Οι πρώτες απορίες της νέας μητέρας για το θηλασμό και τι απαντά ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Οι πρώτες απορίες της νέας μητέρας για το θηλασμό και τι απαντά ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης | tlife.gr

Οι πρώτες ημέρες με το νέο μωρό στο σπίτι μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα απαιτητικές για τις νέες μητέρες. Οι απορίες είναι πολλές και οι ανησυχίες ακόμη περισσότερες, μιας και καλούνται να διαχειριστούν το νεογέννητο μωρό τους, χωρίς να ξέρουν καλά-καλά τι πρέπει να κάνουν. Ανάμεσα, λοιπόν, σε αυτούς τους προβληματισμούς, προκύπτουν και πολλοί που αφορούν το θηλασμό! Γι’ αυτό και ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, αναλαμβάνει να δώσει απαντήσεις στα πιο κοινά ερωτήματα των νέων μαμάδων σχετικά με το θηλασμό:

Ο μητρικός θηλασμός, ενώ είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη πράξη για τη σωστή θρέψη του νεογέννητου, δημιουργεί πάντα στη νέα μητέρα απορίες, οι οποίες μπορεί να δημιουργούνται και να προέρχονται ακόμη και από το κοντινό περιβάλλον της (γιαγιάδες, φίλες). Αυτές οι απορίες, αν δεν απαντηθούν με το σωστό τρόπο, ορισμένες φορές είναι ικανές να καταστείλουν ακόμη και το θηλασμό με τη μείωση της παραγωγής του γάλακτος.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές από τις πιο συνηθισμένες απορίες. 

 

⇐ «Οι μαστοί μου είναι αρκετά μεγάλοι για να έχω γάλα;»
Η παραγωγή του γάλακτος δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος των μαστών. Το γάλα παράγεται από τους αδένες και από το νευρικό ιστό, οι οποίοι είναι ακριβώς τα ίδια σε όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα του μεγέθους του μαστού. Το μεγάλο στήθος οφείλεται σε ποσότητα λίπους που περιέχεται σε κάθε μαστό και αυτό είναι διαφορετικό σε κάθε γυναίκα.

 

⇐ «Ο θηλασμός μπορεί να καταστρέψει την εμφάνισή μου;»
Δεν είναι αλήθεια. Αντίθετα, ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει τη μανούλα να επιστρέψει πιο γρήγορα στο βάρος που είχε πριν μείνει έγκυος. Και αυτό, διότι για να παράγει γάλα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά περισσότερες από 500 θερμίδες και κατά συνέπεια χάνει βάρος.

 

⇐ «Θα πονάω όταν θηλάζω;»
Καμιά φορά και μέχρι να εγκατασταθεί ο θηλασμός, μπορεί να αισθάνεται ένα μικρό τράβηγμα ή ενόχληση. Αυτό συμβαίνει διότι, μέχρι το μωρό να πιάσει σωστά τη θηλή, είναι επόμενο να ψάχνεται και ίσως να ενοχλεί τη μαμά του. Αν, όμως, μπει με σωστό τρόπο πάνω στη θηλή, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να προκαλεί ενόχληση. Η νέα μαμά πρέπει να θυμάται πάντα ότι ο θηλασμός είναι μια ευχαρίστηση και για εκείνη και για το βρέφος.

 

⇐ «Το γάλα μου είναι καλό για να θρέψει το μωρό μου;»
Η κάθε μανούλα παράγει συγκεκριμένο γάλα, ικανό να θρέψει το μωρό της. Η φύση προβλέπει το μητρικό γάλα να έχει διαφορετική σύσταση για το παιδί της: άλλη σύσταση για το πρόωρο, άλλη για το υπέρβαρο κλπ. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχει καλής ποιότητας γάλα για το μωρό της.

 

⇐ «Θα υπάρξει πρόβλημα αν κάνω καισαρική;»
Κανένα πρόβλημα. Οι μαστοί είναι το ίδιο ικανοί να παράγουν το κατάλληλο γάλα. Θα χρειαστεί μόνο λίγο προσοχή στην αρχή, μέχρι να θρέψουν τα ράμματα από την καισαρική, ώστε με την κατάλληλη στάση του σώματος να μην πονάει στις πληγές.

 

⇐ «Πώς θα καταλαβαίνω ότι χόρτασε αφού δεν βλέπω πόσο τρώει;»
Είναι πολύ εύκολο. Αν μετά το θηλασμό είναι ήρεμο και κοιμάται, αυτό σημαίνει ότι χόρτασε. Αν σε τακτά διαστήματα που το βλέπει ο παιδίατρος διαπιστώνεται ότι “παίρνει” βάρος, τότε όλα πάνε καλά. Το παιδί όταν δεν χορταίνει, τότε  το δείχνει με το κλάμα του. Συνήθως λέμε πως όταν το μωρό κλαίει είτε πεινάει, είτε πονάει.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

READ more