Baby No2: Πέντε πράγματα που πρέπει να θυμάσαι όσο περιμένεις τον δεύτερο… πελαργό

Θυμάσαι το άγχος που σε είχε “καταβάλει” στην πρώτη εγκυμοσύνη σου όταν έμαθες πως περιμένεις το μωράκι σου; Ναι, αλλά σίγουρα ήταν και μια περίοδος γεμάτη προσμονή και ευτυχισμένες στιγμές, καθώς οι μήνες περνούσαν κι εσύ ερχόσουν όλο και πιο κοντά στην μεγάλη στιγμή. Και είδες, ότι τελικά δεν ήταν τίποτα (εντάξει, ήταν huge, αλλά τα κατάφερες και με αριστεία!) και ότι δεν χρειαζόταν τόσο άγχος, αλλά θα μπορούσες να είσαι περισσότερο ψύχραιμη για όσα επρόκειτο να αλλάξουν στην ζωή σου. Καταλαβαίνω, λοιπόν, απόλυτα τον πανικό σου τώρα που μόλις έμαθες ότι το μωρό No2 είναι… στον δρόμο! Να σου υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο, ότι είσαι και εσύ ανάμεσα στα εκατομμύρια γυναικών που αυτή την στιγμή βιώνουν ακριβώς τα ίδια συναισθήματα με εσένα και που είναι μια ανάσα μακριά από το να επιτρέψουν στον πανικό τους να κάνει κατάληψη στο μυαλό τους! Άλλωστε, με ένα νεογέννητο μωρό και ένα μεγαλύτερο παιδί στο σπίτι, τα πράγματα πρόκειται να γίνουν πολύ πιο… περιπετειώδη!

Γι’ αυτό και παρακάτω σου έχω συγκεντρώσει τις βασικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να “χαμηλώσεις” την ένταση του στρες αυτή την περίοδο και να προετοιμαστείς για τον ερχομό του δεύτερου μωρού!

Tip #1: Προσπάθησε να μην πανικοβληθείς
Ναι, ο πανικός είναι προ των πυλών και εσύ βρίσκεσαι ένα βήμα πριν αφεθείς στην δίνη του. Θύμισε, όμως, στον εαυτό σου πόσο ικανό άτομο είναι, πως δεν χρειάζεται να δίνει σημασία στις μικρές αλλαγές της καθημερινότητας (ναι, τα πιάτα μπορούν να συσσωρευτούν στον νεροχύτη, δεν χάλασε κι ο κόσμος) και πως η τελειότητα είναι μια συνθήκη ουτοπική, επομένως δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα!

Tip #2: Μην περιορίζεσαι στα “πρέπει”
Πολλές γυναίκες αισθάνονται υποχρεωμένες να θηλάσουν το δεύτερο μωρό τους, παρ’ ό,τι η διαδικασία τους δυσκολεύει και τους πιέζει όταν στο σπίτι υπάρχει ένα μεγαλύτερο παιδί με αυξημένες ανάγκες. Η αλήθεια είναι, όμως, πως μαζί με το μοντέλο της οικογένειας, είναι εντάξει να αλλάξει και ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την μητρότητα. Αν αισθάνεσαι πως το δύσκολο έργο του θηλασμού είναι κάτι στο οποίο δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις σωματικά και συναισθηματικά, τότε είναι δικαίωμά σου να τον διακόψεις.

Tip #3: Μάθε να δέχεσαι βοήθεια
Έχεις ξαναπεράσει από αυτό το στάδιο και σίγουρα θυμάσαι πόσο απαιτητικές είναι οι πρώτες ημέρες με το μωρό στο σπίτι. Όταν, λοιπόν, η εξίσωση περιπλέκεται με ένα δεύτερο παιδί, τότε είναι βέβαιο πως πρέπει να αφήσεις τις ντροπές, τις επιφυλάξεις και τις “αξιοπρέπειες” στην άκρη και να δεχθείς την βοήθεια που σου προσφέρεται, όταν την χρειάζεσαι! Οι αδερφές, οι φίλες, η μαμά και η πεθερά σου μπορούν να αποδειχθούν τεράστια ανακούφιση την κατάλληλη στιγμή!

Tip #4: Μοιράσου τις ευθύνες με τον μπαμπά
Ναι, δεν μπορεί να θηλάσει, αλλά σίγουρα μπορεί να αλλάξει την πάνα, να κάνει μπάνιο και να κοιμίσει το μωρό, να βάλει πλυντήριο πιάτων και ρούχων και γενικά να κάνει τα πάντα και να συμμετέχει ενεργά στο μεγάλωμα του παιδιού του. Μάθε, λοιπόν, και εσύ να μοιράζεσαι τις ευθύνες σου, ώστε να βοηθήσεις και τον σύντροφό σου να αναλάβει εκείνες που του αναλογούν. Άλλωστε, το μόνο που σας διαφοροποιεί είναι το μητρικό γάλα, έτσι δεν είναι;

Tip #5: Πέρασε χρόνο με το μεγάλο παιδί σου
Ίσως το μεγαλύτερο άγχος να είναι ότι δεν αφιερώνεις τον χρόνο που θέλεις στο μεγαλύτερο παιδί σου. Για να απομακρύνεις, λοιπόν, αυτές τις “σκοτεινές” σκέψεις από το μυαλό σου, αφιέρωσε χρόνο αποκλειστικά στο μικρό σου! Άφησέ το να διαλέξει εκείνο τι θέλει να κάνετε, ζήτησε από τον μπαμπά, την πεθερά ή τις φίλες σου να αναλάβουν το μωρό για λίγο και πέρασε μόνη σου χρόνο με το μεγάλο παιδί!

Read More

And More