Θηλασμός: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τις στάσεις που μπορείς να υιοθετήσεις για να θηλάσεις το μωρό σου

Μπορεί να είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο και σαν πράξη να περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την ενστικτώδη αντίδραση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται και την ανάλογη εξάσκηση! Ο λόγος, φυσικά, για το θηλασμό και τις διάφορες δυσκολίες που μπορεί να περιλαμβάνει. Κάθε νέα μητέρα έχει ανάγκη να μάθει πώς να κρατάει το μωρό της και να υποστηρίζει το μικροσκοπικό σωματάκι του, με τρόπο βολικό και ασφαλή για το παιδί και την ίδια. Αυτό, όμως, προϋποθέτει τον απαραίτητο συντονισμό του σώματος και των κινήσεών της, αλλά και αρκετή υπομονή! Στον τομέα του θηλασμού υπάρχουν έξι επίσημες θέσεις στις οποίες η μητέρα θηλάζει το μωρό της και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί ποιες είναι και τι προσφέρουν:

Βασικός παράγοντας στο θηλασμό είναι ο τρόπος που η μητέρα κρατάει το μωρό της, ώστε να αισθάνονται και οι δύο άνετα. Αυτό το στοιχείο παίζει και κύριο ρόλο στην προσπάθεια του παιδιού να συλλάβει τη θηλή. Παρακάτω, λοιπόν, θα δούμε έξι στάσεις και λαβές του μαστού που μπορεί να υιοθετήσει μια γυναίκα κατά το θηλασμό και από τις οποίες κάθε μητέρα μπορεί να επιλέξει εκείνη που ταιριάζει περισσότερο εκείνη και το μωρό της.

1. Θηλασμός σε θέση λίκνου ή αγκαλιάς ή “της Παναγίας
Η μητέρα τοποθετεί το μωρό στην αγκαλιά της, στηρίζοντας το κεφάλι του στον αγκώνα της και το κορμάκι του στο βραχίονα. Με το άλλο χέρι κρατάει το μαστό, τοποθετώντας τα τέσσερα δάχτυλα στο κάτω μέρος του μαστού και τον αντίχειρα στο πάνω μέρος, πάνω από τη θηλαία άλω. Στηρίζει το μωρό με το αριστερό χέρι, κρατάει το μαστό με το δεξί χέρι και αντίστροφα.

Πλεονεκτήματα: Φυσική και άνετη θέση και αποτελεσματική στις περισσότερες δυσκολίες.
Μειονεκτήματα: Δύσκολη για τις γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή ή είχαν επεμβατικό τοκετό.

2. Θηλασμός σε αντίστροφη θέση λίκνου
Η μητέρα κρατάει το σώμα του μωρού κατά μήκος του βραχίονά της και με την παλάμη της στηρίζει τον αυχένα και το κεφάλι του μωρού.

Πλεονεκτήματα: Φυσική και άνετη θέση και αποτελεσματική στις περισσότερες δυσκολίες. Συγκράτηση και καλός έλεγχος του κεφαλιού του παιδιού.
Μειονεκτήματα: Δύσκολη για τις γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή ή είχαν επεμβατικό τοκετό.

3. Θηλασμός σε θέση “κράτημα κάτω από τη μασχάλη”
Η μητέρα κρατάει το μωρό κάτω από τη μασχάλη, στηρίζει το σώμα του με τον πήχη του χεριού της στο ύψος της μασχάλης και το κεφάλι του με το χέρι της σε τέτοια θέση, ώστε να τοποθετεί το μωρό στο ύψος του μαστού. Έτσι θηλάζει κρατώντας το μωρό πότε κάτω από τη δεξιά μασχάλη και πότε κάτω από την αριστερή.

Πλεονεκτήματα: Η μητέρα έχει πολύ καλό έλεγχο του κεφαλιού του μωρού, το οποίο βρίσκεται στην παλάμη της. Αποτελεσματική στις καισαρικές τομές, στις επίπεδες θηλές, είναι εξαιρετική για τα πρόωρα μωρά, επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερο άδειασμα των μαστών και καλύτερη συγκράτηση των μεγάλων μαστών.
Μειονεκτήματα: Δύσκολη για τις γυναίκες που δεν μπορούν να καθίσουν.

4. Θηλασμός στο πλάι
Η μητέρα θηλάζει ξαπλωμένη σε πλαγιαστή θέση στο κρεβάτι, με το μωρό γυρισμένο και αυτό στο πλάι.
Πλεονεκτήματα: Για γυναίκες που έκαναν καισαρική τομή.
Μειονεκτήματα: Κακή αντίληψη της σύλληψης του μαστού.

5. Αυστραλιανή θέση
Η μητέρα κάθεται αναπαυτικά και τοποθετεί το μωρό της όρθιο μπροστά της.
Πλεονεκτήματα: Για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, με ελεγχόμενη ροή γάλακτος, ιδανική για παιδιά με ωτίτιδα ή καταρροή και για μωρό με μικρή κάτω γνάθο, σχιστία χείλους και υπερώας, εάν η μητέρα έχει πολύ γάλα, η βαρύτητα βοηθάει το μωρό να καταπιεί.
Μειονεκτήματα: Κουραστική. Δεν ενδείκνυται για τις γυναίκες που δεν μπορούν να καθίσουν.

6. Θέση με το μωρό ξαπλωμένο σε πρηνή θέση επάνω στη μητέρα
Η μητέρα είναι ξαπλωμένη ύπτια, με το μωρό σε πρηνή θέση επάνω της. Η κοιλιά του μωρού ακουμπά στο στομάχι της μητέρας.
Πλεονεκτήματα: Ενδείκνυται για μωρά που έχουν μικρή γνάθο, που αρνούνται το μαστό, που δεν βγάζουν τη γλώσσα για να θηλάσουν, όταν η μητέρα έχει πολύ γάλα και το παιδί πνίγεται συνεχώς.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More