Καλοκαιρινά ρουχαλάκια: Πώς να ντύνεις το μωρό σου όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες

Εάν είσαι νέα μητέρα, τότε σίγουρα έχεις έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με το ερώτημα “Μήπως το μικρό μου κρυώνει/ζεσταίνεται;”. Και είναι απολύτως φυσιολογικό, μιας και τα μωρά αδυνατούν να επικοινωνήσουν, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζεις ποια είναι η αίσθηση της θερμοκρασίας που έχουν, ώστε να τα ανακουφίσεις, είτε όταν κρυώνουν, είτε όταν ζεσταίνονται. Μάλιστα, τα βρέφη μέχρι τους τρεις μήνες ζωής τους δεν μπορούν να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους, με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο να κρυώσουν. Σκέψου πως έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα λίπους στον οργανισμό τους, ενώ την ίδια στιγμή δεν κινούνται αρκετά. Γι’ αυτός και έχουν ανάγκη από περισσότερα ρούχα ή σκεπάσματα, στις ψυχρές θερμοκρασίες, σε σχέση με εμάς.

Επειδή, όμως, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 40C, θα χρειαστεί να ντύνεις το νεογέννητο μωρό σου με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να μην ιδρώνει και του προκαλείται δυσφορία, αλλά και να μην κινδυνεύει να κρυώσει λόγω έλλειψης ρούχων. Με λίγα, χρειάζεται ένας ισορροπημένος τρόπος ντυσίματος, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ελέγχεις τακτικά την κατάσταση και τη θερμοκρασία του, ώστε να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις ρούχα.

Ωστόσο, παρακάτω μπορείς να δεις μερικά γενικά tips που αφορούν τον τρόπο ντυσίματος των μωρών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

♦ Τα βαμβακερά ρούχα είναι η καλύτερη επιλογή για τα μωρά, ενώ είναι ιδανικά για το καλοκαίρι. Σε αντίθεση με τα συνθετικά υφάσματα, που δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και δεν απορροφούν τον ιδρώτα.

♦ Χρειάζεται προσοχή στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, ο κλιματισμός των εσωτερικών χώρων μπορεί να κρυώσει τον ιδρώτα του μωρού. Γι’ αυτό και ακόμη κι αν είναι καλοκαίρι, καλό είναι να κουβαλάς μαζί σου ένα ζακετάκι ή ένα καλοκαιρινό κουβερτάκι για έξτρα ασφάλεια.

♦ Το μωρό πρέπει να προστατεύεται όλες τις ώρες της ημέρας από τον ήλιο. Γι’ αυτό και όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, είναι απαραίτητο να φοράει καπέλο, το οποίο να καλύπτει και το λαιμό πέρα από το κεφάλι του, ενώ ιδανικά ο ρουχισμός πρέπει να είναι ελαφρύς, ανοιχτόχρωμος και άνετος, αλλά να καλύπτει μεγάλο μέρος του σώματός του.

♦ Ακόμη και τα ποδαράκια του χρειάζονται προστασία. Για να μην αναπτυχθούν, λοιπόν, μύκητες από τον ιδρώτα στις πατούσες του, καλό είναι να του φοράς πέδιλα και ανοιχτά παπούτσια, ενώ αν δεν περπατάει ακόμα, καλό είναι να το έχεις εντελώς ξυπόλυτο.

♦ Εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή (χωρίς κλιματιστικό) και δεν είστε εκτός σπιτιού, τότε μπορείς να του φοράς μονάχα την πάνα του.

♦ Εάν το μωρό κλαίει, δεν έχει όρεξη για φαγητό και μοιάζει ανήσυχο, τότε η ζέστη ίσως να ευθύνεται για την ενόχλησή του.

Read More

And More