Κάθισμα σε θέση W ή οκλαδόν: Ποιο είναι σωστό για το παιδί και τι πρέπει να προσέχεις

Κάθισμα σε θέση W ή οκλαδόν: Ποιο είναι σωστό για το παιδί και τι πρέπει να προσέχεις | tlife.gr

Όταν τα παιδιά αρχίζουν να έχουν έλεγχο τους σώματος και των κινήσεών τους, τότε μπορούν πλέον να καθίσουν και μόνα τους στο πάτωμα για να παίξουν με τα παιχνίδια τους ή μεγαλώνοντας να απασχοληθούν με διάφορους τρόπους. Και τότε αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους οι καθιστικές στάσεις, όπως η οκλαδόν και η θέση W. Ποια είναι, όμως, προτιμότερη για τα παιδιά και ποια κρύβει κινδύνους για την ανάπτυξή τους; Ο παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, λύνει τις απορίες σου:

Πολλά παιδιά προτιμούν να κάθονται σε θέση αγγλικού W ή ανάποδου Μ. Άλλα πάλι κάθονται σε θέση οκλαδόν. Οι θέσεις αυτές του σώματος διευκολύνουν τα παιδιά να κάθονται όταν παίζουν, όταν διαβάζουν ή όταν βλέπουν τηλεόραση. Ποια από αυτές τις δυο θέσεις είναι η πιο σωστή, ώστε να μην δημιουργηθούν ορθοπεδικά προβλήματα στον αναπτυσσόμενο σκελετό του παιδιού;

Κάθισμα σε θέση W:

Όταν το παιδί κάθεται σε αυτή την θέση, τα ποδιά του σχηματίζουν το αγγλικό γράμμα W ή το ανάποδο ελληνικό Μ. Και τούτο διότι ο “ποπός” του βρίσκεται ανάμεσα στα λυγισμένα πόδια του τα οποία είναι στραμμένα προς τα έξω.

Συνήθως το κάνουν τα μωρά όταν πρωταρχίζουν να μαθαίνουν να κάθονται, αλλά αργότερα γίνεται μια συνήθεια που την συνεχίζουν και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η θέση αυτή είναι πολύ βολική, καθώς τους παρέχει μεγάλη βάση στήριξης και είναι μια εύκολη λύση, αφού δεν απαιτεί πολλή μυική δύναμη, ούτε από τον κορμό τους, ούτε από την σπονδυλική στήλη τους.

Αν το παιδί επιλέγει αυτή την θέση, καλό θα ήταν να το αποτρέψετε, χωρίς βέβαια να σας γίνει εμμονή ιδέα.

 

Οι λόγοι που πρέπει να αποφεύγει την θέση W είναι οι εξής:

• καθώς τα ισχία είναι γυρισμένα προς τα έξω, δέχονται μεγάλο βάρος από το υπόλοιπο σόμα και καταπονούνται οι αρθρώσεις του.

• το μεγαλύτερο βάρος το δέχονται τα γόνατα και έτσι προκαλείται σύσπαση των οπισθίων μηριαίων μυών και των προσαγωγών.

• επιδρά αρνητικά στους μύες και τις αρθρώσεις της πλάτης, της σπονδυλικής στήλης, των γονάτων και των ποδοκνημικών.

Τα μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα της στάσης W μπορεί να είναι:

• η σπονδυλική στήλη “στραβώνει” και αποδυναμώνεται.

• το παιδί χάνει την ικανότητα της στροφικής κίνησης του κορμού και των χεριών και μπορεί να μειωθεί η ικανότητά του να γράφει και να διαβάζει από τα αριστερά προς τα δεξιά.

• χάνει εύκολα την ισορροπία του.

Θέση οκλαδόν

Καλύτερη στάση του σώματος είναι η θέση οκλαδόν, αφού η γνωστή θέση γιόγκα θεωρείται πολύ πιο ασφαλής. Όταν το παιδί κάθεται οκλαδόν, ουσιαστικά στηρίζει το σώμα του πάνω στα καθιστικά κόκαλά του, τα όποια είναι πιο ενδεδειγμένα για αυτό τον σκοπό.

Η πλάτη του είναι πιο ευθυτενής και αναγκαστικά γυμνάζεται και ενδυναμώνεται όλο το σύστημα στήριξης που περιλαμβάνει την σπονδυλική στήλη, τους ραχιαίους μύες, τους πλάγιους και τους αυχενικούς. Με αυτή την στάση, λοιπόν, το σώμα έχει μεγαλύτερη σταθερότητα και αποτελεσματικότητα.

Επομένως, όταν βλέπετε ότι το παιδί αρχίζει να κάθεται σε θέση W, από την αρχή το αποτρέπετε για να μην το συνηθίσει και προσπαθείτε να του μάθετε την θέση οκλαδόν.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

READ more