9 τρόποι που ένα νήπιο λέει “σ’ αγαπώ”, χωρίς να πει ποτέ τη λέξη αυτή

Το παίρνεις αγκαλιά και χαμογελά η ψυχή σου. Του μιλάς (και αν και δεν είναι ακόμα σε θέση να καταλάβει πλήρως τι του λες), αισθάνεσαι ότι κουνώντας τα χείλη του, σου απαντά. Του λες “σ’αγαπώ” και λάμπεις από χαρά. Ναι, το μικρό μωράκι σου ξέρει πώς να σε κάνει ευτυχισμένη. Κάθε φορά που τα ματάκια του σε κοιτούν, νιώθεις ότι ένας νέος κόσμος σχηματίζεται μπροστά σου. Συναίσθημα, το οποίο αισθάνεσαι πολύ πιο δυνατά, αν έγινες μαμά για πρώτη φορά.

Και, όσο εσύ του φωνάζεις “σ’ αγαπώ”, εκείνο ακόμα δεν μπορεί να το πει. Όμως, μήπως τελικά στο λέει με τον τρόπο του; Με το δικό του, μη λεκτικό, αλλά τόσο αγαπησιάρικο τρόπο;

 

Σήμερα, λοιπόν, λέω να ρίξουμε μία ματιά στους πιο γνωστούς τρόπους, που ένα νήπιο μπορεί να πει “σ’ αγαπώ”

 

– Σε προκαλεί να το κυνηγήσεις και εσύ λες “ναι”. Μπορεί να μην περπατάει ακόμα, όμως, ξέρει πώς να μπουσουλήσει από την άλλη μεριά και να σου ξεφύγει. Στην πραγματικότητα, δε θέλει να φύγει από την αγκαλιά σου, απλά, να σε δοκιμάσει λίγο. Να δοκιμάσει την αγάπη σου. Και, αν το καλοσκεφθείς, είναι ένα σημάδι ότι σε αγαπά.

– Σου χαμογελάει σε ό,τι του πεις. Μπορεί στην κοινωνική σου ζωή να γελάς εντελώς αντανακλαστικά, το μωράκι σου, όμως, χαμογελά, επειδή το νιώθει. Είναι ειλικρινές. Το χαμόγελο που σκάει το μωράκι είναι ένας τρόπος δημιουργίας δεσμού με εσένα. Έρευνες έχουν δείξει ότι, σε ηλικία 6 με 8 μηνών, τα μωράκια ταυτίζουν το πρόσωπο των γονιών τους με κάτι χαρούμενο και διασκεδαστικό.

– Καθυστερεί, κάθε φορά που βλέπει ότι είσαι έτοιμη να φύγεις από το σπίτι. Αυτό, ίσως, σε εκνευρίζει λίγο. Όμως, είναι ένα σημάδι ότι το μικρό σου δε θέλει να βρίσκεται μακριά σου. Επειδή, λοιπόν, δε μπορεί να το εκφράσει με τα λόγια, επιλέγει αυτό τον ανορθόδοξο για σένα, αλλά άκρως λογικό για το νήπιο σου, τρόπο.

– Μόλις ακούσει τον ήχο των κλειδιών σου, αρχίζει να πηγαίνει προς την πόρτα. Αλήθεια, έχεις παρατηρήσει ότι μόλις ανοίγεις την πόρτα του σπιτιού σου (και επιτέλους, τι καλά, ώρα για ξεκούραση), το μωρό σου προσπαθεί να φτάσει προς την μεριά της πόρτας; Αν ναι, τότε η καρδιά σου έχει ήδη λιώσει, γιατί ξέρεις πως σε αγαπά πολύ.

– Σε βλέπει και χτυπάει τα χεράκια του, σαν μικρά παλαμάκια. Τα μωρά, αδυνατώντας να μιλήσουν, εκφράζουν την αγάπη τους, μέσω διάφορων πράξεων. Όμως, γιατί σου χτυπά παλαμάκια; Γιατί, το αντιλαμβάνεται ως ένα σημάδι του να έρθεις κοντά, ως ένα κάλεσμα για αγκαλιά.

– Σε ζωγραφίζει με τους μαρκαδόρους του. Πιάνει τους μαρκαδόρους ή τις κυρομπογιές του και αρχίζει να ζωγραφίσει σε ένα λευκό χαρτί. Μετά από λίγο, ρίχνεις μια ματιά στη δημιουργία του. Και συνειδητοποιείς ότι είσαι εσύ. Εντάξει, με λίγο αραιωμένα τα χαρακτηριστικά, αλλά τι σημασία έχει αυτό, μπροστά στην απόλυτη δήλωση αγάπης;

– Ενθουσιάζεται με ό,τι σε ενθουσιάζει. Σε βλέπει να χαμογελάς και χαμογελάει ακόμα πιο αληθινά και το ίδιο. Χαίρεται με τη χαρά σου. Η μοναδική ενσυναίσθηση, που χαρακτηρίζει τα παιδιά πάνω από 5 μηνών είναι κάτι που δεν έχει όμοιο του. Κάτι άκρως μαγευτικό.

– Σου δίνει το γλυκό του. Κάθε νήπιο, όταν αγαπά ένα πρόσωπο πολύ, θέλει κάτι να του δώσει. Στη μαμά του, ένα μικρό σοκολατάκι ή ένα λαχταριστό γλειφιτζούρι. Γιατί, την λατρεύει…

– Ακουμπάει το πρόσωπο σου. Με τα χεράκια του ή τα χείλη του. Μπορεί, ακόμα, να μη γνωρίζει τι εστί φιλί, όμως, διαισθάνεται ότι πρόκειται για κίνηση αγάπης. Χεράκια στο πρόσωπο σου και Love Wins!

Και που να δεις πώς θα αισθανθείς, όταν ακούσεις από το στόμα του, το “σ’ αγαπώ, μανούλα“.

Read More

And More