Προβλήματα στο θηλασμό και πώς αντιμετωπίζονται: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Μπορεί ο θηλασμός του νεογέννητου μωρού σου να είναι μία από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί είναι και μία από τις πιο απαιτητικές διαδικασίες! Υπάρχουν αρκετές “επιπλοκές” που μπορεί να προκύψουν σε κάθε μητέρα και να λειτουργήσουν ανασταλτικά στο θηλασμό των παιδιών τους. Γι’ αυτό και ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί ποιες είναι αυτές, αλλά και πώς αντιμετωπίζονται:

Ο μητρικός θηλασμός πρέπει να είναι μια ευχαρίστηση τόσο για το μωρό, όσο και για την ίδια τη μητέρα. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να προκύψουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και με γνώση, θα δυσκολέψουν το θηλασμό και μπορεί να αποτελέσουν αιτία διακοπής του.

Ας δούμε μερικά από αυτά…

 

♦ Επίπεδες και εισέχουσες θηλές:
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο θηλασμός δεν πρέπει να διακοπεί. Αν το μωρό έχει σωστή θέση στο στήθος, είναι δυνατόν να συνεχίσει να θηλάζει με επιτυχία. Απλώς χρειάζεται προσοχή, ώστε το μωρό να μην θηλάζει από τη θηλή, αλλά από τη θηλαία άλω. Δηλαδή, όταν ανοίγει το στοματάκι του, θα πρέπει τα ούλα του να πηγαίνουν πίσω από τη θηλή (ρόγα) και να πιέζουν την θηλαία άλω, διότι μόνο έτσι θα βγαίνει εύκολα το γάλα.

 

♦ Ερεθισμένες θηλές:
Οι ερεθισμένες θηλές, που δημιουργούν και πόνο, προκύπτουν επειδή το μωρό δεν είναι τοποθετημένο σωστά στην θηλαία άλω και όχι επειδή μένει πολλή ώρα πάνω στο μαστό (όπως λανθασμένα πιστεύουν μερικοί). Επίσης, οι μητέρες που είναι πιο ευαίσθητες και βιώνουν μεγάλη συναισθηματική πίεση, αισθάνονται περισσότερο τον πόνο. Σε καμία περίπτωση οι ερεθισμένες θηλές δεν είναι ένδειξη για να σταματήσει ο θηλασμός.

Η αντιμετώπιση γίνεται ως εξής:

• αφήστε το στήθος λίγα λεπτά εκτεθειμένο στο αέρα χωρίς στηθόδεσμο και ρούχα.

• στεγνώστε το στήθος με χλιαρό αέρα, χρησιμοποιώντας ένα πιστολάκι για μαλλιά (σεσουάρ).

• την ώρα που θηλάζει να κάνετε μασάζ στο στήθος, ώστε να βγαίνει το γάλα πιο εύκολα.

• περιορίστε για λίγο το θηλασμό από την πονεμένη θηλή.

• χρησιμοποιήστε τα λεγόμενα “κοχύλια θηλών” για όσο διάστημα χρειάζεται, ώστε να περάσει ο ερεθισμός.

• μετά από κάθε θηλασμό, βγάλτε λίγο γάλα από το στήθος με το χέρι σας και απλώστε το γύρω-γύρω από τη θηλή και τη θηλαία άλω, διότι το μητρικό γάλα έχει θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητες.

 

♦ Υπερφόρτωση μαστών:
Όταν, για κάποιο λόγο, το μωρό δεν πίνει αρκετό γάλα και δεν αδειάζει επαρκώς το μαστό, τότε υπάρχει υπερφόρτωση. Αυτό μπορεί να είναι αιτία να πάθετε μαστίτιδα ή να διακοπεί η παραγωγή του γάλακτος.

Για να μην πάθετε υπερφόρτωση, θα πρέπει να θηλάζετε το μωρό πιο συχνά και να αδειάζετε το μαστό καλύτερα. Αν είναι αναγκαίο, τότε μετά από το θηλασμό βγάλτε το γάλα σας με μασάζ ή ειδικά θήλαστρα.

 

♦ Μαστίτιδα:
Είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα του θηλασμού. Πρόκειται για μόλυνση του μαστού και προκαλείται είτε από κακή υγιεινή, είτε όταν δεν αδειάζει καλά ο μαστός ή από ραγάδες. Ο μαστός πονάει και είναι κόκκινος και ζεστός, ενώ η μητέρα μπορεί να έχει πυρετό με κρυάδες. Μάλιστα, ο πυρετός μπορεί να φτάσει μέχρι και 40 βαθμούς. Παρ’ όλα αυτά, δεν διακόπτεται ο μητρικός θηλασμός:

• Συνεχίζετε να θηλάζετε, διότι η λοίμωξη αφορά μόνο τους ιστούς του μαστού και όχι το γάλα που πίνει το μωρό.

• Μπορείτε να παίρνετε αντιπυρετικά.

• Αδειάζετε καλά το στήθος .

• Κάνετε ζεστό μπάνιο και μαλάξεις πριν το θηλασμό.

• Επικοινωνήστε με το γυναικολόγο και τον παιδίατρο.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More