Δεύτερη φορά μαμά: Πέντε πράγματα που αυτή τη φορά θα κάνεις διαφορετικά!

Υποτίθεται πως τη δεύτερη φορά που γίνεσαι μαμά, αποκτάς μεγαλύτερη άνεση και είσαι πολύ πιο εξοικειωμένη με την καθημερινότητα, τις ανάγκες και τις νέες συνθήκες που επικρατούν στη ζωή σου. Και αυτή η διαπίστωση κρύβει μεγάλη αλήθεια στη βάση της! Αρκεί να θυμηθείς πώς ήταν τα πράγματα τους πρώτους μήνες με το νέο μωρό στο σπίτι και θα πειστείς. Τότε, που δεν είχες καμία εμπειρία και δεν ήξερες καλά-καλά πώς να κρατήσεις το νεογέννητο ή πώς να το αλλάξεις και να το κάνεις μπάνιο! Και όμως, από τότε μέχρι σήμερα, που ετοιμάζεσαι να υποδεχτείς το δεύτερο παιδί σου, έχεις καταφέρει να μάθεις τόσα πολλά, να αντιδράς με πολύ πιο φυσιολογικό τρόπο και να αποβάλεις το περιττό στρες, που μόνο εποικοδομητικό δεν αποδείχτηκε την προηγούμενη φορά! Από την άλλη, είμαι σίγουρη ότι σκέφτεσαι πως η καθημερινότητα με ένα μωρό και ένα παιδί στο σπίτι μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση, αλλά πίστεψέ με, το τωρινό άγχος σου δεν έχει καμία σχέση με ό,τι βίωσες τότε! Γι’ αυτό και θα πρέπει να χαλαρώσεις και να βάλεις νέες προτεραιότητες!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις τα πέντε πράγματα που τώρα θα αντιμετωπίσεις διαφορετικά, ούσα δύο φορές μητέρα!

 

♦ Θα κοιμάσαι περισσότερο
Μετά την πρώτη γέννα σου θα άκουγες συνεχώς τη συμβουλή “Να κοιμάσαι όσο κοιμάται και το μωρό, με την πρώτη ευκαιρία”. Και όμως, η πραγματικότητα ήταν τελικά ελαφρώς πιο δύσκολη, αφού κάθε φορά που το μικρό σου κοιμόταν, εσύ ένιωθες την ανάγκη να κάνεις τόσα πολλά άλλα πράγματα, όπως δουλειές του σπιτιού, διευθέτηση υποχρεώσεων, μπάνιο και ούτω καθεξής, που αισθανόσουν πως είναι πιο σημαντικά από τον ύπνο!

⇒ Αυτή τη φορά, λοιπόν, θα δώσεις προτεραιότητα στον ύπνο σου! Γιατί πλέον ξέρεις πως δεν έχει καμία σημασία αν η κουζίνα είναι ακατάστατη ή ο λογαριασμός της ΔΕΗ λήγει την άλλη εβδομάδα. Σημασία έχει να ξεκουράζεσαι όταν το έχεις ανάγκη, ώστε να αντεπεξέλθεις και στις ανάγκες του μωρού, αλλά και να είσαι πιο χαρούμενη και υγιής αυτό το απαιτητικό πρώτο διάστημα!

 

♦ Θα τρως σωστά και αρκετά
Η πρώτη επαφή με το σώμα σου μετά τη γέννηση του μικρού σου, φάνηκε τότε σαν μια μικρή τραυματική εμπειρία. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, καμία κοιλιά δεν μπορεί να εξαφανιστεί από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε τα κιλά που παίρνουμε την περίοδο της εγκυμοσύνης χάνονται δια μαγείας. Κατά πάσα πιθανότητα, τότε προσπάθησες να ξεκινήσεις αμέσως δίαιτα, ώστε να επανέλθει το σώμα σου στην προηγούμενη κατάστασή του.

