ καθορίζεις τις ποσότητες (ή μη) αλατιού, λαδιού και ζάχαρης που προσλαμβάνει το παιδί μέσω της διατροφής του.

Κάθε γεύμα χρειάζεται να έχει ισορροπημένη διατροφική αξία
Μπορεί το να λιώσεις μια μπανάνα με το πιρούνι να σου φαίνεται ως η πιο εύκολη και εποικοδομητική λύση, αλλά τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα ισορροπημένο γεύμα με θερμιδική αξία, πρωτεΐνη και λιπαρά σε σωστές αναλογίες. Γι’ αυτό και καθώς προετοιμάζεις τις κρέμες τους, καλό είναι να έχεις στον νου σου ότι χρειάζεται να περιέχουν εύπεπτη πρωτεΐνη, θρεπτικά λιπαρά, λαχανικά και σιτηρά. Μάλιστα, με αυτό τον τρόπο, το μωρό θα αναπτύξει από νωρίς καλύτερες διατροφικές συνήθειες, προτιμώντας ευκολότερα τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Περισσότερα υλικά σημαίνει και μεγαλύτερη διατροφική γκάμα
Όπως είδαμε και παραπάνω, οι τροφές που συνηθίζει να τρώει το παιδί από νωρίς στην ζωή του θέτουν τις βάσεις των διατροφικών συνηθειών που θα αναπτύξει μεγαλώνοντας. Γι’ αυτό και αξίζει από νωρίς να εισαχθεί μια ευρεία γκάμα συστατικών, που θα κάνει τα καθημερινά γεύματα περισσότερο ενδιαφέροντα και λιγότερο άνοστα. Επομένως, με λίγη παραπάνω προσοχή γύρω από τις αλλεργιογόνες τροφές, μπορείς να προσθέσεις στο διαιτολόγιο του μικρού σου βότανα και μπαχαρικά που θα εμπλουτίσουν τα γεύματά τους.

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα γεύματα που ετοιμάζεις
Το μητρικό γάλα και το γάλα σε σκόνη παραμένουν οι πρωταρχικές πηγές θρεπτικών συστατικών και βασικοί παράγοντες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος για το πρώτο έτος του μωρού. Αυτό σημαίνει πως οι στερεές τροφές παίζουν βοηθητικό ρόλο και καλύπτουν ορισμένα κενά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν μπορούν αυτά τα γεύματα να εμπλουτιστούν με τρόπο που να υποστηρίζει ακόμη περισσότερο τα οφέλη του γάλακτος. Για παράδειγμα, τα φυτικά θρεπτικά στοιχεία που περιέχονται στα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά ή η αντιοξειδωτική δράση του κουρκουμά, μπορούν να προσθέσουν ένα ακόμη επίπεδο προστασίας της υγείας του παιδιού!

Read More

And More