Παιδί: Πώς θα το μάθεις να εκφράζει τα συναισθήματά του;

Το να μεγαλώσεις ένα παιδί που θα μπορεί να εκφράζει αυτά που νιώθει είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για κάθε γονιό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ούτε εμείς οι ίδιοι είμαστε πολλές φορές σε θέση να εκφράσουμε τι νιώθουμε.
Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σου να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του ώστε να μην τα καταπιέζει αλλά και να εξελιχθεί σε έναν υγιή ψυχικά ενήλικα;

1. Να είσαι προσβάσιμος γονιός
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Τα μικρά παιδιά είναι μικροί… άνθρωποι με… μεγάλες ανάγκες που όμως δεν μπορούν να τις εκφράσουν. Βοήθησέ τα. Κάθε φορά που το παιδί σου έχει ένα πρόβλημα ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνεις, μην το αποπάρεις, να το κοιτάς στα μάτια όταν σου εξηγεί και να του δίνεις αμέριστη προσοχή χωρίς να δείχνεις ότι βαριέσαι ή αδιαφορείς. Ενθάρρυνέ το να σου εξηγήσει τι συμβαίνει χωρίς να κοροϊδέψεις όσο αστείο και αν είναι το πρόβλημά του. Να είσαι δεκτική σε ό,τι κι αν θέλει να σου πει ακόμη κι αν εκείνη την ώρα “καίγεσαι”. Όταν ένας γονιός είναι διαθέσιμος, ακόμη και για μερικά λεπτά, το παιδί του παίρνει το μήνυμα ότι πάντα θα είναι εκεί και το ενθαρρύνει να εκφράζεται ελεύθερα ό,τι και να του συμβαίνει.

2. Κάνε πράξη το attachment parenting
Πρόκειται για μια πρακτική που πλέον συστήνουν και οι παιδίατροι και αφορά τα μωρά. Ένα απλό παράδειγμα: κλαίει το μωρό; Δεν το αφήνεις να κλαίει με τις ώρες πριν πας να δεις τι έχει. Το κλάμα ενός μωρού είναι τρόπος έκφρασης και σίγουρα κάτι θέλει, από το φαγητό, το άλλαγμα μέχρι την παρηγοριά. Κανένα παιδί δεν έπαθε κακό από τις αγκαλιές, αντίθετα, η άμεση ανταπόκριση του γονιού στις ανάγκες ενός μωρού, του δίνουν το αίσθημα της ασφάλειας που αργότερα θα το βοηθήσουν να εκφράζει όλα του τα συναισθήματα. Γι’ αυτό μη φοβάσαι να αγκαλιάζεις το μωρό σου και να το παρηγορείς όταν κλαίει. Δεν το κακομαθαίνεις!

3. Κοίτα το στα μάτια!
Τα νήπια δεν έχουν πλούσιο λεξιλόγιο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχουν αισθήματα, προβλήματα τα οποία θέλουν να εξωτερικεύσουν. Μάλιστα κάποια παιδιά, ίσως πιο ευαίσθητα από άλλα, συχνά έχουν ξεσπάσματα ακριβώς γιατί καταπιέζονται τόσο έντονα από τα συναισθήματά τους που θυμώνουν. Όμως ακόμη και χωρίς λέξεις ένα παιδί έχει τον τρόπο να εκφράζεται και ο γονιός οφείλει να το ενθαρρύνει προς αυτή την κατεύθυνση. Καταρχάς δείχνοντας υπομονή όσο το παιδί προσπαθεί να του εξηγήσει τι συμβαίνει. Επιπλέον κοίτα το στα μάτια!Ακόμη και αν δεν καταλαβαίνεις τι λέει οι εκφράσεις του μπορούν να σου δείξουν αν είναι απογοητευμένο, προβληματισμένο, αν είναι χαρούμενο ή λυπημένο για κάτι. Με τον τρόπο αυτό το ενθαρρύνεις να εκφραστεί ακόμη και μη λεκτικά και το μαθαίνεις ότι για όλα υπάρχει τρόπος!

4. Απόφυγε τις παρατηρήσεις
Σίγουρα το να ανταποκρίνεται ένας γονιός σε κάθε μικρό ή μεγάλο καπρίτσιο και πρόβλημα ενός νηπίου μπορεί να είναι κουραστικό και εξαντλητικό. Όμως καλώς ή κακώς έτσι είναι τα νήπια! Τους αρέσει το… θέατρο, δηλαδή να δραματοποιούν κάθε τους συναίσθημα και ειδικά να το κάνουν τις πιο ακατάλληλες στιγμές! Ψυχραιμία! Όταν ένα παιδί είναι ταραγμένο μην αρχίζεις τις παρατηρήσεις και τις εκλογικεύσεις του στιλ “Τι πράγματα είναι αυτά; Μεγάλωσες πια!”. Το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι λογικό και όχι σε μικρή ηλικία. Θέλει να εκφραστεί και το απαγορευτικό ύφος του γονιού μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα θυμώσει περισσότερο και μελλοντικά, εφόσον κάθε φορά απορρίπτεις τα αισθήματά του, θα σταματήσει να σου ανοίγεται δημιουργώντας απόσταση μεταξύ σας.

Read More

And More