Εκπαιδεύοντας… το μωρό: Πώς θα φτιάξεις το πρόγραμμα ύπνου του μωρού σου;

Κάθε γονιός που αποκτά ένα νέο μωρό έρχεται σύντομα αντιμέτωπος με τον… Γολγοθά του ύπνου. Ένα βρέφος έχει ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις και το μοτίβο ύπνου του είναι τόσο άναρχο και διακεκομμένο, όσο οι άγνωστες στο ίδιο (και στους γονείς του) ανάγκες του, στις οποίες με τον καιρό μαθαίνουν να αντιδρούν κατάλληλα. Αυτό σημαίνει πως το πρώτο διάστημα που έρχεται το μωρό στο σπίτι, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις, μιας και ακόμα “χαρτογραφείς” την περιοχή και μαθαίνεις πώς ενεργεί το μικρό σου, ενώ ταυτόχρονα προσπαθείς να αποκωδικοποιήσεις τα μηνύματα που σου στέλνει με το κλάμα του. Κάθε ηλικιακό στάδιο, όμως, είναι διαφορετικό και ενώ τους πρώτους μήνες καλείσαι να αντεπεξέλθεις σε όλες τις άγνωστες πτυχές του ύπνου… κατά βούληση (του παιδιού), καθώς περνάει ο καιρός θα χρειαστεί να υιοθετήσεις μία μέθοδο που βοηθάει το μικρό σου τόσο να χαλαρώσει και να κοιμηθεί, όσο και να καταφέρει να ξανακοιμηθεί κάθε φορά που ξυπνάει στη διάρκεια της νύχτας. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να εκπαιδευτείτε στον ύπνο!

 

Τι είναι, όμως, η “εκπαίδευση” ύπνου; Πρόκειται ουσιαστικά για τη διαδικασία που θα ακολουθήσεις για να βοηθήσεις το μωρό σου να κοιμηθεί πιο εύκολα μόνο του και να παραμείνει κοιμισμένο κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Ορισμένα μωρά καταφέρνουν να “κατακτήσουν” αυτό το στάδιο αρκετά γρήγορα, ωστόσο τα περισσότερα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες -που δεν περιλαμβάνουν την άμεση αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά τους. Γι’ αυτό και χρειάζεται να καταβάλεις μεγαλύτερη προσπάθεια και να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο, προκειμένου να φτάσει το μικρό στο σημείο να κοιμάται χωρίς τη βοήθειά σου! Σύμφωνα με τους ειδικούς, τρεις από τις βασικές μεθόδους για αυτό τον σκοπό είναι η άμεση ανταπόκριση, η σταδιακή απομάκρυνση και η μέθοδος Ferber.

 

Πότε μπορείς να ξεκινήσεις την… εκπαίδευση; Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να ξεκινάει η διαδικασία του ύπνου μετά τους τέσσερις ή τους έξι μήνες ζωής του παιδιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως περίπου στους τέσσερις μήνες, τα μωρά έχουν αρχίσει να μειώνουν τον βραδινό θηλασμό (τάισμα), ενώ ταυτόχρονα έχει σταθεροποιηθεί σε γενικές γραμμές ο κύκλος ύπνου τους. Αυτά είναι και τα βασικά σημάδια πως είναι πλέον σε θέση να κοιμηθούν πιο εύκολα ή να παραμείνουν κοιμισμένα. Φυσικά, κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μπορεί να εμφανίσει άλλο μοτίβο ύπνου, όπως για παράδειγμα να κοιμάται από πολύ μικρό για αρκετές ώρες (να μην ξυπνάει το βράδυ) ή να μην έχει καθιερωθεί ένας σταθερός κύκλος ύπνου στους έξι μήνες του. Εφόσον, λοιπόν, δεν είσαι σίγουρη πως το μικρό σου είναι έτοιμο να ομαλοποιήσει τον ύπνο του, τότε καλό είναι να συμβουλευτείς τον παιδίατρό του και για τις μεθόδους που μπορείς να ακολουθήσεις.

 

Πώς θα προετοιμάσεις το μωρό σου για την διαδικασία ύπνου; Υπάρχουν τέσσερα βήματα που θα βοηθήσουν και εσένα και το μικρό σου να μεταβείτε πιο εύκολα στο επόμενο στάδιο ύπνου:

◊ Υιοθέτησε μια ρουτίνα ύπνου: Η ρουτίνα πριν τον ύπνο του μωρού είναι ένα πρόγραμμα που θα καθιερώσεις και θα περιλαμβάνει σταθερά συγκεκριμένες κινήσεις σε συγκεκριμένες ώρες. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και από τις τέσσερις εβδομάδες. Τα βήματα αυτού του προγράμματος μπορεί να είναι το ζεστό βραδινό μπάνιο, ένα νανούρισμα ή το διάβασμα ενός βιβλίου και έπειτα το ξάπλωμα στην κούνια.

◊ Καθιέρωσε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου: Οι ειδικοί συμβουλεύουν πως η κατάλληλη ώρα ύπνου για τα μωρά είναι ανάμεσα στις 19:00 και τις 20:00, ώστε το παιδί να μην είναι πολύ κουρασμένο, με αποτέλεσμα να του δημιουργείται εκνευρισμός και υπερδιέγερση που ακολουθείται από δυσκολία ύπνου.

◊ Καθιέρωσε ένα σταθερό πρόγραμμα ημέρας: Όπως συμβαίνει και με τον βραδινό ύπνο, έτσι και με το καθημερινό πρόγραμμα του μωρού, χρειάζεται να υπάρχει σταθερότητα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ακολουθείς ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα, όπως την ώρα που ξυπνάτε το πρωί, τις ώρες που ταΐζεις το μικρό σου, την ώρα που κοιμάται μέσα στην ημέρα, ώστε να το βοηθάς να χαλαρώνει και να νιώθει ασφάλεια, ώστε να είναι και πιο ήρεμο στον βραδινό ύπνο του.

◊ Βεβαιώσου πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας: Θα πρέπει να ελέγξεις και να βεβαιωθείς πως ο ανήσυχος ύπνος του μωρού σου δεν οφείλεται σε κάποια ιατρική κατάσταση που χρήζει αντιμετώπισης, όπως η υπνική άπνοια. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς τον παιδίατρο πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια “εκπαίδευσης” του μωρού σου.

 

*Σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσεις ή δοκιμάσεις οποιαδήποτε μέθοδο που θα βοηθήσει το παιδί σου να κοιμάται πιο εύκολα μόνο του, είναι αναγκαίο να συμβουλευτείς τον παιδίατρο και να μάθεις τις επιλογές σου.

Read More

And More