Τι πρέπει να τρώει το μωρό από έξι έως 12 μηνών και πώς εισάγουμε τις στερεές τροφές

Συχνά οι νέοι γονείς δεν γνωρίζουν πότε πρέπει να εισάγουν τις στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού τους και ποια είναι η στιγμή που το μητρικό γάλα θα πρέπει να συμπληρωθεί από περισσότερες τροφές. Γι’ αυτό και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες στα βρέφη ηλικίας από έξι έως 12 μηνών και προσφέρει συμβουλές για την εύκολη μετάβαση στις στερεές τροφές:

Τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, το βρέφος πρέπει να τρώει μόνο γάλα. Ειδικά το μητρικό γάλα είναι το καταλληλότερο για την πλήρη κάλυψη του μωρού. Μετά τους έξι μήνες, πρέπει να αρχίσει και άλλες τροφές, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του και σε άλλα συστατικά τροφών, αλλά και να μάθει να μασάει διότι έτσι θα “σκληρύνουν” τα ούλα του για να στερεώνουν καλά τα πρώτα νεογιλά δόντια που αρχίζουν να εμφανίζονται.

Η εισαγωγή των στερεών τροφών γίνεται σιγά-σιγά. Αυτό βοηθάει το μωρό να δεχθεί τις καινούριες γεύσεις, αλλά και να ελέγχουμε τυχόν αλλεργική αντίδραση. Η αλλεργική αντίδραση εκδηλώνεται με εμετούς ή διάρροια ή κοκκινίλες στο σώμα. Σε αυτή την περίπτωση, σταματάμε τη χορήγηση της συγκεκριμένης τροφής και πιθανόν να την ξαναχορηγήσουμε αργότερα.

Οι στέρεες τροφές αρχικά δίνονται πολύ αλεσμένες σε μορφή κρέμας και με την πάροδο των μηνών γίνεται πυκνότερη. Αντίστοιχα, οι ποσότητες στην αρχή είναι μικρές και σιγά-σιγά αυξάνονται.

Οι πρώτες και πιο συνηθισμένες τροφές είναι:

♦ κρέας

♦ λαχανικά

♦ φρούτα

♦ δημητριακά

Το κρέας συνήθως είναι το μοσχάρι και αμέσως μετά το κοτόπουλο. Αν υπάρχει αλλεργία μπορεί να ξεκινήσει με αρνί και κουνέλι. Το βράσιμο γίνεται σε κατσαρόλα με σιγανή φωτιά ή στον ατμομάγειρα. Αποφεύγουμε τις χύτρες ταχύτητας.

Τα λαχανικά μπορεί να είναι καρότο, πατάτα, κολοκύθι, σέλινο και κρεμμύδι.

Τα φρούτα είναι η μπανάνα, το μήλο, το αχλάδι, το πορτοκαλί και αργότερα και τα φρούτα εποχής. Τα φρούτα και τους χυμούς φρούτων τα δίνουμε χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή κρεμών.

Τα δημητριακά μπορεί να ξεκινήσουν με μορφή κρέμας ή προσθήκης μέσα στην κρεατόσουπα. Συνήθως ξεκινάει το ρύζι και το ρυζάλευρο και αργότερα το σιτάλευρο.

 

Tips για μεγαλύτερη επιτυχία:

◊ Αφήνουμε το μωρό στην κουζίνα να μυρίζει το φαγητό κατά την παρασκευή του, διότι αυτό “ξυπνάει ” την όρεξη μέσω νευρο-ορμονικού αντανακλαστικού.

◊ Το αφήνουμε να βλέπει τους γονείς του όταν τρώνε στο τραπέζι, διότι του προκαλούμε το αίσθημα της μίμησης.

◊ Επιτρέπουμε στο μωρό να εξετάσει το φαγητό του και με τα χέρια του για να ικανοποιηθεί η περιέργειά του.

◊ Δημιουργούμε συνθήκες ηρεμίας, διότι αν είναι αναστατωμένο από άλλες αιτίες, πιθανόν να αντιδράσει στο κουτάλι.

◊ Δεν πιέζουμε το παιδί να δοκιμάσει κάτι που δεν θέλει με το ζόρι. Το αφήνουμε, του δίνουμε αυτό που θέλει και ξαναδοκιμάζουμε αργότερα.

◊ Αποφεύγουμε την προσθήκη αλατιού.

◊ Χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More