Η ζωή με το νεογέννητο: 5 “μύθοι” που θα… διαλυθούν με τον ερχομό του μωρού

Αν αυτή τη στιγμή περνάς αυτή την υπέροχη περίοδο της ζωής σου, που έχεις ανακαλύψει πως είσαι έγκυος, έχεις ενημερώσει όλο τον κύκλο σου, έχεις γιορτάσει το μεγάλο γεγονός με κάθε πιθανό τρόπο, έχεις ξεπεράσει τις πρώτες δύσκολες εβδομάδες (ή δεν τις έχεις καν βιώσει), έχεις αρχίσει να βλέπεις την κοιλίτσα σου να φουσκώνει και γενικά βρίσκεσαι πλέον στα… πρόθυρα της γέννας, τότε ίσως να σου έχει περάσει αρκετές φορές από το μυαλό το πόσο θα αλλάξει η ζωή σου μετά τον ερχομό του μωρού. Και αυτό συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες, γιατί αυτή είναι και η πραγματικότητα. Εκείνο, όμως, που δεν αλλάζει είναι ο εαυτός σου, ο άνθρωπος που είσαι και ο τρόπος που σκέφτεσαι. Και αυτό είναι μια πολύ παρήγορη σκέψη για όλες εκείνες τις φορές που πανικοβάλλεσαι και νιώθεις πως ο κόσμος όπως τον ήξερες τελειώνει!

Το πιο πιθανό είναι πως ήδη έχεις δει όλη τη ζωή σου σε flashback και αναρωτιέσαι πώς θα καταφέρεις να υιοθετήσεις τους νέους ρυθμούς που θα σου επιβάλλει η καθημερινότητα με ένα μωρό και πώς θα αντεπεξέλθεις στις ανάγκες του. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως όσο περιορισμένος κι αν θα είναι ο χρόνος σου από εδώ και πέρα και όσο άγχος και να νιώσεις, θα μπορείς ακόμα να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν, θα μπορέσεις να δώσεις σημασία στον εαυτό σου και γενικά να μην χάσεις τον εαυτό σου! Άλλωστε, μην ξεχνάς πως τα μωρά μένουν μωρά μόνο για λίγους μήνες!

Για να μην αγχώνεσαι, λοιπόν, και να μην αισθάνεσαι πως τα πάντα γύρω σου θα αλλάξουν και εσύ δεν θα προλάβεις να συνειδητοποιήσεις τι συμβαίνει, δες παρακάτω ποια είναι η πραγματικότητα που συχνά κρύβεται πίσω από τους “μύθους” γύρω από τη ζωή με ένα βρέφος!

⇒ Ναι, θα προλαβαίνεις να κάνεις μπάνιο!
Υπάρχει αυτή η σχεδόν κλισέ εικόνα της λεχώνας που τρέχει όλη μέρα μέσα στο σπίτι με τα μαλλιά της πιασμένα σε έναν άτσαλο κότσο, με τα ίδια ρούχα σε καθημερινή βάση και πλήρως εξουθενωμένη. Ε, λοιπόν, δεν χρειάζεται να είσαι αυτή η γυναίκα, γιατί καμία δεν είναι. Ναι, οι πρώτες ημέρες είναι δύσκολες και το στρες είναι πολύ, αλλά φυσικά και θα μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου και να αλλάξεις τα ρούχα σου! Δεν είσαι ο μόνος άνθρωπος πάνω στη γη μαζί με το μωρό σου. Αλλά ακόμη και έτσι να νιώθεις, εκμεταλλεύσου τις ώρες που το μικρό σου κοιμάται για να περιποιηθείς τον εαυτό σου, έστω στα βασικά!

⇒ Ναι, θα συνεχίσεις να μιλάς με τους φίλους σου!
Άλλος ένα μύθος που θέλει τις νέες μητέρες να είναι κλεισμένες στο σπίτι με το μωρό τους και να μην έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Φυσικά και θα μπορέσεις να κρατήσεις επαφή με τους φίλους και τους δικούς σου ανθρώπους! Ναι, ok, προφανώς δεν γίνεται ανά πάσα στιγμή να “πετάγεσαι” για καφέ, αλλά τα τηλέφωνα απ’ όσο ξέρω δεν έχουν εξαφανιστεί. Και μια τέλεια επένδυση για τον πρώτο καιρό είναι το bluetooth, χάρη στο οποίο θα μπορείς να μιλάς με τις φίλες σου, ακόμη και όσο αλλάζεις την πάνα!

⇒ Ναι, θα έχεις χρόνο με το σύντροφό σου!
Λένε ότι μετά τη γέννηση του μωρού, η σχέση “κρυώνει”. Λάθος! Σαφώς και τον πρώτο καιρό το μυαλό σου και η ενέργειά σου θα είναι αφιερωμένη στο μωρό σου! Το ίδιο θα συμβεί και στο σύντροφό σου άλλωστε. Αλλά σύντομα θα δεις πως το πρόγραμμα του μικρού σου θα φτιάξει, θα… μονιμοποιηθεί κατά κάποιο τρόπο και τότε θα μπορείς να απολαύσεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο με το σύντροφό σου, ακόμη κι αν απλά καθίσετε να δείτε μαι ταινία -πράγμα ιδιαίτερα ανακουφιστικό, μετά από μια αγχωτική ημέρα!

⇒ Ναι, θα προλαβαίνεις να κοιμηθείς!
Υποτίθεται πως οι νέες μαμάδες δεν κοιμούνται ποτέ. Μπορεί να είναι δύσκολος ο ύπνος με το μωρό στο σπίτι, αλλά ακόμη και τα μωρά κάποια στιγμή κοιμούνται. Και όπως θα έχεις καταλάβει, η No1 συμβουλή που φτάνει στα αυτιά σου είναι να κοιμάσαι, όταν κοιμάται και εκείνο. Καθόλου τυχαία συμβουλή! Αν την ακολουθήσεις θα καταφέρεις έστω και με μικρούς υπνάκους μέσα στην ημέρα να αναπληρώσεις τη χαμένη ενέργεια!

⇒ Ναι, θα έχεις χρόνο για τον εαυτό σου!
Εδώ επιστρέφει ο πρώτο μύθος που θέλει όλο το χρόνο σου να τον απορροφά το μωρό σου. Βεβαίως και όλη η προσοχή σου θα είναι στραμμένη σε αυτό το τρισχαριτωμένο μωράκι και στις ανάγκες του, αλλά ας επαναλάβουμε για άλλη μια φορά πως και τα μωρά (ακόμη και τα πιο δύσκολα) κάποια στιγμή κοιμούνται! Και όχι μόνο μία, αλλά αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Και αυτά τα μικρά διαλείμματα είναι ιδανικά για να κάνεις ό,τι σε ευχαριστεί, από το να ξεκουραστείς, μέχρι να κάνεις δουλειές, να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να ατενίσεις το… άπειρο αν αυτό σε ευχαριστεί!

Read More

And More