Στένωση δακρυϊκού πόρου: τι πρέπει να κάνεις;

Πολλά μωρά όταν γεννιούνται παρουσιάζουν δακρύρροια (δηλαδή πολλά δάκρυα) και μερικές φορές τσιμπλιάζουν τα μάτια. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να μην παρουσιαστούν αμέσως μετά τη γέννηση αλλά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει διότι σχεδόν 6 στα 100 βρέφη γεννιούνται με ένα πρόβλημα που ονομάζεται “στένωση του δακρυϊκού πόρου”.

Ο δακρυϊκός πόρος είναι, ας πούμε, ένα πολύ μικρό σωληνάκι που μεταφέρει τα δάκρυα από το μάτι (όπου και βρίσκονται φυσιολογικά) προς τη μύτη όπου γίνεται και η φυσική τους αποχεύτευση. Συνήθως η απόφραξη είναι μικρή αλλά μερικές φορές μπορεί να γίνει ολική και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Ακόμη υπάρχουν κάποιες πολύ σπάνιες αιτίες απόφραξης του δακρυϊκού πόρου όπως πολύποδες και όγκοι της μύτης αλλά και κάποιος τραυματισμός της περιοχής του ματιού.

Πώς καταλαβαίνεις ότι έχει απόφραξη;
Αυτό που πρώτα πρώτα παρατηρεί η μαμά είναι ότι το ένα ή και τα δύο ματάκια “τρέχουν” συνέχεια και μετά τον ύπνο υπάρχουν και τσίμπλες. Θα πρέπει να το δει ο παιδίατρος για να αποκλειστεί άλλη αιτία όπως κάποια μόλυνση του ματιού, η παρουσία ξένου σώματος όπως τρίχες, σκόνη κ.λπ. ή μία σπάνια πάθηση που ονομάζεται “γλαύκωμα”.

Αντιμετώπιση
Αν έχει μόνο μία μερική απόφραξη:

1.Καθαρίζουμε πολύ συχνά το μάτι με μία αποστειρωμένη γάζα εμποτισμένη με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό. Προσοχή να μην πιέσουμε καθόλου τον βολβό του ματιού! Η κίνηση γίνεται μόνο στη γωνία ματιού-μύτης.

2.Αν έχει τσίμπλες βάζουμε κάποιο αντιβιοτικό κολλύριο, 2 έως 3 σταγόνες την ημέρα μετά το καθάρισμα με φυσιολογικό ορό.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και καμιά φορά και μέχρι τους 12 μήνες. Αν το πρόβλημα δεν διορθώνεται ή αν ξαφνικά βλέπετε ότι το μάτι φουσκώνει σαν κύστη ή γίνεται έντονα κόκκινα τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να γίνει χειρουργική επέμβαση.

Πώς γίνεται η επέμβαση;
Η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται από παιδο-οφθαλμίατρο. Απαιτείται γενική αναισθησία και η εγχείρηση διαρκεί από 10 έως 30 λεπτά. Ο παιδο-οφθαλμίατρος “ξεβουλώνει” τον δακρυϊκό πόρο με ένα μικρό σωληνάκι σαν καθετήρα. Μία άλλη μέθοδος είναι η χρήση ενός ειδικού, μικρού μπαλονιού που τοποθετείται εκεί, φουσκώνει και ξεφουσκώνει και έτσι αποφράσσει το δακρυϊκό πόρο. Τα ποσοστά επιτυχίας της διάνοιξης γενικά είναι πολύ υψηλά και αποκαθίσταται η υγεία του παιδιού.

Read More

And More