⇒ Αυτή τη φορά, λοιπόν, θα λάβεις υπόψη σου και θα εμπιστευτείς τις ανάγκες του οργανισμού σου! Γιατί ο θηλασμός είναι μια απαιτητική διαδικασία και το μωρό σου έχει ανάγκη από μια δυνατή και υγιή μητέρα! Γι’ αυτό και θα παρέχεις στον εαυτό και το σώμα σου τα απαραίτητα “καύσιμα” για το μεγάλωμα του μικρού σου!

 

♦ Θα ζητήσεις και θα δεχτείς βοήθεια
Μπορεί να είχες τεράστια ανάγκη οποιαδήποτε μορφή βοήθειας, όταν απέκτησες το πρώτο παιδί σου. Πιθανότατα, όμως, ούτε τη ζήτησες, ούτε τη δέχτηκες όταν σου προσφέρθηκε. Διότι, οι περισσότερες μητέρες αισθάνονται πως πρέπει να καταφέρουν τα πάντα μόνες τους, για να παρέχουν εκείνες στο μικρό τους ό,τι χρειάζεται. Ή γιατί δεν θέλουν να επιβαρύνουν τους υπόλοιπους με τις δικές τους ανάγκες.

⇒ Αυτή τη φορά, όμως, ξέρεις ότι δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνη σου και πως όταν κάποιος (συγγενής, φίλος, γονέας, σύντροφος) προσφέρει τη βοήθειά του, το εννοεί! Και πρέπει να θυμάσαι πως δεν γίνεται να επιβαρύνεις τόσο πολύ τον εαυτό σου, αλλά ούτε και χρειάζεται! Μοιράσου την καθημερινότητα με εκείνους που αγαπάς και κράτησε τον εαυτό σου υγιή!

 

♦ Θα αποδεχτείς την πραγματικότητα
Η αλλαγή που ήρθε στη ζωή σου, όταν απέκτησες το πρώτο παιδί σου, ήταν τεράστια. Και πολύ συχνά έπρεπε να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως μπορείς να τα καταφέρεις και πως είσαι μια καλή μητέρα, παρ’ ό,τι η καθημερινότητα τον πρώτο καιρό ήταν τόσο “σκληρή”.

⇒ Αυτή τη φορά, ξέρεις ήδη πως αυτοί οι απαιτητικοί μήνες θα περάσουν, πως όντως θα τα καταφέρεις και πως δεν χρειάζεται να παλεύεις με τον εαυτό σου και τη μητρότητα! Άλλωστε, η απόδειξη στέκεται δίπλα σου και είναι πολύ ευτυχισμένη που έχει καινούριο αδερφάκι!

 

♦ Θα ακολουθείς το ένστικτό σου
Όταν έγινες για πρώτη φορά μαμά, αισθανόσουν πως δεν ξέρεις τίποτα! Γι’ αυτό και “ρουφούσες” οποιαδήποτε συμβουλή έφτανε στα αφτιά σου ή ό,τι διάβαζες στο internet. Είναι πολύ εύκολο να μπεις σε αυτή τη θέση, όταν νομίζεις πως δεν έχεις γνώσεις και εμπειρία. Ίσως έκανες και τα στραβά μάτια, ακόμη και όταν άκουγες κάτι που δεν θεωρούσες σωστό. Γιατί δεν το θεωρούσες σωστό; Γιατί αυτό σου έλεγε το ένστικτό σου!

⇒ Αυτή τη φορά, όμως, πρέπει να ακολουθήσεις αυτό το ένστικτο. Έχεις την εμπειρία και την “κατάρτιση” για να σταθείς στα πόδια σου και να διεκδικήσεις αυτά που θέλεις για το μικρό σου. Μπορείς να αρνηθείς να ακολουθήσεις τη συμβουλή κάποιου που δεν σου ταιριάζει. Άλλωστε, πρόκειται για το παιδί σου και εσύ ξέρεις καλύτερα! Φυσικά και δεν γνωρίζεις τα πάντα, αλλά σίγουρα είσαι σε θέση να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και να ελιχθείς στα νέα δεδομένα!

Read More

And More