Νηπιαγωγείο: Πότε θα καταλάβεις ότι το παιδί σου είναι έτοιμο για το… νήπιο

Έφτασε ο καιρός που το καλοκαίρι αρχίζει να βαίνει προς το τέλος του και εσύ αρχίζεις να σκέφτεσαι ήδη το επόμενο στάδιο. Ναι, σου ήταν δύσκολο εξαρχής να αποχωριστείς το παιδί σου και να μπεις στη διαδικασία να το στείλεις στο πρώτο του σχολείο, αλλά τόσο οι δικές σου, όσο και οι ανάγκες του μικρού σου “υπαγορεύουν” πάντα τις εξελίξεις και δεν είναι εύκολο να παρεκκλίνεις από αυτές. Τώρα, όμως, οι συνθήκες επαναπροσδιορίζονται για άλλη μία φορά. Καινούριο σχολικό περιβάλλον, μεγαλύτερη αλλαγή, νέοι φίλοι, μεγαλύτερες προσδοκίες. Το νηπιαγωγείο είναι ένας περισσότερο ουσιαστικός “προθάλαμος” στην εκπαιδευτική διαδικασία και αυτό ίσως να σε δυσκολεύει σαν σκέψη. Στην πραγματικότητα, οι απαιτήσεις από το παιδί δεν μεταβάλλονται, αφού ως ένα βαθμό οι προσχολικές ηλικίες διδάσκονται περισσότερο κοινωνικές δεξιότητες και την αλληλεπίδραση με τους γύρω τους.

Στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχουν οι εκάστοτε εκπαιδευτικές βαθμίδες, ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης των παιδιών. Είναι μία “παγιωμένη” σχολική και εκπαιδευτική πορεία που ξεκινά από τους παιδικούς σταθμούς και καταλήγει στο λύκειο. Θεωρητικά, στην ηλικία των πέντε ετών τα παιδιά καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα στο νηπιαγωγείο. Ωστόσο, πολλοί γονείς μπορεί να αισθάνονται μια σχετική ανασφάλεια σχετικά με την ετοιμότητα του παιδιού τους να κάνει το επόμενο βήμα. Διάφοροι φόβοι και ανησυχίες μπορεί να προκύψουν σε αυτό το στάδιο, αφού ζητούμενο είναι η εύκολη και ήπια μετάβαση του παιδιού και όχι η πιεστική και “βίαιη” μεταφορά του σε ένα άγνωστο, διαφορετικό και ίσως ελαφρώς δυσκολότερο περιβάλλον.

Αν ανήκεις και εσύ σε αυτή την κατηγορία και αισθάνεσαι πως δεν είσαι σίγουρη αν το παιδί σου είναι έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, αλλά δεν ξέρεις πώς να το καθορίσεις, κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις!

Είναι το παιδί έτοιμο σωματικά και πνευματικά;
Το νηπιαγωγείο είναι η είσοδος προς τον “ακαδημαϊκό” δρόμο. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη δομή, όπου το παιδί θα πρέπει με συγκέντρωση να κάθεται αρκετή ώρα και να παρακολουθεί κάποια μαθήματα -ακόμη και τα πιο απλά. Επομένως, είναι αναγκαίο να ανταποκρίνεται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η σωματική του διάπλαση να είναι τέτοια που να του επιτρέπει να υιοθετεί για πολλές ώρες συγκεκριμένη στάση σώματος και γενικώς να έχει αποκτήσει την απαραίτητη “ωριμότητα” για να αντεπεξέλθει σε όσα του ζητούνται.

Κάνουμε σαν οικογένεια τις απαραίτητες προετοιμασίες;
Εκπαίδευση δεν σημαίνει μόνο σχολείο, αλλά και οι κατάλληλες βάσεις που τίθενται εντός σπιτιού. Η δουλειά που κάνετε ως οικογένεια είναι εκείνη που θα καθορίσει και την ετοιμότητα του παιδιού. Αυτό είναι κάτι που μόνο στην πράξη μπορείτε να το εντοπίσετε. Αν το παιδί γνωρίσει μέσα στο σπίτι τις καθορισμένες δομές, θα είναι και πιο εύκολο να ενσωματωθεί και στο νηπιαγωγείο. Αν από την άλλη, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της… αναρχίας, τότε μάλλον θα δυσκολευτεί λιγάκι παραπάνω.

Είναι το νηπιαγωγείο η νέα πρώτη τάξη του δημοτικού;
Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε διαδικασία, καλό θα είναι να κάνει μια μικρή έρευνα σχετικά με το επίπεδο και τις μεθόδους διδασκαλίας του νηπιαγωγείου που πρόκειται να εγγράψεις το παιδί σου. Αν για παράδειγμα θεωρείς το πρόγραμμα “σπουδών” αρκετά προχωρημένο, με εκτεταμένες διδακτικές ώρες και λιγότερο παιχνίδι, τότε θα πρέπει και πάλι να αναρωτηθείς αν το παιδί είναι έτοιμο να ενταχθεί σε μια τέτοιου είδους δομή.

Είμαι εγώ έτοιμη για την αλλαγή;
Η αλήθεια είναι πως το νηπιαγωγείο είναι ένα βήμα πιο κοντά προς την… ανεξαρτησία! Υπό την έννοια πως αποτελεί μια αρκετά δομημένη καθημερινότητα και το τέλος μιας ανέμελης εποχής, που δεν υπήρχε πρόγραμμα για το παιδί και οι ελευθερίες ήταν περισσότερες. Ξεκινώντας το νηπιαγωγείο εισάγεται περισσότερο στις σχολικές ηλικίες και ξεκινάει το “ταξίδι” του. Είναι μια μεγάλη αλλαγή και για τους γονείς και πρέπει και εσύ να προετοιμαστείς κατάλληλα για το “μεγάλωμα” του παιδιού!

Read More

And More