Θηλασμός και καφεΐνη: Μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου όσο θηλάζεις; Τι απαντούν ειδικοί ερευνητές

Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, μία από τις μεγαλύτερες “πολυτέλειες” στη ζωή μίας μητέρας είναι ο ύπνος! Γιατί, όταν είσαι νέα μητέρα, υπάρχουν πολλά “μέτωπα” που νιώθεις πως είναι ανοιχτά γύρω σου και αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια περίοδο στη ζωή σου κατά την οποία ο όρος “ανάμεικτα συναισθήματα” βρίσκει την πιο αντιπροσωπευτική μετάφρασή του! Μέσα σε ένα συνεχές κύμα χαράς και ευτυχίας που αισθάνεσαι για τη γέννηση του μωρού σου, το αίσθημα του άγχους και ενίοτε του φόβου έρχεται να σε κατακλύσει, μιας και το στρες για την ασφάλεια και την καλή υγεία του μικρού σου είναι πολύ εύκολο να σε κυριεύσει από τη μια στιγμή στην άλλη! Σωρευτικά, είναι λογικό αυτές οι συναισθηματικές εναλλαγές να σε κουράσουν (ή μάλλον να σε εξουθενώσουν), αφού παράλληλα βρίσκεσαι σε συνεχή εγρήγορση για να αντεπεξέλθεις στις ανάγκες του μωρού. Και κάπως έτσι, φτάνεις στο σημείο να σκέφτεσαι πως ο ένας, ο μοναδικός και παντοτινά επιστήθιος φίλος σου είναι ο… καφές! Τι συμβαίνει, όμως, όταν θηλάζεις;

Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια της λοχείας, η έλλειψη ύπνου και ξεκούρασης είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα. Ο καφές, λοιπόν, είναι η πρώτη λύση που έρχεται στο μυαλό, για να καταφέρει να παραμείνει δυνατή και λειτουργική, παρά τις λίγες ώρες ανάπαυσης. Την ίδια όμως στιγμή, η ανησυχία για την καφεΐνη που προσλαμβάνει ο οργανισμός μέσω του καφέ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλες τις γυναίκες που επιλέγουν να θηλάσουν τα μωρά τους, μιας και προκύπτει το ζήτημα της μεταφορά μιας “ψυχοτρόπου ουσίας”, όπως είναι η καφεΐνη, στο νεογέννητο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος. Και φυσικά, καμία μητέρα δεν θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια του παιδιού της, αφού η καφεΐνη ανήκει δυστυχώς στην κατηγορία των ουσιών που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, εξ ου και η ικανότητά της να μας ξυπνάει ή μάλλον να μας κρατάει σε εγρήγορση! Σύμφωνα, όμως, με πολλαπλές έρευνες και διεθνείς μελέτες, ο κίνδυνος που διατρέχει ένα μωρό από την καφεΐνη που προσλαμβάνει μέσω του θηλασμού δεν είναι απαραίτητα μεγάλος και σίγουρα όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Όπως προτείνουν οι ειδικοί, από τον καφέ που καταναλώνει μια μητέρα, μονάχα ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 1% μεταφέρεται στο μητρικό γάλα και μάλιστα φτάνει στον ύψιστο βαθμό περιεκτικότητας μετά από μερικές ώρες. Ωστόσο, αν το μωρό είναι μικρότερο των τριών μηνών, θα πρέπει η μητέρα να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική, διότι ο οργανισμός των νεογνών δεν μπορεί να μεταβολίσει και να αποβάλει την καφεΐνη από το σώμα τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να παρουσιάσουν υπερδιέγερση και αϋπνία. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ, μιας και η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει κάθε παιδί με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Για αυτό και είναι αναγκαίο οι νέες μητέρες να παρατηρούν τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά των μωρών τους αν καταφεύγουν στη λύση του καφέ, ώστε να αντιληφθούν τις πιθανές επιδράσεις που ενδέχεται να έχει στο μικρό τους.

Ωστόσο, καθώς το μωρό μεγαλώνει (μετά τους τρεις μήνες) η μητέρα μπορεί να ξεκινήσει να πίνει περί τα 500 με 700 ml καφέ την ημέρα, εφόσον φυσικά το παιδί δεν έχει εμφανίσει σημάδια δυσφορίας κατά τη διαδικασία του ύπνου. Επιπλέον, πάντα οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πως κάθε ρόφημα καφέ μπορεί να έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ανάλογα με τον προμηθευτή του καφέ. Για αυτό και θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα καφεΐνης που μπαίνει στον οργανισμό δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 mg. Κατά προσέγγιση, αυτοί οι αριθμοί μεταφράζονται σε ένα με δύο ποτήρια καφέ την ημέρα.

Συμπερασματικά, λοιπόν, μία νέα μητέρα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τον καφέ της, αρκεί να τηρεί τις συνιστώμενες ποσότητες, να ελέγχει τις ώρες κατά τις οποίες τον καταναλώνει και πάντα εφόσον το μωρό της δεν εμφανίζει συμπτώματα, όπως υπερδιέγερση και δυσκολίες στον ύπνο. Και υπενθυμίζεται πάντοτε από τους ερευνητές πως κάθε μωρό μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η συνεχής επίβλεψη και παρατήρηση!

Read More

And More