Πώς θα βοηθήσεις το μωρό σου να αναπτύξει τις κινητικές δεξιότητές του στο σπίτι

Αποκτώντας ένα παιδί έρχεσαι σε επαφή με ολόκληρο το φάσμα και τα διάφορα στάδια της ανάπτυξής του, τόσο σε νοητικό, όσο και σε σωματικό επίπεδο. Μία από αυτές τις κατηγορίες σταδιακής ανάπτυξης είναι και οι κινητικές δεξιότητες που αποκτά με τον καιρό και τις εξελίσσει με το πέρασμα του χρόνου. Ακόμη και αυτές, όμως, χωρίζονται σε δύο στάδια, ένα πιο πρώιμο που ονομάζεται αδρή κινητική δεξιότητα και το δεύτερο πιο εξελιγμένο και λεπτομερές που αποκαλείται λεπτή κινητική δεξιότητα. Το αδρό κινητικό στάδιο εμφανίζεται όταν το μωρό είναι σε ηλικία δύο και τριών μηνών, οπότε και ξεκινά να κινείται αυτόνομα. Ωστόσο, οι λεπτές κινήσεις ξεκινούν να αναπτύσσονται όταν πλέον έχει “κατακτήσει” τον κόσμο των αδρών και μπορεί πλέον να χειριστεί περισσότερο λεπτομερείς χειρονομίες, όπως να πιάνει πράγματα με τα χέρια του και να έχει μεγαλύτερο έλεγχο του σώματός του. Από την στιγμή, όμως, που το μωρό αρχίζει να κινείται, μπορείς να το βοηθήσεις να αναπτύξει αυτές τις ικανότητες μέσα από απλές καθημερινές διαδικασίες που κάνετε στο σπίτι, όπως το παιχνίδι!

Δες, λοιπόν, παρακάτω με ποιους τρόπους μπορείς να βοηθήσεις το μωρό σου να αναπτυχθεί κινησιολογικά, με απλά παιχνίδια στο σπίτι!

Σκανδαλιές στην κουζίνα
Εφόσον έχεις διαμορφώσει τον χώρο της κουζίνας, ώστε να είναι ασφαλής για ένα μωρό, μπορείς να αφήσεις μερικά ντουλάπια ελεύθερα για να τα αξιοποιήσει το μικρό σου. Διάλεξε δύο-τρία ντουλάπια τα οποία μπορεί να προσεγγίσει το παιδί και τοποθέτησε μέσα κατσαρόλες, τηγάνια και πλαστικά δοχεία φαγητού, κανένα από τα οποία δεν είναι εύθραυστο. Επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στο παιδί να εξερευνήσει τα διάφορα αντικείμενα που περιέχει η κουζίνα, θα του δώσεις την ευκαιρία να “προπονηθεί” σε κινήσεις, όπως η λαβή του χεριού για να σηκώσει και να μετακινήσει τα δοχεία. Μπορεί να είναι θορυβώδες… σπορ και να ανακατευτεί λιγάκι παραπάνω ο χώρος, αλλά αυτές είναι αξίες που το μικρό σου θα εκτιμήσει ιδιαιτέρως! Πάντως, όταν το παιδί μεταχειρίζεται αυτά τα “εργαλεία” της κουζίνας, μαθαίνουν να πιάνουν και να επεξεργάζονται με τα χέρια τους διάφορα υλικά, ενώ ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το ντουλάπι για να ανασηκωθούν στα πόδια τους. Έτσι, παροτρύνονται να αναπτύξουν και τις λεπτές και τις αδρές κινητικές δεξιότητές τους.

Παίζοντας με τα παιχνίδια
Τα βρεφικά βιβλία μπορεί να μην προορίζονται για διάβασμα, ωστόσο παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη διαφορετικών ικανοτήτων, όπως η αντιληπτική και η κινητική. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητα παιχνίδια για το σπίτι, ώστε τα μωρά να έχουν την δυνατότητα να πιάνουν και να γυρίζουν σιγά-σιγά τις σελίδες τους, καθώς περιεργάζονται τα έντονα χρώματα, τις υφές και τους ήχους που παράγουν. Επίσης, τα απλά παζλ ή και οι μαγνητικές φιγούρες βοηθούν πολύ σε αυτό τον τομέα. Πέρα, όμως, από τα ίδια τα παιχνίδια, οι γονείς μπορούν να κάνουν πράγματα που προάγουν τις κινήσεις του παιδιού. Για παράδειγμα, μπορούν να το αφήνουν περισσότερο ελεύθερο να επεξεργαστεί τα στοιχεία γύρω του, χωρίς να επεμβαίνουν για να το βοηθήσουν. Έτσι, το παιδί θα βρει τον τρόπο να λύσει μόνο του τα προβλήματα, αλλά και να κινητοποιηθεί για να καταφέρει ένα στόχο. Αν, δηλαδή, ένα παιχνίδι φύγει από τα χέρια του και κυλήσει μακριά του, θα αναγκαστεί να τεντωθεί, να σκύψει και γενικά να προσπαθήσει να το ξαναπιάσει.

Τρώγοντας σαν… επαγγελματίες
Τα μαχαιροπίρουνα είναι ο υπέρτατος στόχος! Όταν το παιδί καταφέρνει να πιάσει αυτά τα “εργαλεία”, τότε μιλάμε για μια πολύ σημαντική κατάκτηση στον τομέα των κινητικών δεξιοτήτων. Ναι, ναι, ακόμη και αν δεν καταφέρνει να φέρει τελικά όλο το φαγητό στο στόμα του. Ωστόσο, όλα ξεκινούν από το φαγητό με τα χέρια, καθώς με αυτό τον τρόπο μαθαίνει να χειρίζεται τα δάχτυλα και τις κινήσεις τους. Αυτή, λοιπόν, είναι η κατάλληλη στιγμή να εξοικειωθεί το παιδί με την λαβή “τανάλια”, δηλαδή να κρατάει το φαγητό του ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρά του. Για να φτάσει, όμως, σε αυτό το σημείο χρειάζεται και τις ανάλογες τροφές, όπως είναι τα δημητριακά του! Από αυτή την εξάσκηση και έπειτα, ανεξάρτητα από τον χώρο στον οποίο βρίσκεται το παιδί, οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες για να εξερευνήσει και να αναπτύξει τις κινήσεις του θα είναι διάσπαρτες γύρω του!

Read More

And More