7 επιτεύγματα ενός πολύ μικρού παιδιού, τα οποία δεν πρέπει να παραβλέψεις

Πόσο περήφανη αισθάνεσαι, όταν στα χέρια σου φθάνουν οι πρώτοι βαθμοί του παιδιού σου και βλέπεις παντού “Άριστα”; Όταν το παρατηρείς να προοδεύει και να εξασκεί το ταλέντο του στο αγαπημένο του άθλημα; Πάρα πολύ (φυσικά). Κάθε μαμά θέλει το παιδί της να είναι πετυχημένο και η εξέλιξη του να είναι κάτι παραπάνω από λαμπρή.

Αλήθεια, ήξερες ότι τα πρώτα επιτεύγματα στη ζωή ενός παιδιού έρχονται πριν καν πάει στην Α’ Δημοτικού; Ναι, καλά διάβασες. Θεωρώντας τα, όμως, δεδομένα, οι περισσότεροι γονείς παραβλέπουν αυτές τις ξεχωριστές στιγμές επιτυχίας του μικρού τους.

 

Ποια είναι, λοιπόν, τα πιο σημαντικά κατορθώματα που πετυχαίνει ένα μικρό παιδί από τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του μέχρι να φτάσει στο σχολείο;

 

– Το πρώτο του γελάκι. Για την ακρίβεια, αποτελεί την πρώτη του αντίδραση σε αυτά που ακούει. Το πρώτο του σημάδι ότι καταλαβαίνει. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι μικροί μας φίλοι, από τους 3 έως τους 6 μήνες εν ζωή, αναπτύσσουν την αίσθηση του χιούμορ. Αποτέλεσμα; Να αντιδρούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο σε οτιδήποτε ακούν και αξιολογούν ως αστείο. Άρχισε να του κάνεις αστείες γκριμάτσες με το πρόσωπο σου και άφησε το μικρό σου να γελάσει με την καρδιά του.

– Η πρώτη αναγνώριση των ήχων. 4 μήνες μετά τη γέννηση του, το μωρό σου, όχι απλά ακούει αυτά που του λες, αλλά είναι σε θέση να αντιδράσει. Μη σου κάνει, λοιπόν, εντύπωση, αν, τη στιγμή που του πεις ότι πρέπει να πιει το γαλατάκι του, εκείνο αρχίσει να μπουσουλά προς την μεριά αυτή, προσπαθώντας να φτάσει στο μπιμπερό.

– H πρώτη μίμηση των εκφράσεων σου. Τη στιγμή που θα δεις το πρόσωπο του μωρού σου να μιμείται τις γκριμάτσες σου και να το κάνει με τεράστια επιτυχία, μόνο χαρούμενη πρέπει να είσαι, αφού άλλο ένα κατόρθωμα προστέθηκε στη “συλλογή” του. Για να είσαι προετοιμασμένη, υπολόγισε ότι θα συμβεί περίπου στην ηλικία των 8 μηνών.

– Οι πρώτες του λέξεις και η αντιστοίχιση με τα αντικείμενα. Λίγο πριν σβήσει δύο κεράκια στην τούρτα, όχι μόνο θα έχεις ακούσει το πολυπόθητο “μαμά”, αλλά θα ξέρει ότι το σκυλάκι ονομάζεται “σκύλος”, το παιχνίδι, “τουβλάκια” και ο χώρος που μένει, “δωμάτιο”.

– Το πρώτο του ενδιαφέρον για τους άλλους. Αν έχεις μεγαλύτερα παιδιά, θα παρατηρήσεις πως εκείνη η στιγμή που το μωρό θα κάνει αγκαλιά το αδερφάκι του για πρώτη φορά ή θα το αναζητήσει το πρωί που θα ξυπνήσει, δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Αυτή η πρώτη ένδειξη ανιδιοτελούς αγάπης θα συμβεί λίγο πριν γίνει 3 ετών.

– Οι πρώτες του αναμνήσεις. Όσο το μικρό σου μεγαλώνει, θα αρχίσει να θυμάται όλες εκείνες τις στιγμές που αισθάνθηκε έντονα τα προηγούμενα χρόνια. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το πρώτο δώρο που του έφερε ο Άι Βασίλης, οι πρώτες του διακοπές, τα δωράκια από τη γιαγιά και τον παππού. Όλα αυτά, μόλις, κλείσει τα 4.

– Ο πρώτος του χορός στο ρυθμό. “Μα, καλά, πότε έμαθε να χορεύει;” θα αναρωτηθείς. Στην αρχή, μπορεί να μοιάζει με ένα αστείο πέρα – δώθε, όμως, μετά την πρώτη του προσπάθεια, θα ακολουθεί πιστά τη μελωδία του αγαπημένου του τραγουδιού. Έλα στο ρυθμό μαζί του, λοιπόν! Πρώτα, να έχει τα κλείσει τα 5!

Read More

And More