Healthy kids: Πέντε βήματα που θα βοηθήσουν το μικρό σου να τρώει πιο υγιεινά

Πόσο θα ήθελες το μικρό σου μια μέρα να ξυπνήσει και να σου πει: “Αχ, μαμά μου, πόσο πεθύμησα λίγο βραστό μπρόκολο με σάλτσα από ταχίνι και τριμμένο τζίντζερ”! Έχεις, όμως, πλήρη συνείδηση πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ και πως αν συμβεί, τότε σημαίνει πως είτε βρίσκεσαι σε κατάσταση ύπνωσης, είτε το παιδί έχει κάνει κόμμα με τον πατέρα του για να σε τρολάρουν! Παρ’ όλα αυτά, θα έδινες τα πάντα να μπορούσες να συμπεριλάβεις στο καθημερινό διαιτολόγιο του μικρού… ζιζανίου περισσότερες τροφές με “πράσινο” χαρακτήρα, αλλά μεγάλη διατροφική αξία! Έλα, όμως, που ποτέ, κανένα παιδί δεν θα παραδοθεί αμαχητί στα debate κουνουπίδι vs πατάτα, κολοκυθάκια vs κουλουράκια και αραβική πίτα ολικής άλεσης vs πίτσα μαργαρίτα! Ωστόσο, ξέρεις πολύ καλά ότι μία ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικής θερμιδικής και διατροφικής αξίας τροφές είναι πολύτιμη για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού και γι’ αυτό δεν θα σταματήσεις να παλεύεις! Υπάρχουν, όμως, πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αποφύγουν την εμφάνιση επιλεκτικής διατροφικής συμπεριφοράς στα παιδιά! Ξέρεις ποια είναι αυτά;

Παρακάτω μπορείς να βρεις έναν σύντομο οδηγό με κομβικής σημασίας κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το μικρό σου να τρέφεται πιο σωστά μεγαλώνοντας!

Βήμα 1ο: Φρόντισε την διατροφή σου στην εγκυμοσύνη
Σύμφωνα με μελέτες, οι τροφές που καταναλώνει η μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και του θηλασμού, είναι πιο εύκολο να γίνουν δεκτές από το παιδί μεγαλώνοντας. Ο λόγος πίσω από αυτή την διαπίστωση είναι διότι μέσω του αμνιακού υγρού και του μητρικού γάλακτος, πέρα από τα θρεπτικά στοιχεία, μεταφέρονται στο μωρό και οι γεύσεις. Έτσι, καθώς αναπτύσσεται θα είναι πιο εύκολο να δεχτεί μια τροφή που έχει ξαναδοκιμάσει πριν ακόμη γεννηθεί ή όσο ήταν βρέφος!

Βήμα 2ο: Δώσε τους να δοκιμάσουν πληθώρα γεύσεων
Τα παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα τα δύο έτη της ηλικίας τους είναι πολύ πιο “ανοιχτά” στις διαφορετικές γεύσεις, χωρίς να φέρνουν αντιρρήσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνες μπορείς να εμπλουτίσεις την διατροφή τους με περισσότερες γεύσεις, όπως φρέσκα βότανα, μπαχαρικά, σκόρδο και κρεμμύδι από τα πρώτα χρόνια τους, ώστε μεγαλώνοντας να είναι εξοικειωμένα με περισσότερες γευστικές διαβαθμίσεις.

Βήμα 3ο: Γίνε το λαμπρό παράδειγμα
Τα παιδιά διαμορφώνουν την προσωπικότητα και τις συνήθειές τους βάσει των εικόνων που προσλαμβάνουν από τους γονείς τους. Σαν άλλα… σφουγγάρια, σπεύδουν να “ρουφήξουν” κάθε διαφορετική πληροφορία που λαμβάνουν από την μητέρα και τον πατέρα και μεγαλώνοντας την θέτουν και τα ίδια σε ισχύ. Γι’ αυτό και όσο πιο φυσιολογικά παρατίθεται η εικόνα του γονιού που απολαμβάνει το μπρόκολο και τα σπαράγγια, τόσο πιο εύκολο θα είναι να την μιμηθούν τα παιδιά!

Βήμα 4ο: Χρησιμοποίησε οικείες γεύσεις
Όπως υπαγορεύουν πολυάριθμες μελέτες, τα παιδιά είναι πιθανό να δεχτούν τις πιο “δύσκολες” διατροφικές ομάδες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν συνδυάζονται ή συνοδεύονται από γεύσεις που τους αρέσουν. Για παράδειγμα, ένα μπολ με πράσινη σαλάτα μπορεί να είναι απαγορευτική, αλλά το ίδιο μπολ με την ίδια σαλάτα και ένα dressing ή τυρί που αγαπά το παιδί είναι σίγουρα πιο εντυπωσιακό και… εύπεπτο!

Βήμα 5ο: Πειραματήσου με τις υφές
Πολύ συχνά παρατηρείται πως δεν είναι η γεύση των λαχανικών εκείνη που αποθαρρύνει τα παιδιά, αλλά η υφή τους. Γι’ αυτό και μελέτη που επικεντρώθηκε σε αυτό ακριβώς το ζήτημα, παρέχοντας σε δείγμα παιδιών ένα είδος λαχανικού σε διαφορετικές παραλλαγές μαγειρέματος, όπως βραστό, στον ατμό, ψητά, αλεσμένα και τηγανισμένα, απέδειξε ότι τα περισσότερα παιδιά προτιμούσαν την βραστή και στον ατμό εκδοχή επειδή ήταν περισσότερο τραγανά, δεν είχαν σημάδια καψίματος, ενώ είχαν και πιο λεία επιφάνεια.

Read More

And More